Useassa kunnassa talven laduille pääsee jo hyvissä ajoin, vaikka luonto olisikin vielä lumeton. Kunhan sää pysyy pakkasen puolella, voidaan ladut valmistaa edellisen talven lumesta innokkaimpia hiihtäjiä varten. Ensimmäiset hiihtolenkit ovatkin ihania ja voimaannuttavia tauon jälkeen.

Mielekkääseen hiihtämiseen vaikuttaa suurelta osin se, millaisilla välineillä hiihdämme. Hyvät ja itselle sopivat sukset vaikuttavat hiihtämisen laatuun, joten jokaisen ladulle tahtovan kannattaa varmistaa, että välineet ja etenkin sukset ovat sopivat.

Miten valita oikeat sukset itselle?

Jotta hiihtäminen olisi mielekästä ja sujuvaa, kannattaa sukset valita oman koon ja hiihtotavan mukaan. Perinteisen hiihtotavan hiihtäjällä sekä aloittelijalla kannattaa ehdottomasti olla perinteiseen sopivat sukset. Perinteiset sukset saavat olla 15-25 senttimetriä hiihtäjää pidemmät. Perinteisen sukset kannattaa valita jäykkyydeltään oman painon mukaan. Mitä raskastekoisempi hiihtäjä, sen jäykemmät sukset kannattaa valita.

Perinteiselle hiihdolle on mahdollista hankkia erilaisia pitopohjasuksia. Tällöin säästyy suksivoiteiden käyttämiseltä, mikä on usein aloittelijalle hiukan haasteellista. Erilaiset pitopohjasukset ovat saaneet käyttäjiltä kiitosta sekä aloittelijoiden että lajin harrastajien keskuudessa. Useat eri suksivalmistajat valmistavat pitopohjasuksia helpottamaan hiihtoharrastusta.

Luistelutyylillä hiihtäminen on nopeampaa hiihtämistä perinteiseen tapaan verrattuna, mutta sen oppiminen on hieman työläämpää. Luistelusukset ovat perinteisen suksia huomattavasti jäykemmät sekä lyhemmät. Suksien pituus hyvään luistelutyylin hiihtoon on noin 5-15 senttimetriä hiihtäjää pidemmät. Luistelusuksien jäykkyys valitaan myös hiihtäjän painon sekä harjautuneisuuden mukaan. Voimakas hiihtäjä tarvitsee jäykemmän suksen, mitä sunnuntaihiihtelijä.

Sukset lapselle

Lasten hiihtoharrastusta on hyvä tukea jo pienenä. Ensimmäiset sukset voivat olla kenkiin kiinnitettävillä siteillä oleva suksipaketti, mutta jo kouluikäiselle kannattaa valita laadukkaat perussukset, joilla voi harjoitella sekä perinteistä että luistelutyylin hiihtoa.

Hiihtoa harrastavalle sekä kilpailuihin osallistuvalle lapselle kannattaa valita molemman hiihtotyylin sukset, jolloin hiihtämistä pystyy harjoittamaan monipuolisesti.

Lasten suksien pituussuositus on korkeintaan 15 senttimetriä lasta pidemmät. Liian pitkiä suksia on lapsen motoriikalla työlästä hallita. Suksi on sopiva lapselle siihen asti, kun lapsi ei ole sitä pidempi.

Onko suksimerkillä väliä?

Suksimerkit kirvoittavat alan harrastajien keskuudessa välillä kiivastakin keskustelua, mutta sillä ei ole merkitystä itselle suksia valittaessa. Jokaisessa suksimerkissä löytyy jollekin toimivia ja taas toiselle toimimattomia malleja.

Fischer sukset ovat olleet viime aikoina varsinkin kilpahiihtäjien keskuudessa voimakkaasti esillä. Etenkin perinteisen hiihtäjien myötä Fischerin haastajaksi on noussut ranskalainen Rossingol. Se, millä suksimerkillä kilpaladulla tulee menestystä, vaikuttaa voimakkaasti kyseisen suksimerkin menestymiseen myös harrastehiihdon parissa.

Kärkkäisen verkkokaupasta löytyvät sukset koko perheelle ja vieläpä asiakkaalle mukavaan hintaan!