Vitamiinit torjuvat väsymistä ja tuovat lisää energiaa sekä hyvinvointia. Ravintolisät toimivat monipuolisen ruokavalion tukena. 

Vitamiinit ovat elimistölle välttämättömiä aineita. Ne vaikuttavat ruoansulatukseen, solutoimintaan, hormoneihin, kehon immuniteettiin, kudosten uusiutumiseen, hapen kuljetukseen ja kuona-aineiden poistumiseen. Suurin osa vitamiineista tulee ruoan kautta, mutta yksipuolinen ruokailu, runsas nesteen käyttö, stressaava elämäntilanne, kasvu, ikääntyminen tai raskaus lisäävät vitamiinien tarvetta. 

D- vitamiini

D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä. Vauvat ja lapset tarvitsevat D-vitamiinilisää mieluiten ympäri vuoden, aikuiset ainakin vuoden pimeimpään aikaan. Myös ikääntyneille, raskaana oleville ja imettäville ympärivuotinen D-vitamiinilisä on tarpeen. 

D-vitamiinia löytyy kasviöljystä, rasvaisesta kalasta, kananmunasta ja D-vitaminoiduista tuotteista, joita tulisi nauttia viikoittain. Parhaiten päivittäisen D-vitamiiniannoksen saa auringosta, mutta Suomen olosuhteissa tämä on mahdollista vain huhtikuusta syyskuuhun.

B- vitamiinit

B-vitamiinit ovat vesiliukoisia vitamiineja, joihin kuuluvat tiamiini (B1-vitamiini), riboflaviini (B2-vitamiini), niasiini (B3-vitamiini), pantoteenihappo (B5-vitamiini), pyridoksiini (B6-vitamiini), biotiini (B7-vitamiini), foolihappo (B9-vitamiini) sekä kobalamiini (B12-vitamiini).

Foolihappo vaikuttaa muun muassa punaisten verisolujen lisääntymiseen sekä limakalvojen ja luuytimen toimintaan. Foolihappo on erityisen tärkeä raskaana oleville. Sen riittävä saanti on tärkeää sikiön normaalille kehitykselle, puute altistaa sikiövaurioille. Foolihappoa saat esimerkiksi kasviksista, hedelmistä, marjoista ja täysjyväviljasta. 

Biotiini auttaa rasvahappojen aineenvaihdunnassa. Sitä löytyy lihasta, maksasta, maidosta, kananmunasta ja kaurasta. Biotiini on tunnettu parhaiten sen ominaisuuksista edistää hiusten, ihon ja limakalvojen hyvinvointia. Biotiinia saa tavallisesti tarpeeksi ravinnosta, joten sen puutteesta ei tavallisella ihmisellä ole varaa.

Kobalamiini on tärkeä verisolujen muodostumiselle. Sitä saa lihasta, kalasta, kananmunista, maksasta ja maidosta. Tavallisin syy B12-vitamiinin puutteeseen on imeytymishäiriö, kuten keliakia,  vaikkakin eläinkunnasta saatavan B12-vitamiinin puutteesta voivat kärsiä myös vegaanit. B12-vitamiinia tarvitaan myös foolihapon toimintaan. 

Niasiini vaikuttaa hiilihydraattien, proteiinien, valkuaisaineiden ja rasvojen aineenvaihduntaan, sekä toimii soluja suojaavana antioksidanttina. Niasiinia saa esimerkiksi maksasta, lihasta, kalasta, maidosta, munasta, kokojyväviljasta ja pähkinöistä. Niasiinin puute on erittäin harvinainen, tosin, jotkin sairaudet voivat altistaa niasiinin puutostilalle. 

Pantoteenihapolla vaikuttaa muun muassa energia-aineenvaihduntaan ja ihoon. Se on merkittävässä asemassa kilpirauhasen toiminnassa. Sen tarve korostuu keliakiassa ja laihdutuskuureissa. Pantoteenihappolisä saattaa olla tarpeen myös stressitilanteissa, koska se näyttelee suurta roolia lisämunuaisten hormonien erittymisessä.  

Pyridoksiini vaikuttaa verisolujen muodostukseen ja vastustuskykyyn, aminohappojen aineenvaihduntaan eli valkuaisaineiden valmistukseen, energian ja hermovälittäjäaineiden tuotantoon ja on tärkeä aivoille, hermostolle ja lihaksille. Hyviä pyridoksiinin lähteitä ovat liha, kala, sisäelimet, munankeltuainen, maitovalmisteet, kokojyvävilja, palkokasvit, vihreät vihannekset ja hiiva. Pyridoksiinin puute on harvinainen.

Riboflaviini on tärkeä nopeasti uusiutuville kudoksille kuten iholle, limakalvoille, kynsille ja hiuksille. Riboflaviinia on  maitovalmisteissa, lihassa, kalassa, täysjyväviljavalmisteissa, parsakaalissa, vihreissä pavuissa ja pinaatissa. Riboflaviinin puutos aiheuttaa suupielten halkeilua, vauriota suussa ja kielessä sekä ihottumaa kasvoissa.

Tiamiini on tärkeä hermostolle sekä hiilihydraattien ja rasvahappojen aineenvaihdunnalle.
Saat sitä esimerkiksi täysjyväviljasta, maidosta, sianlihasta ja pavuista. Parhaiten tiamiini imeytyy  aamuateriasta. Yksipuolinen ruokavalio voi aiheuttaa tiamiinin puutetta. Sen oireina ovat ruokahaluttomuus, painon lasku ja ummetus.

C-vitamiini

C-vitamiini eli askorbiinihappo vaikuttaa moneen asiaan. Se edistää muun muassa kasvua sekä luuston ja hampaiden muodostumista. C-vitamiini edistää veren muodostusta, raudan imeytymistä ja haavojen paranemista. Se toimii antioksidanttina eli suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta. C-vitamiinia saadaan kasviksista, hedelmistä ja perunasta. 

C-vitamiinin liian pieni saanti aiheuttaa väsymystä ja infektioherkkyyttä. Pitkäaikainen puute voi pahimmassa tapauksessa johtaa keripukkiin.

E-vitamiini

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, eli se varastoituu elimistöön ja vapautuu tarvittaessa. E-vitamiini on antioksidantti, joka edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä. E-vitamiineja saadaan viljavalmisteista ja ravintorasvoista. Auringonkukkaöljy, sekä muut kasviöljyt, margariinit, oliivit, siemenet ja pähkinät sisältävät runsaasti E-vitamiinia. 

Vakavat E-vitamiinin puutostilat ovat harvinaisia. Niitä on havaittu lähinnä keskosilla, rasvan imeytymishäiriöstä tai harvinaisesta perimän geenivirheestä kärsivillä henkilöillä. Sinkin puutos laskee veren E-vitamiinipitoisuutta. 

Jodit

Jodi on ihmiselle välttämätön ravintoaine, jota tarvitaan kilpirauhashormonien valmistukseen ja normaaliin kasvuun ja kehitykseen. Jodin puutteen aiheuttama struuma oli yleinen vielä viime vuosisadan alkupuoliskolla, mutta suolaan lisätty jodi korjasi myöhemmin tilanteen. Suolan välttäminen tai jodioimattoman suolan käyttö lisää riskiä sairastua struumaan tai kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Torju vetämätön olo, väsymys ja muut puutostilojen oireet! Vitamiinit, monivitamiinit ja muut ravintolisät aikuisille ja lapsille löydät Kärkkäisen luontaistuotteista!