Kodin toimivuuteen voi vaikuttaa pienillä valinnoilla! Kun kaapit, väliovet, ulko-ovet, ikkunat ja saranat kulkevat moitteettomasti, elämä helpottuu ja onnettomuusriski kodissa pienenee.

Saranoilla ja vetimillä kaapit kuntoon

Repsottavat ja löysästi kiinni olevat kaapinsaranat ovat merkittävä riski. Yläkaapista kiskaiseva voi menettää löysän oven vuoksi tasapainonsa, vaatekaapin repsottava ovi voi pudota varpaille tai kaatua päälle. Tarkista heiluvan oven ruuvien kireys ja saranoiden kunto. Myös irti olevat nuppivetimet ja muut kalustevetimet tulisi kiinnittää kunnolla tai vaihtaa tarvittaessa uusiin. 

Vaatenaulakon tulisi kestää romahtamatta suurtakin kuormaa. Kokeile itse, kuinka paljon esimerkiksi pino takkeja painaa. Kaappien sisäpinnoille ja ulko-oven läheisyyteen voi asentaa perheenjäsenille koukkuja ja varata satunnaisille vieraille siirreltävän, seisovan vaatenaulakon.

Onhan hyllynkannattimet tukevasti kiinni kiskoissa ja kiskot jämäkästi seinässä? Täysinäiset kirja- tai astiahyllyt painavat helposti useita satoja kiloja. Sellaisen lastin ei tulisi huojua uhkaavasti kenenkään asuinhuoneessa.

Oven painikkeet toimiviksi

Ovien toimivuuden lisäämiseksi huolehdi painikkeiden hyvästä kunnosta. Väliovenpainikkeiden tulisi painua alas ja ylös pehmeästi ja painikkeen tulisi kestää lievää tempomista. Ulko-ovenpainkkeiden tulisi niin ikään liikkua kevyesti, oven aueta helposti ja sulkeutua vaivatta. 

On erityisen tärkeää, että avainpesä on puhdas, avainkilpi ehjä ja lukkorungot toimivat. WC-tilojen vääntönuppien pitäisi pyöriä takkuilematta. Muuten vaarana on, että oven lukitseminen tai avaaminen vaikeutuu. Ovenpysäyttimellä estetään oven paiskautuminen ja tätä kautta oven tai tai oven viereisen kohteen vahingoittuminen.

Varstorakennukset, kellaritilat ja muut vastaavat rakennukset saattaa olla paikallaan suojata ylimääräisillä vahvistuksilla, kuten riippulukoilla ja salvoilla. Haat ja salvat estävät myös pieniä lapsia hakeutumusta kellariin, vintille tai tiloihin, jossa heillä on vaarana satuttaa itsensä.

Turvalliset ikkunat

Huolehdi, että kotonasi on tarvittava määrä ikkunapainikkeita ikkunoiden avaamiseksi ja sulkemiseksi. Irtonaiset ikkunapainikkeet ovat kiinteitä turvallisemmat, jos vaarana on, että pienet lapset pääsevät avaamaan vaarallisen korkealla olevia ikkunoita.

Irtonaisia painikkeita tulisi säilyttää aina samassa, kätevässä paikassa, ei kuitenkaan pikkusormien ulottuvilla. Karmitulpat ikkunoissa ja ovissa ovat paitsi ulkonäkökysymys, myös turvallinen tapa estää lapsia työntämästä sormiaan asennuskoloihin.

Huonekalujen tulee kestää käyttöä

Nitkuvatko pöydänjalat? Heiluvatko tuolit? Ovatko sängynrungot tukevat? Siedämme melko pitkään hieman ontuvia kodin huonekaluja, mutta turhaan. Muttereiden, asennus- tai huonekaluruuvien kiristämisessä ei menisi kuin hetki. Jos puuhuonekalu nitkuu, saattaa esine tarvita uudet poratapit ja kunnollista puuliimaa.

Huonekalupyörät ovat kätevä lisä siirreltävien, raskaiden huonekalujen, kuten nojatuolien avuksi. Ruokapöydän tuoliin, sohvan- ja pöydänjalkoihin kannattaa asentaa huonekaluhuovat, jotta siirtely ja hankaaminenen eivät naarmuta lattiaa pilalle. 

Kärkkäisen verkkokaupan kautta löydät helat ja pienraudat, kulmavahvikkeet sekä muut turvallisuustarvikkeet. Valikoimassamme myös kauniit ja käytännölliset antiikkihelta rustiikkiseen tunnelmaan! Tilaa nyt ja päivitä kotisi yksityiskohdat entistä turvallisempaan muotoon!