Kotipuutarhureille tarkoitettujen lannoitteiden ja torjunta-aineiden valikoima on muuttunut ja monipuolistunut. Kaupan hyllyille on ilmestynyt yhä enemmän luonnonmukaisia vaihtoehtoja.

Orgaaniset eli eloperäiset lannoitteet ja erilaiset kierrätysravinteet raivaavat tietään markkinoille. Sama kehitys on nähtävissä niin kuluttaja- kuin ammattituotteissakin. Sinällään orgaanisissa lannoitteissa ei ole mitään uutta. Perinteisesti ennen keinolannoitteiden keksimistä pelloilla käytettiin pelkästään eloperäisiä lannoitteita, kuten lehmien ja lampaiden lantaa sekä viherlannoitusta. Nyt saatavana olevien tuotteiden raaka-aineiden joukosta löytyy samoja tuttuja aineksia: kanankakkaa, hevosenlantaa ja luujauhoa, mutta myös hieman tuntemattomampiakin aineksia, kuten esimerkiksi merilevää ja vinassia, joka on sokeri- ja alkoholiteollisuuden sivutuote.

Samalla kun lannoitevalikoima on muuttunut luonnonmukaisempaan suuntaan, tuotteet ovat muuttuneet enemmän myös täsmätuotteiksi. Saatavilla on yhä enemmän tietylle kasville räätälöityjä tuotteita. Löytyy tomaattiravinnetta, ruusulannoitetta sekä marja- ja hedelmälannoitetta. Näissä tuotteissa ravinnekoostumus pääravinteiden typen, fosforin ja kaliumin suhteen on optimoitu kyseiselle kasvilajille ihanteelliseksi. ”Lannoiteteknologiassakin” on tapahtunut muutoksia: hyllyiltä löytyy perinteisen lannoitenesteen ja -rakeen lisäksi ravinnepuikkoja ja uusimpana tuttavuutena lannoitetabletit sekä pinnoitetut lannoiterakeet, jotka vapauttavat ravinteita vain kun on tarpeeksi lämmintä ja näin ollen estävät esimerkiksi ravinteiden huuhtoutumista kasvukauden ulkopuolella.

Myös kotipuutarhurin torjunta-aineet ovat enemmän ja enemmän täsmätuotteita. Ns. yleisvalmisteiden joukosta löytyy täsmäaseita tiettyjä rikkakasveja vastaan. Esimerkiksi valikoivasti toimiva nurmikon voikukkahävite tehoaa voikukkaan, mutta ei vahingoita nurmikkoa. Toinen melko uusi tuttavuus kotipuutarhureille on torjuntapuikko, joka samalla lannoittaa ja torjuu tuhohyönteiset koristekasveilta.

Luonnonmukaisuus on tulossa lannoitevalmisteiden tavoin kotipuutarhurin torjunta-ainevalikoimaan. Synteettisesti valmistettujen tehoaineiden rinnalle on tullut uusia valmisteita, joiden tehoaineiden markkinoidaan olevan luonnollista alkuperää. Tunnettu esimerkki luonnollista alkuperää olevasta tehoaineesta on hyönteisten torjunta-aineissa käytettävä jo pitkään markkinoilla ollut pyretriini, jota uutetaan eräästä päivänkakkaralajista.

Moni orgaanisten lannoitteiden valmistaja markkinoi tuotteitaan samalla myös luomutuotantoon soveltuvana. Automaattisesti organiset lannoitteet eivät kuitenkaan ole luomuun sopivia. Suomessa luomulannoitteille ei ole olemassa erillistä luomu-hyväksyntää, vaan valmisteiden tulee täyttää sekä yleiset lannoitelainsäädännön vaatimukset että luomutuotantoa koskevan lainsäädännön vaatimukset. Ruokavirasto ylläpitää neuvonnallista lannoiteluetteloa luomutuotantoon hyväksytyistä lannoitevalmisteista.

Mikäli haluat tutustua lannoitteen koostumukseen tarkemmin, tieto löytyy tuoteselosteesta. Esimerkiksi orgaanisten lannoitteiden osalta tulee ilmoittaa valmistukseen käytetyt raaka-aineet kuten lantalaji sekä kaikki lisätyt aineet.

Luettelo luonnonmukaiseen viljelyyn soveltuvista lannoitteista löytyy Ruokaviraston internetsivuilta.