Valkoisena hohtavat rinteet houkuttelevat runsaan määrän laskettelijoita nauttimaan kevättalven auringosta, vauhdin hurmasta sekä urheilusta. Laskettelun hauskuuteen pääsee mukaan niin vuokra- kuin myös omilla, itselle mitoitetuilla välineillä. Itselle oikein mitoitetut välineet helpottavat laskettelua sekä ovat turvallisimmat käytössä.

Laskettelusuksien siteet ovat avainasemassa tekemässä laskettelemisesta turvallista. Oikein mitoitetut ja säädetyt siteet pysyvät laskemisessa hyvin jalassa, mutta kaatumisessa ne irtoavat helposti pois.

Laskettelusuksien siteet uusiin suksiin

Usein laskettelusukset myydään valmiina paketteina, eli siteet kuuluvat suksipakettiin mukaan. Tällöin suksien ostajan ei tarvitse vaihtaa siteitä laisinkaan. Siteiden säätäminen omiin monoihin riittää. Monesti kuitenkin suksia myydään ilman siteitä, jolloin molemmat ovat hankittava erikseen. Etenkin lajia paljon harrastavat tahtovat valita välineensä yksittäin, ja näin luoda itselleen täydellisen paketin.

Laskettelusuksien siteet ovat kaksiosaiset. Monon kantaosaan sekä kärkiosaan tulee omat kiinnikkeensä. Kaikkiin yleisempiin, nykyaikaisiin sidemalleihin sopivat yleisesti kaikki laskettelumonot. Tämä helpottaa varusteiden hankintaa, sillä ei tarvitse ostaa kaikkia varusteita uusiksi, vaikka uudet siteet ostaakin. Laskettelusiteiden takaside toimii irronneen suksen jarruna, jolloin sukset eivät karkaa irrotessaan kauas. Irronnut suksi saattaa aiheuttaa vaaraa ympärillä laskijoille, mikäli se lähtee omille teilleen.

Laskettelusiteiden asennus ja säätö

Yleisimmissä sidemalleissa kiinnitys tapahtuu poraamalla ja liimaamalla side sukseen kiinni. Osa suksimalleista käyttää niin sanottua kiskokiinnitystä, jolloin siteet ovat vapaammin säädettävissä. Kiskokiinnitteisiin suksiin voi toki asentaa siteet myös poraamalla ja liimaamalla.

Siteet asennetaan aina tiettyihin monoihin sopivaksi, joten asentamisen aikana mono tulee sovittaa siihen ja tarkistaa täydellinen istuvuus. Etenkin jos teettää siteiden asentamisen alan liikkeessä, täytyy muistaa ottaa monot asennukseen mukaan.

Laskettelusiteiden asennus kannattaa antaa usein ammattilaisten käsiin, ellei itsellä löydy välineitä ja varmaa osaamista työhön. Siteet asennetaan oman painon sekä harrastuneisuuden mukaan. Aloittelijaoille sekä epävarmoille laskijoille suositellaan siteiden jättämistä löysälle. Mitä taitavampi laskettelija, sen kireämmälle siteet voidaan asentaa.

Laskettelusiteiden säätö suoritetaan tietyllä laskukaavalla, joka ohjeistaa tarkan DIN-arvon. Laskettelusiteet on säädettävä aina mahdollisimman tarkasti, jotta ne laukeavat ajoissa hiihtäjän kaatuessa. Kehon eri osat kestävät kaatumisen paremmin, mikäli suksi irtoaa ajoissa.

Mistä löydän sopivat laskettelusiteet?

Usein laskettelutarvikkeita hankitaan alan erikoisliikkeistä sekä markettien urheiluosastoilta. Kotoa ei kuitenkaan tarvitse lähetä varusteita etsimään, sillä laskettelusiteiden hankkiminen onnistuu helposti myös verkosta.

Esimerkiksi Kärkkäisen verkkokauppa tarjoaa edullista Ficherin laskettelusidettä nuorille laskijoille. Sen neljä rullaa ja liukupala optimoivat joustavuuden ja laukeamisominaisuudet siteelle, joten se on erittäin turvallinen aloittelijankin käytössä.

Kärkkäisen verkkokaupasta löydät siis laskettelusiteet moneen menoon ja kaikkiin rinteisiin!