Järjestelmäkamerat ovat tarkoitettu vakavampaan kuvausharrastukseen sekä ammattikäyttöön. Järjestelmäkameroita on saatavina simppeleinä, aloittelijalle sopivina perusjärkkäreinä sekä laadukkaina ammattilaiskameroina.

Järjestelmäkameroissa kameran osat, lähinnä objektiivit ovat vaihdettavissa kuvauskohteen mukaan. Objektiivin lisäksi lisää kuvattavuutta tuovat salamat, kameranjalat ja muut tarvikkeet. Perusobjektiivilla pääsee hyvästi alkuun, mutta taitojen karttuessa voi omaan järkkäriin hankkia erilaisia vaihtoehtoja, kuten objektiiveja lähikuvaukseen, maisemakuvaukseen tai liikkuvan kohteen taltioimiseen. 

Järkkärillä kuvaaminen on hieno harrastus

Hyvä järjestelmäkamera ei tarkoita välttämättä isoa kokoa tai kallista hintaa. Vaikka peruskamerat ovat mainio vaihtoehto aloittelijalle, sopivat ne yhtä hyvin kokeneempaankin käteen. Lisävarusteisiin kannattaa satsata vasta siinä vaiheessa kun kuvaaminen on jo hieman tuttua ja omat lempikohteet ovat valikoituneet. Toiset nauttivat luontokuvista ja herkistä maisemista, toiset pitävät ihmisistä ja kekseliäistä potreteista, kolmannen sydäntä lähellä ovat pienet yksityiskohdat.

Järkkärillä kuvaaminen vaatii hieman opettelua, mutta kun hommasta pääsee jyvälle, vie kuvausharrastus usein mennessään. Omia otoksia voikin jakaa myös muiden muiden silmille internetin kuvapalstoilla, sosiaalisen median ryhmissä tai jopa laittaa kuvat yleiseen jakoon netin kuvapankkiin. Palaute ja kommentit tuovat itsevarmuutta sekä sosiaalista verkostoa muiden kuvaajien piirissä. Vinkkejä kuvauksen harrastamiseen ja oman kameran säätämiseen kannattaa vilkaista netistä ja alan kirjoista.

Vaikka valokuvaaminen on tullut kamerapuhelimien myötä tavalliselle kuluttajalle erittäin helpoksi, on kuvaaminen yhä useammalle myös ammatti. Lahjakas harrastajakuvaaja voikin pian huomata merkkaavansa kalenteriin sovittuja kuvausaikoja kaverin häihin, ylioppilasjuhliin tai lapsen 1-vuotispäiville. Puoliammattilainen tai sivutoiminen kuvaaja kustantaakin kuvaustarvikkeet nopeasti omalla työllään. 

Mikä järkkäri kannattaa ostaa?

Järjestelmäkameroissa on eroa, joten vertailu eri merkkien välillä kannattaa. Laatumerkkien välillä kyse on enimmäkseen ”käsialasta” : jonkun kouraan vain sopii paremmin Nikon, jonkun Olympus tai Canon. Ensikertalaisen kannattaa kokeilla erilaisia kameroita – arvostaako simppeliä valikkoa? Helppoa automaattiasetusta? Onko tärkeää, että jokaista kuvaa pystyy räätälöimään tarpeen mukaan? Mikäli kameran on tarkoitus kulkea mukana reissussa tai työmatkoilla, kiinnitä huomiota myös sen kokoon ja painoon. Kokeilemalla selviää, mikä kamera vastaa parhaiten omia tarpeita. 

Kameroista kannattaa kysellä tutuilta kuvaajilta, oman paikkakunnan kameraseurasta tai netin keskustelupalstoilla. Merkkiuskolliset tosin tahtovat vannoa pelkästään oman suosikkinsa nimeen, joten kriittisyys kannattaa pitää mielessä. Ei ole kirkossa kuulutettua, että itse aikoisit kuvata samanlaisa kohteita juuri samalla tavalla. Kuvaaminen on oma taiteenlajinsa – opittavaa ja opeteltavaa riittää kuvaajan koko eliniäksi!

Kärkkäisen kautta löydät järjestelmäkamerat moniin eri tarpeisiin ja kuvaustilanteisiin. Täydennä omaa kameraasi kuvaustarvikkeilla, objekteilla sekä muilla lisäosilla. Muista tarkistaa lisäosien soveltuvuus! Varminta on ostaa oman kameran kanssa samanmerkkisiä lisäosia tai tarkistaa tuotetiedoista, että osa sopii oman merkkiseen kameraan.