Piha-aita on helppo pystyttää valmiista elementeistä! Puutarhan aidan tulisi kuitenkin sopia ympäristöön ja palvella tehtävässään eri alueiden jakajana. Lue vinkit oikeanlaisen aidan hankintaan.

Aita voi toimia muuten pelkistetyn pihan kauniina katseenvangitsijana tai runsaan puutarhan kokoavana elementtinä. Se tarjoaa myös suojaa ohikulkijoiden katseilta sekä pitää lemmikit ja lapset suojassa omalla reviirillä. Kärkkäisen verkkokaupasta löydät aidat ja aitatarvikkeet monenlaisiin pihoihin.

Mitä aidalta vaaditaan?

Onko tarkoituksena rajata piha vain näennäisesti omaksi alueekseen? Silloin aidaksi sopii myös kevyt ja koristeellinen aitaelementti, joita on saatavina paitsi puisina, myös kestävän metallisina. Aitaelementtejä myydään tavallisesti yksittäiskappaleena.

Jos tarkoitus on antaa tuntuvaa näkösuojaa, korkea puinen aitaelementti on silloin paikallaan. Aidan voi soinnuttaa puutarhaan kasvattamalla se sisäpuolella kauniita köynnöksiä tai muita kasveja esimerkiksi tukien ja verkon avulla. Hyvä ratkaisu on myös valita kadun puolelle peittävämpi ja yksityiselle puolelle matalampi aita.

Jos aidan tarkoitus on myös suojata eläimiä, kuten koiria, tulisi sen olla paitsi korkea, myös lähelle maanpintaa asennettu, jota eläin ei pääse pujahtamaan aidan alitse omille teilleen. Koiraverkon tulisi kestää myös eläimen mahdolliset syöksyt ja hyökkäykset aitaa kohti. Mikäli kyseessä ei ole vallan vauhdikas hauva, koira-aidaksi sopivat verkkoaidan lisäksi myös viehättävät, puiset aidat.

Aitaelementit rajaavat kauniisti myös pihan eri alueet, kuten pation tai terassin. Terassin aidan tulisi sopia muuhun talon tyyliin: katso mallia sokkelista, kuistin kaiteista ja ikkunan pielistä. Ovatko ne modernit, perinteiset, yksinkertaiset vai koristeelliset?

Mihin muuhun aitaa tarvitaan?

Pienisilmäinen metalliverkko on omiaan pitämään tuholaiset poissa talon alta tai puutarhasta. Esimerkiksi jänikset nakertavat talvikausina omenapuut pahaan kuntoon, ellei niitä suojaa tiheällä jänisverkolla. 

Halvin aitaverkko ei aina ole paras ratkaisu: kovin kiikkerän metalliverkon eläin taivuttaa melko helposti pois tieltään. Jos alueella liikkuu peuroja, puskevat ne kevyesti läpi heppoisimmista viritelmistä. 

Edullinen ja hyvä valita eläinten tuhojen ehkäisemiseksi voisi olla monipuolinen kanaverkko. Se pitää myös isommat linnut kuten harakat ja varikset, tai alueella kulkevat kissat poissa ulkorakennuksista ja lemmikkien piha-aitauksista. Kanaverkko ei kuitenkaan ole tarpeeksi tiheä jyrsijöille: tiivis myyräverkko sopii kasvien suojaukseen myyriltä ja muilta tuholaisilta. Se soveltuu myös kompostorin pohjaverkoksi.

Tutustu Kärkkäisen aitatarvikkeiden valikoimaan ja klikkaa pihaasi sopivimmat reuna-aidat, aitaelementit ja verkkoaidat helposti ja nopeasti kotiin kuljetuksella! Kärkkäisen verkkokauppa on auki vuorokauden jokaisena tuntina, joka päivä.