Hionta on välttämätön toimenpide silloin, kun huonekalu, lattia tai muu pinta halutaan saada maalattua tai käsiteltyä uudelleen. Huolellisesti suoritettu pohjatyö palkitsee valmista lopputulosta katsellessa.

Valitse hiomakoneet oikein

Pinnan voi sipaista pelkällä hiomapaperilla, jos tarkoituksena ei ole kuin hieman rikkoa pohjaa tartunnan varmistamiseksi. Käsin hiominen on hyvä ajatus myös pienten yksityiskohtien tai puhtaan puupinnan pohjatöissä. Vähänkään isompaan työhön paras valinta on kuitenkin tehokas hiomakone. Hiomakoneet ovat välttämättömiä silloin, kun hiottavaa pinta-alaa on paljon, pinnassa on runsaasti epätasaisuuksia tai haluat saada vanhojen pintakäsitelyaineiden jäämät tarkasti pois.

Jos edellinen pintakerros on paksu, perusteellinen hiontatyö kannattaa aloittaa lakan tai maalin poistolla. Maalin poisto voidaan suorittaa mekaanisesti rappaamalla, kuumailmapuhaltimella tai maalinpostoaineella. 

Hiomakoneita on monen kokoisia, mallisia ja hintaisia. Hiomakone kannattaa valita käytön mukaan. Huonekalujen entisöijä luottaa pieneen mutta tehokkaaseen kärkihiomakoneeseen ja parketin kunnostaja ärhäkkään nauhahiomakoneeseen. Jos hiontatyö vaihtelee lattiasta kattoon, huonekalusta piharappuihin, kätevin valinta saattaa olla monipuolinen epäkeskohiomakone.

Nauhahiomakone

Suurten pintojen, kuten lattian lakan tai maalin poistoon sopii jämerä nauhahiomakone. Nauhahiomakone hioo puuta tehokkaasti, jolloin työ käy nopeaan. Se ei ole kuitenkaan paras vaihtoehto hienovaraisempaan hommaan, kuten huonekalujen hiontaan, sillä varmallakin kädellä pinnasta saa nauhahiomakoneella nopeasti epätasaisen. Pöytämalliset nauhahiomakoneet käyvät irtonaisten puuosien hiomiseen ja muotoilemiseen. Vahvimmilla koneilla voi työstää puun lisäksi myös muita materiaaleja, kuten metallia tai muovia.

Tasohiomakone

Tasohiomakoneella hioo helposti tasaista, suoraa pintaa. Se on nauhahiomakonetta keveämpi, joten esimerkiksi pöydän kannen hionta käy tasohiomakoneella helposti. Tasohiomakoneen hiontapinta-ala on kuitenkin aika rajoitettu, joten tuolit, penkit ja muiden pienempien huonekalujen käsittelyn voi jättää pois laskusta. Tasohiomakoneen käyttöä puoltaa kuitenkin sen suhteellisen edullinen hinta.

Epäkeskohiomakone

Epäkeskohiomakone on monipuolinen laite. Pyöreällä laikalla hioo näppärästi myös pienempiä yksityiskohtia, kuten käsinojia tai pyöristettyjä reunoja. Epäkeskohiomakoneella onnistuu myös tasaisten pintojen hiominen. Sitä voi hyödyntää myös kiillottamiseen. 

Kärkihiomakone

Tarkan työn taitaja on näppärä kärkihiomakone. Kärkihiomakone ottaa siististi ja tarkasti myös hankalat yksityiskohdat, kuten tuolin selkänojat, laatikon pohjat ja ikkunoiden puuosat. Pieni kärkihiomakone sopii tarkkaan puuhasteluun. Kärkihiomakone ei kuitenkaan ole kätevin valinta isommille pinnoille, joten tanssisalin parkettia on turha lähteä kärkihiomakoneella hinkkaamaan.

Kulmahiomakone

Betonin, metallin tai kiven työstöön sopii kulmahiomakone, eli rälläkkä. Rälläkällä saa laikkaa vaihtamalla katkaistua, hiottua ja muotoiltua lähes mitä tahansa. Rälläkkä sopii kovaan työhön, eikä sillä käsitellä puisten pintojen epätasaisuuksia kuten muilla hiomakoneilla. Kulmahiomakoneet ovat parhaimmillaan rakennustyömailla ja konepajoilla.

Kärkkäisen verkkokaupan kautta löydät hiomakoneet, tahkot ja tarvikkeet edullisesti ja helposti. Parhaat merkit kuten Makita, Ryobi, Balck&Decker sekä monet muut saat kilpailukykyiseen hintaan ympäri vuorokauden! Tutustu ja tilaa niin pääset hionnoissasi onnistuneeseen lopputulokseen.