Autoissa on paljon sähkövirralla toimivia osia. Sähköjärjestelmän häiriö saattaa aiheuttaa valojen toimimista väärin, ikkunoiden toimimattomuutta tai pahimmassa tapauksessa jopa sähköpalon auton sisällä. Releet ja sulakkeet auttavat sähköongelmien paikantamisessa ja ne estävät yleensä vakavat sähkövauriot myös autossa.

Henkilöautossa sähköjärjestelmä toimii 12 voltin tasajännitteellä. Auton sähkötyöt ovat sen verran haastavia, että niitä teetetään herkästi alan liikkeissä, mutta autojen korjaamisesta ja laittamisesta innostuneet voivat tehdä auton sähkötyöt myös itse.

Akkulaturit ja apukäynnistimet

Heikosti varaava akku on yleinen autojen ongelma. Vanhentunut sekä harvemmin käytössä ollut akku purkautuu itsestään ajan myötä. Erityisesti pitkät hellejaksot saattavat vaurioittaa akkua niin kovin, että se ei enää toimi laisinkaan. Kylmyydestä ja käyttämättömyydestä johtuva akun tyhjentyminen taas on korjattavissa tehokkaalla akun latauksella.

Mikäli auton starttiakku on lakannut varaamasta virtaa, se kannattaa vaihtaa tai vaihdattaa ajoissa. Akun vaihtamisessa kannattaa olla tarkkana, sillä akkukaapelin irrottaminen saattaa sekoittaa etenkin uudempien autojen sähköjärjestelmää.

Mikäli akku on tyhjentynyt, mutta vielä toimiva, se kannattaa ladata akkulaturilla. Akkulaturit varaavat tehokkaammin akkua mitä auton käyttäminen. Myös apukäynnistimet ovat mainiona apuna silloin, jos matkanteko on tyssännyt esimerkiksi parkkipaikalle, jolloin virtaa voi ladata jonkun muun autosta. Käynnistyskaapelit kannattaakin pitää aina varalta auton tarvikekotelossa.

Akusta virtaa kaikkialle autoon

Akku tuottaa autoon 12 voltin jännitteen. Moni auton osa tai toiminto saa virtansa akusta. Auton sähköjohdot kuljettavat sulakkeiden kautta virran kyseiselle toiminnolle. Sulakkeet ilmoittavat herkästi, jos sähköjärjestelmässä on vika. Sulake voi palaa jo siitä, että auton kaikki sähkötoiminnot kytkeytyvät yhtä aikaa päälle.

Auton yleisimmät sulakkeet toimivat 15, 20 sekä 30 ampeerimäärällä. Palanut sulake mustuu keskeltä, joten se täytyy vaihtaa. Sulakkeet ovat värikoodattuja, joten uuden sulakkeen tulee olla saman värinen vanhan kanssa. Myös sulakkeen mallin sekä langankierteen tulee olla juuri samanlainen, mitä aikaisemmin.

Auton pistorasiana voidaan pitää tupakansytytintä. Tupakansytytyinlaturia käytetään erityisesti matkapuhelinten sekä navigaattorien lataamiseen. Laturissa on USB-portti, jonka kautta lataaminen on vaivatonta. Useissa malleissa laturissa on jatkojohto, jonka avulla pistokkeen voi siirtää kauemmas virtalähteestä.

Auton lämmittimet

Lohkolämmitin on auton moottoria lämmittävä lisälaite, jonka tarpeellisuus korostuu etenkin talvikuukausina. Esilämmitetty moottori ei kärsi käynnistämisestä kovillakaan pakkasilla, sillä lohkolämmitin lämmittää sekä moottoria että moottorissa kiertäviä nesteitä.

Auton sisätilanlämmitin asennetaan yleensä apukuskin jalkatilaan. Auton sisätilanlämmitin on mainio talvikuukausina, sillä sen avulla auton sisäilma lämpiää kovimmillakin pakkasilla. Lämmitin sulattaa jäässä olevat ikkunat sekä kiinni jäätyneet ovet.

Kärkkäisen verkkokaupan laajasta valikoimasta löydät autoosi sähköjärjestelmätarvikkeet helposti sekä edullisesti!