Naisten urheiluhousut joustavat liikkeen mukana, pysyvät napakasti vartalolla, hengittävät siirtäen hien pois kehosta ja lämmittävät rinteessä riehuvaa. Ne sopivat tiukkaan treeniin tai oloasuksi vapaa-ajalle. Kurkkaa tästä vinkit oikeanlaisten urheiluhousujen valintaan:

Valitse urheiluhousut sinne, missä liikut

Nautitko vauhdikkaista pyöräilylenkeistä kesäkuumalla, vaelluksista Lapin erämaassa ruskan aikana vai kunnon kuntosalitreenistä monta kertaa viikossa? Urheiluhousut kannattaa valita aina sen mukaan, missä aiot urheiluvaatteitasi käyttää. Ulkoiluun tarkoitetut urheiluhousut hengittävät, mutta niiden tulisi olla sopivan paksut, jotta treenaaminen olisi hauskaa jopa vilpoisilla ilmoilla. 

Sisäliikuntaan ja kuntosalille käyvät erinomaisesti myös ohuemmat treenihousut. Ne ovat mukavat yllä myös kesän lämpiminä lenkkeilykeleillä. Jos vyötärömyötäiset housut tuntuvat kiusalliselta vaihtoehdolta, sopivia treenihousuja löytyy myös väljemmistä malleista. Tekninen materiaali on puuvillaa parempi vaihtoehto. Näin hiki ja kosteus pääsee siirtymään pois iholta tehokkaammin. 

Pyöräily- ja juoksuhousut

Pyöräilyshortsit sopivat nopeaan maantieajoon. Shortsit ovat viileät, mutta suojaavat hyvin takapuolta pyörän hankaukselta. Pyöräilyshortsit voivat olla kevyesti topatut tai täysin ilman pehmusteita. Pyöräilyshortsit ovat mainio vaihtoehto myös muun muassa spinningiin. 

Koska ilmanvastus on pyöräillessä verrattain suuri, viileämmillä keleillä jalkaan kannattaa vetäistä tuulenpitävät housut. Syksyiseen, keväiseen ja jopa talviseen pyöräilyyn sopivat paremmin pitempilahkeiset pyöräilyhousut. Niin shortseja kuin muitakin pyöräilyhousuja myydään sekä vyötärömallisina että leveillä henkseleillä. Henkseleiden ideana on, ettei vyötärön resori pääse hankaamaan lantiota tai vatsaa pyöräilyn aikana. Henkseleiden avulla housut pysyvät myös hyvin paikoillaan. 

Juoksuhousut eivät kohtaa niin suurta ilmanvastusta kuin pyöräilyhousut. Silti ilman lämpötila vaikuttaa paljon housujen valintaan: kesäkuumalla ohuet trikoot ovat paremmat kuin vuorelliset tuulihousut, talvisin jalkaan on hyvä pukea topatut juoksuhousut. Mieti myös, minkälaista vauhtia tykkäät pitää lenkillä yllä. Reipas kävely kohottaa kuntoa, mutta hiki virtaa kunnolla vasta kovassa vauhdissa. 

Vaellus-, ulkoilu- ja toppahousut

Vaellushousujen on syytä olla säätä ja hankausta hyvin kestävät retkihousut. Taskut lisäävät housujen käytännöllisyyttä, mutta tuovat mukanaan myös lisäpainoa. On makuasia, haluaako housujen kätkevän sisäänsä välttämättömät tavarat vai sijoittaako ne mieluummin esimerkiksi reppuun.

Vaellushousut tulisi kestää jonkin verran kosteutta, tuulta ja kylmiä kelejä. Niiden tulisi kuitenkin joustaa sen verran, että kiipeily ja polven rivakka nosto on helppoa, eivätkä housut pääse kiristämään. Jos housuilta vaaditaan täydellistä vedenpitävyyttä, kannattaa rankkasateiden varalle sujauttaa rinkkaan tiiviit sade- tai kuorihousut.

Ulkoiluhousut käyvät lyhyemmille retkille, lenkeille ja vapaa-ajan pihapuuhiin. Ne kestävät hieman likaa, kosteutta ja rapaa. Ne pitävät ulkoilijan lämpimänä talvisin ja viileänä kesäisin. Tyylikkäillä sekä siisteillä ulkoiluhousuilla ei ole mikään ongelma astella kaupungillakaan. 

Toppahousut ovat paikallaan lumisessa maastossa, kuten laskettelurinteessä. Lasketteluhousut on usein varmistettu lumilukoilla, jotka estävät kostean lumen pääsyn housujen sisäpuolelle. Toppahousut käyvät myös talviseen retkeilyyn, ulkoiluun ja muuhun rauhalliseen liikuntaan talviaikana. 

Housut sisäliikuntaan ja salille

Voimaharjoittelija saa tarvitsemaansa tuen korkeavyötäröisistä treenitrikoista. Treenihousujen on tärkeä istua napakasti valumatta, mutta ne eivät saa puristaa tai hangata ikävästi. Oma mukavuus on paras mittari: jos housujen olemassaolon voi treenien aikana ”unohtaa”, todennäköisesti ne istuvat silloin hyvin. Jos taas pöksyjä joutaa koko ajan nostamaan, laskemaan tai vetämään, melko varmasti häiritsee myös suoritustasi. 

Naisten housut ja hameet urheiluun sekä vapaa-aikaan löydät helposti Kärkkäisen valikoimista!