Me suomalaiset olemme saunakansaa. Lempeisiin löylyihin on mukava päästä rentoutumaan ja nauttimaan saunan suomasta tunnelmasta. Kiuas on merkittävässä osassa parhaiden löylyjen saamiseen saunassa. Siksipä kiukaan maksimaalinen lämmöntuotto sekä toimivuus ovatkin tärkeitä tekijöitä laadukkaassa saunakokemuksessa.

Kiuastarvikkeilla voidaan lisätä vanhan kiukaan turvallisuutta, lämmitystehoa sekä monipuolisuutta. Merkittävässä osassa puusaunan mukavuuteen vaikuttavat hyvin toimiva piippu sekä veden lämmittämisen mahdollisuus saunomisen yhteydessä.

Kivistä kiuas tunnetaan

Olipa kyseessä puu- tai sähkökiuas, kivet takaavat löylyjen täydellisen onnistumisen. Kiuaskivet eivät ole ikuisia, vaan ne suositellaan vaihdettavaksi muutaman vuoden välein. Voimakkaan kuumuuden ansiosta kiuaskivet saattavat halkeilla ja murentua, jolloin lämpöteho laskee merkittävästi. Kiuaskivien vaihto on helppo tapa lisätä kiukaan tehoa sekä kosteita löylyjä.

Kiuaskivet ovat joko luonnonkiveä tai keraamista kiveä. Seppälän Kiuaskivi valmistaa Orivedellä laadukkaita kiuaskiviä, joita voidaan käyttää kaikissa kiukaissa lämmitystyypistä riippumatta. Raaka-aineena käytettävä oliviinidiabaasi on tutkitusti terveellinen valinta, sillä se ei sisällä kiisumineraaleja eikä asbestia. Kiuaskivet myydään 20 kilon pakkauksissa, joten niiden sopivan määrän hankkiminen on helppoa. Kiukaan käyttöohjeissa on merkintä optimaalisesta kivien määrästä.

Keraamiset kiuaskivet tuovat helpotusta sähkökiukaiden kuiviin ja pistäviin löylyihin. Huokoisen pintansa vuoksi keraamiset kiuaskivet haihduttavat löylyveden hitaammin, minkä ansiosta ne tuovat pehmeämmät ja pidemmät löylyt. Keraamiset kiuaskivet ovat useimmiten tyylikkäämmän näköisiä, joten niitä valitaan mielellään sellaisiin kiukaisiin, missä kivet ovat kokonaisuudessaan esillä.

Saunan piippu pitää savut pihalla

Puukiukaan piipun kunto kannattaa tarkistaa säännöllisin väliajoin. Kovalle kuumuudelle joutuvana sen pinta sekä sisus saattavat vaurioitua, mikä voi aiheuttaa paloturvallisuusriskin. Erilaiset piippuratkaisut valitaan kiukaan sijainnin sekä koon mukaan. Kiukaan piippuja myydään valmispaketteina, jolloin mukana on kaikki tarvittava materiaali. Myös erillisiä piipun jatko-osia sekä liittimiä voi ostaa yksittäin, tarpeen vaatiessa.

Kota-piippu on suosittu hormipaketti, joka on valmistettu sinkitystä ja ruostumattomasta teräksestä, mikä takaa piipulle lujan kestävyyden ja pitkän iän. Turvallisella Kota Teräshormilla on T600 paloturvallisuusluokkaan oikeuttava CE-hyväksyntä.

Piippuun voidaan lisätä niin sanottu piippuvesisäiliö, jolloin piippuun nousevat savukaasut lämmittävät käyttöveden nopeasti. Myös kiukaan vesisäiliöllä voidaan lämmittää pesuvesi saunomisen yhteydessä. Usein saunan vesisäiliöt voivat korvata kokonaan erillisen muuripadan. Kätevä vesisäiliö tuottaa lämmintä vettä helposti koko perheen pesutarpeisiin.

Kärkkäisen verkkokauppa on saunanrakentajan paratiisi. Olipa kyseessä puu- tai sähkökiuas, runsaasta kiuastarvike valikoimasta löytyy taatusti sopivat tuotteet saunan lempeisiin löylyihin. Kiuastarvikkeet sopivat niin uuden kiukaan kasaamiseen kuin myös vanhan kiukaan kunnostamiseen.