Hevosen ruokinnan suunnitteluun kannattaa nähdä vaivaa, sillä se vaikuttaa suuresti hevosen hyvinvointiin ja terveyteen. Hevosen ruokinta ja lisäravinteiden saanti suunnitellaan vastaamaan sen yksilöllistä rehun tarvetta. Tarve vaihtelee muun muassa hevosen rodun, koon ja käytön mukaan. 

Hevosen rehut ja ruokinta

Hevosta ruokitaan rehuilla. Hevosen perusrehuja ovat karkearehut ja väkirehut. Karkearehuja ovat säilöheinä, laidunruoho ja kuiva heinä. Väkirehuista yleisin on kaura. Sen lisäksi väkirehuja ovat muun muassa melassi ja melassileike sekä kasviöljyt. Hevonen on sopeutunut syömään rehua pieniä määriä kerrallaan, ja siksi sitä tulee ruokkia monta kertaa päivässä. Liian harvat ruokintakerrat heikentävät hevosen hyvinvointia. 

Hevosen ruokinnasta pääosan muodostaa hyvänlaatuinen heinä. Kuivan heinän tarve vaihtelee hevosen koosta riippuen noin kuudesta kilosta aina kymmeneen kiloon saakka vuorokaudessa. Pikkuponilla heinän tarve on vähäisempi. Heinä voi olla kuivaa heinää tai esikuivattua säilöheinää. Säilöheinän annostelu riippuu käytettävän rehun kosteudesta.

Mitä ovat lisäravinteet ja elektrolyytti hevoselle?

Heinän lisäksi hevonen tarvitsee vuorokaudessa 20–40 litraa raikasta vettä vapaasti juotavaksi. Hevoselle annetaan tarpeen mukaan myös lisäravinteet, kuten kivennäis-, vitamiini- ja suolalisät. Suolan ja kivennäisaineiden tarve vaihtelee paljon hevosen rasituksen ja hikoilun mukaan. Hikoillessaan hevonen menettää hikeen liuenneena suoloja ja kivennäisaineita eli elektrolyyttejä.

Yksi tapa huolehtia hevosen perussuolantarpeesta on laittaa himalajan suolakivi hevoselle karsinaan. Jos kivi jää hevosella käyttämättä, pitää suolansaanti säännöstellä erikseen. Heinä sisältää yleensä fosforia ja kalsiumia, mutta pelkällä heinäruokinnalla kivennäisten ja hivenaineiden saanti jää kuitenkin alle ruokintasuositusten. Siksi markkinoilla on runsaasti tarjolla erilaisia lisäravinteita ja elektrolyytteja hevoselle. 

Kivennäis- ja hivenaineita tarvitaan muun muassa lihasten ja hermojen normaaliin toimintaan. Elektrolyytteja tarvitaan myös luuston ja kudosten rakennusaineiksi sekä ylläpitämään elimistön nestetasapainoa ja happo–emäs-tasapainoa.

Milloin hevoselle annetaan väkirehua?

Hevosen ruokintaan lisätään väkirehua energiantarpeen ja hevosen kunnon mukaan. Väkirehun määrä riippuu hevosen rehunkäyttökyvystä, sukupuolesta, iästä, koosta sekä rodusta. Hevosen ruokintaan lisättävän väkirehun määrään vaikuttaa myös se, miten raskasta työtä hevonen tekee. 

Väkirehun määrää ei kannata nostaa liian suureksi, jos hevonen liikkuu vähän, sillä hevosen ruokinnassa ongelmaksi syntyy usein liiallinen energiansaanti ja lihominen. Poneilla ja kylmäverisillä hevosilla on yleensä hyvä rehun hyväksikäyttökyky, ja siksi ne lihovat helposti. Erityisesti kilpahevosten ja raskasta työtä tekevien hevosten perusrehuja joudutaan usein täydentämään lisäenergialla sekä erilaisilla lisäravinteilla. 

Hevosten ruokintaa kannattaa opiskella kirjallisuuden sekä kokeneiden hevosalan ammattilaisten opastuksella. Kun on aika hankkia esimerkiksi hevosen lihaksille lisäravinne tai hevosen rehut ja muut hevosten ruoat ja hevosen tarvikkeet, tutustu Kärkkäisen verkkokaupan kattavaan valikoimaan.