Vaelluspaita on mukava pukea ylle patikoimaan lähtiessä – mutta mitä muuta vaatetusta vaeltaja tarvitsee? Lue viisi vinkkiä retkeilyvaatteiden valintaan:

1. Lämmintä mutta kevyttä

Vaatteiden valintaan vaikuttaa luonnollisesti paljon se, mihin vuodenaikaan aioit vaellukselle lähteä. Jos kyseessä on esimerkiksi syysretki, joudut varautumaan aurinkoisiin päiviin mutta kylmiin öihin. Päivisin vaellukselle voi pukea sukat, alusvaatteet, teknisen tai merinovillaisen aluspaidan, vaellustakin ja retkeilyhousut. 

Tauoilla aluspaidan ja takin väliin on hyvä pukea mukava vaelluspaita tai muu lämmittävä vaate. Huppari tai vastaava raskas vaate lämmittää myös mukavasti, mutta tilavuutensa vuoksi sitä voi olla tylsä kantaa mukana monta päivää jo ennestään painavassa rinkassa.  

Leiriytymispaikalla on hyvä vaihtaa pois heti kaikki kastuneet vaatteet (ennen kuin vilu iskee) ja lisätä lämpimämpiä vaatteita, kuten merinovillakerrastoa, fleeceä, villasukkaa ja välihousuja. 

2. Varaudu sateeseen

Voi tuntua hyvältä idealta varustautua heti lähtöpäivänä kunnon kuoritakilla, joka toimii myös päällystakkina koko vaellusretken ajan. Todellisuudessa vedenpitävä kuoritakki ei hengitä, joten lämmön kanssa tulee ongelmia heti kättelyssä. Sitä paitsi mikään ei ole niin kurjaa kuin kastunut päällysvaate silloin, kun sateen tauotessa ylleen kaipaa vain jotakin lämmintä ja pehmeää. 

Kuoritakki- ja housut, sadeviitta tai muut sadevaatteet kannattaakin pukea ylle vasta sateen sattuessa. Mukavintahan olisi, jos niitä ei tarvitsisi vaelluksella ottaa esiin kertaakaan. Mutta Murphyn lakiin nojaten, mikäli jätät sadevaatteet säätiedotukseen luottaen kokonaan pois, saat nauttia rankkasateesta koko vaellusretken ajan. 

3. Katse kenkiin

Jaloissa tulee hiki, siksi vaelluskenkien tulee olla kevyet mutta vedenpitävät. Kenkien tulee istua napakasti, jotta et joudu kompastelemaan oksiin tai kiviin polun varrella. Huono idea on lähteä vaellukselle tuliterien kenkien kanssa – pian koko ensiapulaukun sisältö on tuhlattu jaloissasi hiertäviin rakkoihin. Parasta ovat vielä hyväkuntoiset, mutta mukavasti sisäänajetut vaelluskengät. 

Leiriytyessä on mukavaa, jos vaelluskengät pääsee hetkeksi riisumaan ja jalkaan voi vaihtaa kevyemmät jalkineet, esimerkiksi sandaalit.

4. Pipo, hanskat, villasukat

Vaikka kävellessä hikoilisitkin auringon lämmössä, yöllä hiipiessäsi makuupussiin vilu voi iskeä. Ei ole mitenkään liioiteltua varustautua mukavalla villapipolla, keveillä käsineillä ja ihanan lämpöisillä villasukilla – tai kaksilla. Lämpö haihtuu nopeasti juuri päästä, varpaista ja sormista.

Näiden asusteiden parhaina puolina on myös se, että pystyt nopeasti riisumaan ne, jos lämmin sittenkin iskee vaikka kesken unien. 

5. Uimapuku ja pyyhe mukaan

Vaikka et ajatellutkaan vaelluksestasi tulevan mitään rantalomaa, voi olla ihana päästä pulahtamaan reitin varrella kertyneet hiet pois. Monien retkeilyreittien majoituspaikat on myös sijoitettu vesistöjen äärelle, kuten järven rantaan. Pyyhe tulee retken aikana varmasti tarpeeseen, vaikka et veteen kokonaan uskaltautuisikaan.

Mikään ei tietenkään estä naku-untia, mutta uimapuku ei vie rinkassa kovin paljoa tilaa. Todennäköisesti leiriytymispaikassasi yöpyy myös muita retkeilijöitä, joten voi olla kohteliasta, ettei pyöri muiden nähden kovin vapautuneesti vailla rihman kiertämää. 

Vaelluspaidat, vaellusvaatteet ja muut retkeilyvaatteet löydät Kärkkäiseltä!