Satelliittiantennit ovat olleet vuosikymmenten ajan hyvin samanlaisia niin toiminnoiltaan kuin ulkonäöltään. Vain sen lähettämät televisiolähetykset ovat muuttuneet ensimmäisestä satelliittilähetyksestä hurjasti. Ensimmäinen Yhdysvaltojen ja Euroopan välinen satelliittilähetys tapahtui heinäkuussa 1962, jolloin satelliitti Telstar lähetti ensimmäisen lähetyksensä.

Tämä maailmanlaajuinen televisiolähetys oli ennenkuulumaton ja käsittämätön tapahtuma tuohon aikaan. Vaikka ensimmäinen satelliitti Telstar kiertää yhä muutaman vuosisadan maapalloa, sen lähetysaika on ollut lopussa jo kauan sitten. Telstarin rinnalle on ammuttu paljon muita, nykyaikaisempia satelliitteja, jotka lähettävät televisiolähetyksiä ympäri maailmaa.

Satelliittiantennin edut

Satelliittien avulla pääset seuraamaan televisiolähetyksiä kotimaisten kanavien lisäksi. Satelliittikanavien katselu ei poikkea mitenkään tavallisten antennilähetysten seuraamisesta muutoin kuin siinä, että kuvanlaatu on huomattavasti parempaa. Antennitelevisioverkon kautta osassa Suomea ei pysty seuraamaan maksullisia kanavia, sillä osa maasta jää antenniverkon katvealueeseen.

Satelliittiantenni mahdollistaa televisiolähetysten seuraamisen parhaalla kuvanlaadulla sekä häiriöttömänä. Edes rankka vesisade ei häiritse lähetystä, mutta joskus lumisade saattaa sakkautua antennipeiliin ja näin ollen hiukan häiritä lähetystä.

Lautasantennin asentamisen voi pihalle tehdä itsekin, mutta sen voi myös asennuttaa alan ammattilaisella. Näin ollen asentaja osaa suunnata antennin oikeaan vastaanottoasentoon. Antennia ei tarvitse tämän jälkeen suunnata mitenkään, sillä se pitää lähettimeen yhteyden. Ainoa vaatimus antennin paikalle on, että sillä on esteetön näkymä eteläiselle taivaalle.

Milloin on tarve lautasantennille?

Vaikka et olisikaan innokas ulkomaisten kanavien seuraaja, kannattaa tutustua satelliittien tuomaan mukavuuteen televisiolähetysten toimivuudessa. Mikäli tavallisen antennin lähettämissä kanavissa on ongelmia, kannattaa siirtyä käyttämään satelliittiantennia.

Toukokuussa 2017 tulleen toimilupakauden alkaessa lähetykset keskitettiin päälähetinasemille ohjelmistotoimilupien uudelleenjaon yhteydessä, joten maksukanavien näkyvyysalueet supistuivat. Ne keskittyvät nyt suurten kaupunkien läheisyyteen ja näin ollen Suomessa jää paljon asutusalueita sen ulkopuolelle.

Satelliittiantennit ovatkin yleistyneet hurjasti viime vuosina, sillä käyttäjät tahtovat televisiolähetysten olevan laadultaan parhaita. Myös kesämökit ovat olleet tänä päivänä satelliittiantennien asentajien kohteina, sillä laadukkaasta kuvasta tahdotaan nauttia myös lomaillessa.

Satelliittilautasen asentaminen

Satelliittilautanen voidaan asentaa joko seinään, katolle tai maahan. Tärkein seikka on esteetön näkymä taivaalle, jota esimerkiksi puut voivat kasvaessaan varjostaa. Tämä puuston kasvu kannattaa ottaa huomioon ja valita antennille mahdollisimman hyvä sijainti myös tulevaisuudessa.

Antennin kiinnityksen täytyy olla todella luja, sillä antennin suunta saa kääntyä korkeintaan 0,5 astetta häiriöttä. Siksi paikaksi kannattaakin valita mahdollisimman tuuleton seinusta, sillä tuulen aiheuttama rasite etenkin isommalle antennille voi olla kova.

Satelliittiantennin asentamiseen antaa hyviä vinkkejä satelliitti- ja antenniliitto SANT ry, jonka sivuilla kannattaa käydä sen jälkeen, kun olet tilannut itsellesi Kärkkäisen verkkokaupan satelliittituotteita. Mukavia ja laadukkaita katseluhetkiä satelliitin avulla!