Vauva! Tuo ihana nyytti ja kaiken vaativa pieni hirmu astuu elämään! Vaikka tärkeintä uuden pienokaisen elämässä on lämpö, ruoka ja rakastava hoitaja, tarvitaan vauvaperheissä usein hiukan muitakin apuvälineitä arkea helpottamaan. 

Lastentarvikkeet on kätevä tilata suoraan verkkokaupasta. Näin hintojen vertaileminen on helppoa, eikä aikaa tarvitse kuluttaa kaupassa juoksemiseen. Mutta mitä vauva sitten oikein saattaa tarvita? Lue vinkit vauvavuoteen tästä:

Mitä vauva tarvitsee?

Hoitotarvikkeista yleisimmät ovat lastenvaunut, vauvan vuode ja vuodevaatteet, auton turvaistuimet, tutit ja vaipat. Vaunuilla vauvan kanssa pääsee lenkille ja ihmisten ilmoille. Lastenvaunut ovat myös hyvä paikka nukuttaa pienokainen päiväunille, tosin kaikki lapsoset eivät vaunuissa viihdy, ei ainakaan jos liike pysähtyy hetkeksikään. Osa vauvoista nauttii enemmän kantoliinasta tai rintarepusta. Myös jotkut äideistä kokee samoin kantovälineen vaunua kätevämpänä hankintana. Ulkona vaunuissa nukkuvalle vauvalle kannattaa hankkia kätevä itkuhälytin. Näin vauvan heräämisen voi havaita heti, ilman että nukkujaa täytyisi olla jatkuvasti vahtimassa. 

Lastenvaunujen käydessä pieneksi on aika hankkia rattaat. Yhdistelmävaunut sopivat molemmiksi: ne ovat ensimmäiset puoli vuotta vaunuina ja kääntyvät lapsen kasvaessa rattaiksi. Vaunut täydentyvät hyvillä vaunutarvikkeilla, kuten sadesuojilla ja hyttysverkoilla. Yhdistelmävaunut ovatkin yleisin ja kätevin vaihtoehto, mutta ne vievät paljon tilaa ja ovat raskaat nostella esimerkiksi linja-autoon. Hyvä hankinta on ostaa kaupungille ja matkoille paremmin sopivat matkarattaat kakkosrattaiksi. Isommilla taaperoilla vaunut voi unohtaa kokonaan ja satsata sulaviin ja jämäköihin rattaisiin. 

Vauvan ensisänky tulee suomalaisäideille äitiyspakkauksen mukana: vauva viihtyy turvallisessa pahvilaatikossa niin kauan kuin hän sinne mahtuu. Jotkut vauvat nukkuvat tosin vain ja ainoastaan äidin kainalossa. Parasta vauvasta on, jos lämmin rinta on koko ajan vauvan suun ulottuvilla. Vähitellen yösyönnin jäädessä pois vauva alkaa nukkumaan yönsä omassa pedissään. Matkoille ja mummolareissuille on kätevintä hankkia vauvalle oma, kasattava matkasänky.

Kertakäyttövaipat ovat helppo valinta, mutta tulevat usein kalliiksi. Nykyään onkin suosittua käyttää pestäviä kestovaippoja. Opastusta kestovaippojen valintaan voi hakea erilaisista blogeista ja esitteistä. Kestovaippojen avulla säästyy paitsi pitkä penni, myös puhdasta luontoa . Kestovaipat maksavat nopeasti itsensä takaisin, varsinkin jos niitä kierrätetään sisarukselta toiselle. Kertakäyttövaippoja voi käyttää myös kestovaippojen kanssa sekaisin, esimerkiksi yöllä tai kyläpaikoissa kertakäyttöisiä, kotona päivisin kestovaippoja ja vaippahousuja. Tunnettuja kertakäyttövaippamerkkejä ovat muun muassa Libero, Pampers sekä kotimainen Muumi.

Tutit ja tuttipullot kuuluvat joidenkin lasten välttämättömyyksiin, toisia vauvoja ei saa syömään tuttia pakottamallakaan. Tuttipullon ansiosta myös isä tai ulkopuolinen hoitaja voi osallistua vauvan ruokintaan, mutta on taas tapauskohtaista, hyväksyykö lapsi moista keinotissiä.

Vauvan kasvaessa tavaramäärä voi lisääntyä

Vauvan kasvaessa tarvitaan lisää tavaraa! Äiti tai isä saa hetken omaa aikaa esimerkiksi vessassa käymiseen kun vauva viihtyy sitterissä tai leikkimatolla. Erilaiset helistimet ja purulelut viihdyttävät pienokaista ja helpottavat jatkuvaa kutinaa suussa. Vauvan siirtyessä kiinteisiin ruokiin tarvitaan syöttötuolia, ruokalappua ja aterimia – ellei vauva sitten halua syödä kaikkea sormillaan. Useimmiten haluaa. 

Potat ja ammeet kuuluvat vauvaperheen kylpyhuoneeseen. Joitakin lapsia potalla käyminen suorastaan pelottaa – tällöin voi kokeilla WC-istuimen päälle asennettavaa pytyn pienentäjää eli supistajaa. Potta- ja WC-harjoituksia voi alkaa tekemään heti, kun vauva oppii istumaan, eli noin puolen vuoden jälkeen. Potalle kannattaakin istua sopivan tilaisuuden tullen, esimerkiksi aina ruokailun jälkeen. Näin lapsi oppii nopeasti kuivaksi, eikä vaipparallia tarvitse jatkaa loputtomiin. 

Vauvashampoot ja kylpyvaahdot tekevät kylpyhetkistä hauskempia! Tosin kovin vahvoja pesuaineita vauvalla ei kannata käyttää, eikä mietojakaan liian tiheästi, jotta vauvan iho tai päänahka ei kuivu tarpeettomasti. Jos kuiva iho kuitenkin yllättää, apuna voi käyttää mietoa voidetta. Puhdistuspyyhkeiden ja kertakäyttövaippojen käyttö kuivattaa lapsen takapuolta. Voiteen lisäksi apuna voi käyttää jauhemaista vauvatalkkia. 

Lastentarvikkeet, imetystarvikkeet ja muut vauvan suosikkituotteet löydät nopeasti helposti Kärkkäisen laajasta valikoimasta!