Rauhalliseen kävelyyn, nopeaan juoksuun, asfaltille ja metsäpoluille – valitse itsellesi parhaat naisten lenkkarit Kärkkäisen kattavasta valikoimasta!

Juoksukenkien valintaan vaikuttaa paitsi oma jalan muoto myös juoksutekniikka sekä maasto, missä lenkkiä haluaa tehdä. Sopivat kengät tekevät lenkkeilystä mukavaa ja parantavat suoritusta. Kaikista nopeimmatkaan juoksukengät eivät kuitenkaan auta, mikäli jalkineet ovat omaan koipeen täysin vääränlaiset.

Miten valita hyvä juoksukenkä?

Juoksukenkien vertailu kannattaa. Pitkille lenkille sopii tukevampi, nopeille juoksuille kevyempi kenkä. Asfaltin pinta on kova ja tasainen, joten kengässä kannattaa kiinnittää huomiota hyvään iskunvaimennukseen. Metsäpoluille sopii paremmin pehmeä, vettä pitävä juoksukenkä, esimerkiksi gore tex-jalkine. 

Myös juoksijan ruumiinrakenne vaikuttaa: raskasarakenteisen lenkkeilijän kannattaa valita jalkaa hyvin tukeva kenkä. Siksi ison miehen kannattaa ehdottomasti katsella muita kenkämalleja kuin vaikkapa hentoisen nuoren. Jalan mallilla on niin ikään vaikutusta kenkien valintaan – hyviä vinkkejä kannattaa silmäillä YhteisHyvän julkaisemasta juoksukenkäoppaasta.

Talvi vaatii nastakengät

Tavalliset tai nastoilla varustetut talvikengät taipuvat huonosti juoksuun. Talvijuoksijan kannattaakin panostaa nastakenkiin. Nastakengät vähentävät merkittävästi liukastumisen riskiä. Ne tekevät juoksemisesta turvallista ja mukavaa jäisilläkin teillä. Juoksu myös rullaa paremmin, kun askeltaan ei tarvitse liukkaalla pinnalla varoa. 

Myös nastakengissä on eroa: toiset sopivat paremmin talven sohjoon, toiset peilijäälle. Pohjoisen lenkkeilijälle nastakengät on välttämätön hankinta, jotta juoksuharrastusta pystyy pitämään yllä vuoden ympäri.

Aloitteleva juoksija erehtyy helposti ajattelemaan, ettei merkillä tai mallilla ole väliä, pääasia että lenkkikengät irtoavat halvalla. Tämä ei kuitenkaan saisi olla ainoa kriteeri – pahimmillaan vääränlaiset juoksukengät aiheuttavat kivuliaita vammoja, asentovääristymää, hiertymiä ja katkenneita kynsiä. Mukava harrastus tyssää heti alkuunsa. 

On parempi tutustua rauhassa erilaisiin malleihin ja pyrkiä sovittamaan kenkiä esimerkiksi urheilukaupassa ja tavaratalossa. Ehkä hyvät juoksukengät irtoavatkin alesta tai tarjouksesta yllättävänkin edulliseen hintaan.

Kävelylenkille kävelykengät

Kävelylenkeille juoksukenkää ei kannata pukea – juoksukengissä on paljon ominaisuuksia jotka eivät rauhalliseen kävelyyn sovi. Kävelyssä rasitus on erilainen. Kengiltä vaaditaan ennen kaikkea tukea ja mukavuutta, jalan täytyy jaksaa jalkinetta pitkiäkin matkoja ja aikoja. 

Kävelyyn sopii myös juoksukenkää lämpimämpi lenkkari. Juostessa hiki valuu varpaista talvellakin, mutta kävellessä varpaat kärsivät herkemmin kylmästä.

Mikäli lenkkeillet sekä juosten että kävellen, voi olla hyvä ajatus panostaa useampiin lenkkikenkiin. Tai tee testi: mikäli jalkineet tuntuvat mukavalta kävellessä, mikä ettei. Juoksuharrastuksen kehittyessä saatat kuitenkin tuntea tarvetta kaksiin erillisiin kenkiin.

Kärkkäisen verkkokaupan kautta löydät naisten juoksukengät helposti ja edullisesti! Tunnetuimmat merkit, kuten Salomon, Nike, Adidas ja Asics, sekä monet muut ovat yhden klikkauksen päässä vuorokauden jokaisena tuntina!