Moni kaupunkilainenkin pitää kesäisin omaa puutarhaa parvekkeellaan. Se onkin kätevä tapa tuoda ripaus luonnon kauneutta omaan kotiin ja saada samalla maukkaita raaka-aineita kesän aterioihin. Tilaa nyt tarvitsemasi puutarhatarvikkeet netistä ja käy istuttamaan omaa kesäpuutarhaasi vaikka saman tien!

Vinkkejä oman ruukkupuutarhan perustamiseen

Puutarhanhoitoa parvekkeella voi harrastaa monessa mittakaavassa. Parvekkeesta voi luoda vaikkapa kukkivan keitaan, satoisan hyötypuutarhan tai oman yrttitarhan. Yrttejä voi toki kasvattaa myös esimerkiksi keittiön ikkunalla, mutta parvekkeelle saa rakennettua monipuolisemman ruukkupuutarhan, kunhan siellä on kasveille riittävästi valoa, ravinteita, vettä ja kasvutilaa.

1. Ilmansuunta:

Parvekkeen kasvuolosuhteisiin vaikuttaa olennaisesti sen ilmansuunta. Puolivarjoisella länsi- tai itäparvekkeella, jolle aurinko paistaa vain osan päivää, viihtyvät parhaiten puolivarjon kasvit. Eteläparvekkeella puolestaan viihtyvät parhaiten paahteisten paikkojen kasvit, sillä se on kuumin ja aurinkoisin. Pohjoiselle parvekkeelle taas kannattaa valita varjossa viihtyviä tai puolivarjon kasveja, sillä se saa aurinkoa vain hetken aamulla ja illalla.

Lasitetun parvekkeen laseja, tai ainakin osaa niistä, kannattaa kesäisin pitää auki. Esimerkiksi avaamalla molemmat päätylasit saa parvekkeelle pienen vedon. Jos lasit ovat kiinni, nousee lämpötila erityisesti eteläparvekkeella päiväsaikaan helposti yli 50 asteeseen, jolloin kasvit läkähtyvät. Lisäksi kuumuus siirtyy ikkunapintojen läpi myös sisälle asuntoon.

2. Kasvien valinta ja istutus:

Kasvien valintaan vaikuttavat luonnollisesti myös parvekkeen koko, valoisuus ja tuulisuus. Lisäksi kasvien ja istutusastioiden määrää ja kokoa pitää harkita myös parvekkeen kantavuuden kannalta. Vaikka kasvuastian on hyvä olla reilunkokoinen, jotta multaa mahtuu astiaan enemmän eikä se kuivu liian nopeasti, voi isompikokoisen kasvatuslaatikon paino helposti nousta yli sadankin kilon, kun multa on märkää. Esimerkiksi erityiset parvekelaatikot sopivat tarkoitukseen hyvin.

Yrtit ovat aloittelevalle parvekekasvattajalle suhteellisen helppo, edullinen ja satovarma vaihtoehto, ja kasvuastioina toimivat esimerkiksi erilaiset saviruukut, sinkkiastiat, keraamiset ruukut ja lasimaljakot lisäävät niiden kauneutta. Myös salaattia, kurkkua ja tomaattia, jonka kasvatuksessa esimerkiksi amppelit ovat toimiva ja esteettinen kasvatusastia, voi viljellä parvekkeella, sekä useita juureksia.

Kun itselle sopivat kasvit on valittu, voi aloittaa idätyksen ja istutuksen. Sopiva ajankohta riippuu siitä, idättääkö itse siemenet ja kasvattaa taimet, vai ostaa valmiiksi kasvatetut taimet kaupasta. Myös kasvien itämisaika kannattaa ehdottomasti tarkistaa etukäteen, sillä joillakin lajeilla se voi olla pitkä. Tällöin kasvin siemenet kannattaa laittaa itämään sisätiloihin esimerkiksi ilmavalla muovikelmulla peitettyyn laatikkoon tai erityiseen minikasvihuoneeseen jo maaliskuussa.

3. Kastelu:

Oikea kastelu on tarkkaa puuhaa, sillä sekä liika että liian vähäinen kastelu tappaa kasvin nopeasti. Kookkaammat puutarharuukut ovat siitä hyviä, että niissä kasveja voi kastella kerralla reilummin, sillä multa pysyy kosteana pidemmän aikaa ja erilaisia kasteluniksejäkin on helpompi kehitellä. Kaikki kasvatusastiat tarvitsevat pohjalle salaojituksen, jotta liika kosteus pääsee haihtumaan eivätkä juuret mätäne liian märässä alustassa. Se tehdään laittamalla ruukun pohjalle reilu kerros leka- eli ruukkusoraa, jolloin saadaan aikaan ns. läpäisevä kasvualusta.

Kasvit tarvitsevat myös lannoitusta, jotta sadosta tulee hyvänmakuinen. Eri tyyppisissä maaperissä viihtyville kasveille on erilaiset lannoitteet. Myös lannoituksen suhteen on oltava tarkkana sillä liika lannoitus tappaa kasvin. Kasvien mukana kuitenkin tulee usein tarvittavat ohjeet ja tämän lisäksi internetistä, kuten Ylen artikkelista Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa sekä Bonavan Kaupunkiviljelyä -artikkelista, löytyy runsaasti hyödyllisiä ohjeita eri kasvien hoitoon ja kasvatukseen parvekkeella.

Verkkokaupan puutarhatuotteet

Kärkkäisen verkkokaupasta löydät kattavan valikoiman puutarhan hoitoon ja kasvien kasvatukseen tarvittavia välineitä. Muun muassa eri kasveille sopivat suojaruukut, kukkapöydät ja tasot sekä erilaiset loppusilauksen tuovat puutarhakoristeet, kuten esimerkiksi pienet kukkapenkkiin laitettavat patsaat, löytyvät sieltä monessa eri koossa ja eri materiaaleista valmistettuna. Lisäksi taimien kasvatukseen avuksi löytyy erilaiset kasvatuslaitteet.

Tilaa nyt itsellesi sopivat puutarharuukut ja patsaat Kärkkäiseltä ja nauti kasvien kauneudesta ja puutarhasi antimista koko edessä oleva kesä!