Kuivakäymälät ovat suosittuja ratkaisuja kesämökeille ja lomakoteihin. Ne eivät vaadi juoksevaa vettä tai viemäröintiä ja tuotoksen voi hyödyntää kompostoinnin jälkeen keittiöpuutarhassa. Nykyaikaiset, siistit kuivakäymälät ovat tuoksuttomia ja helppokäyttöisiä. Osa malleista sopii käytettäväksi myös sisätiloissa.

Kuivakäymälä, huussi, hyyskä, puucee, ulkovessa, maki - lempinimiä hotelli helpotukselle kyllä löytyy. Huussi onkin eittämättä tärkeimpiä hankintoja mihin tahansa talouteen, vastaahan se jokaisen ihmisen luonnolliseen tarpeeseen. Ympäristön näkökulmasta ajateltuna vesivessa on katastrofaalinen keksintö - huuhtelemmehan jätteemme puhtaalla juomavedellä! Ei siis yllättävää, että kuivakäymälöitä ja ekovessoja rakennetaan nykyisin myös sisälle omakotitaloihin.

Monilla on kokemuksia kärpäsiä surisevasta, pahan tuoksuisesta, pimeästä ja pelottavasta ulkovessasta kesäkodin pihan perällä. Mielikuvan voi jättää siihen, sillä kun ilmanvaihdosta huolehditaan ja kuiviketta käytetään reilulla kädellä, haisevia ongelmia ei pitäisi olla. Huussista voi tehdä rentouttavan paikan, missä sisustusvimman voi päästää valloilleen!

Kuivakäymälä päihittää vertailussa vesivessan

Kuivakäymälät ovat myös edullinen vaihtoehto verrattuna viemäröintiin tai likakaivoihin. Huussi on myös helppohoitoinen - kompostoivissa malleissa riittää, kun istunnon päätteeksi heittää perään kuiviketta. Tyhjennysväli riippuu mallista ja kävijämäärästä. Suuren säiliön tuotos on usein tyhjennykseen mennessä jo melko pitkälle kompostoitunutta.

Pääpiirteittäin kuivakäymälät voidaan jakaa polttaviin, jäädyttäviin ja kompostoiviin malleihin. Mikään näistä vaihtoehdoista ei vaadi toimiakseen vettä, mutta polttavat ja jäädyttävät tarvitsevat sähköä. Niiden etuna on kuitenkin tilaan kuin tilaan sopivia kompakti koko. Kesäjuhlien väkimäärään niiden kapasiteetti ei kuitenkaan riittää - silloin lienee pakko vuokrata pihalle bajamaja.

Polttavat käymälät

Sähkökäyttöiset, polttavat käymälät polttavat nimensä mukaisesti jätteen tuhkasi. Poltto tapahtuu istuimesta erillisessä säiliössä, joten vaaraa kankun kärähtämisestä ei ole. Polttava käymälä sopii pieneen tilaan. Tuhkan voi karistaa käytön jälkeen kukkapenkkiin tai puun juurelle.

Polttava käymälä on malliltaan hintava. Se ei myöskään sovi niille kesämökeille, jossa sähkökatkokset ovat loma-ajan riesana. Lopputuotetta ei kuitenkaan tarvitse jälkikäsitellä tai kompostoida, eikä huussien tyhjennystä kammoavien tarvitse liata käsiään käymälää tyhjätessä. Polttava käymälä vaatii hyvän ilmanvaihdon.

Pakastavat käymälät

Pakastava käymälä jäädyttää tuotokset, jolloin bakteerien toiminta pysähtyy. Pakastetut tuotokset pakkautuvat biojätepussiin, josta ne on helppo kuskata esimerkiksi kompostiin. Pakastava käymälä sopii satunnaisessa käytössä olevalle mökille tai lomakodin kakkosvessaksi huussin oheen.

Jäädyttävä käymälä tarvitsee sähköä, mutta ei ilmastointia. Loppukäsittely täytyy kuitenkin pohtia hyvin, sillä pakastavan käymälän tyhjennysväli on suhteellisen tiheä. Pakastava käymälä on varmasti hajuton, joten se sopii erinomaisesti sisätiloihin. Muista kuitenkin sijoittaa se lähelle ulko-ovea, jotta et joudu kuljettamaan täysiä jätepusseja ympäri mökkiä.

Kompostoivat käymälät

Kompostoivat käymälät voidaan jakaa kahteen kastiin - erotteleviin ja sellaisiin, jossa kaikki jätteet laskevat samaan paikkaan. Viimeksi mainittu on se perinteinen huussi: uloste ja virtsa lasketaan samalla tavalla samaan astiaan ja viskataan päälle kuiviketta. Massa kompostoituu ajan myötä ja suotoneste painuu pohjalle. Mallista riippuen se voidaan ohjata pohjalta myös kanisteriin.

Perinteisestä huussista on markkinoilla erilaisia malleja, osa vaatii tyhjennyksen tiheään, osa vasta vuosien päästä. Perinteinen huussi on myös suhteellisen edullinen sekä hankintana että käytössä. Sen toimintaperiaate selkeä, eikä huussi vaadi kuivikkeen lisäksi muuta. Kompstoivassa käymälässä on kuitenlkin huolehdittava riittävästä kuivikemäärästä sekä hyvästä ilmanvaihdosta, jotta ikäviä tuoksuja ei pääse syntymään.

Erottelevassa käymälässä uloste kompostoituu erilliseen astiaan, virtsa taas valutetaan kanisteriin. Nesteen voi hyödyntää laimennettuna kasvimaalla tai kukkapenkissä. Kompstoituva jätteen määrä on vähäisempää, mutta virtsaa kertyy aika lailla. Talvella tämä voi tuottaa hankaluuksia. 

Erotteleva käymälä pysyy helpommin tuoksuttomana kuin tavallinen huussi. Virtsan erillinen kerääminen voi tuottaa käyttäjälle kuitenkin hankaluuksia: varsinkin miehiä täytyy muistuttaa, ettei erottelevassa käymälässä voi virtsata seisten.

Missä ulkohuusseja sitten myydään? No Kärkkäisellä tietenkin! Kuivakäymälät ja tarvikkeet, sekä parhaat kotimaiset merkit, kuten Biolan ja Kekkilä, löydät verkkokaupastamme aina edulliseen hintaan!