Menkat eivät estä urheilemista tai hauskanpitoa! Monien mielestä tamponi tuntuu parhaalta esimerkiksi uidessa, tanssiessa tai muissa tilanteissa, joissa siteiden tai kuukupin käyttö on hankalaa.

Tamponi on pieni ja pehmeä, usein puuvillasta valmistettu puikon mallinen kuukautissuoja. Tamponeja myydään sekä asettimelle että ilman. Asettimen tarkoituksena on helpottaa suojan paikoilleen panoa, mutta monet kokevat tamponin asettamisen helpommaksi ilman asetinta. Kokeilemalla selviää, kumpi tapa sopii itselle paremmin! Tamponin päässä on vetonaru, jolla tamponi otetaan pois emättimestä. Narut on asennettu tamponiin erittäin kestävällä tavalla, joten langan irtoaminen on äärimmäisen harvinaista. 

Mihin tamponi laitetaan?

Tamponi asetetaan suoraan emättimeen kuukautisten aikana. Jos tamponin käyttö ei ole tuttua, harjoitteluun kannattaa käyttää rauhassa aikaa. Esimerkiksi uimahallin vessassa tamponin käyttöä ei kannata ryhtyä ensi kertaa kokeilemaan. 

Ota rento asento ja levitä jalkasi WC-istuimella tai jalka kohotettuna käsienpesualtaan reunalle. Muutamien harjoituskertojen jälkeen käyttö muuttuu helpommaksi. Demi-lehden artikkelista aloitteleva tamponin käyttäjä voi poimia monia hyviä vinkkejä.

Miten tamponi otetaan pois?

Tamponin päässä on nauru, josta hellästi vetämällä tamponi liukuu ulos. Tamponia on mahdotonta työntää niin syvälle, että se jäisi emättimeen pysyvästi. Pelko tamponin jumittumisesta on turha, sillä emätin on joustava. Lisäksi kohdunsuu on niin pieni, ettei tamponi voisi ikinä päätyä kohtuun asti.

Tamponin naru on erittäin lujasti kiinni suojassa. Jos naru jostain syytä katkeaisi, tamponi liukuisi todennäköisesti lujaa ponnistaessa itsekseen ulos. Valitse alkuun pieni tamponikoko, jotta käytön opettelu olisi helpompaa.

Tamponia voi käyttää useita tunteja. Kuitenkin hygienian vuoksi yhtä ja samaa tamponia ei kannata pitää liian kauan. Tamponi kannattaa vaihtaa puhtaaseen viimeistään kahdeksan tunnin tai yöunien jälkeen. Yöllä tamponia ei tarvitse nousta vaihtamaan, vaan aseta kuiva unille mennessäsi ja uusi taas herätessäsi.

Tamponi, terveysside vai kuukuppi?

Tamponi on hyvä ratkaisu urheiluun tai kireiden vaatteiden, kuten treenihousujen kanssa käytettäväksi. Se on imukykyinen, eikä läpivuotoa pääse herkästi syntymään. Runsaalle vuodolle kannattaa valita kuitenkin kaikkein imukykyisin tamponi. Tamponin käyttö vaatii kuitenkin hieman harjoittelua.

Kuukautiside on helppo vaihtaa uuteen tarvittessa, sillä vuodon määrää on helppo tarkkailla WC-käyntien yhteydessä. Kuukautissiteen käyttö on yksinkertaista, eikä sitä tarvitse harjoitella. Joidenkin mielestä siteet ovat kuitenkin hankalia ja varsinkin öisin ne saattavat liikkua paikoiltaan.

Kuukuppi on pestävä ja kestävä väline, jotka asetetaan emättimeen kuin tamponi. Vuoto ei kuitenkaan imeydy kuten tamponissa, vaan kertyy kuppiin, joka säännöllisin väliajoin tyhjennetään WC-pönttöön. Tyhjennetty kuppi huuhdellaan ja asennetaan taas takasin. Kuukuppi on ekologinen, sillä sitä voi käyttää kuukautisista toiseen. Se sopii myös useimmille siteiden aiheuttamista allergioista tai ärsytyksestä kärsiville. Kuukuppi on kuitenkin hinnaltaan kalliimpi kuin kertakäyttöiset tamponit tai siteet. 

Suositut Libresse tai Always sekä kotimaiset Vuokkoset tamponit tilaat helposti ja huomaamattomasti netistä, Kärkkäisen verkkokaupan kautta.