Luulitko, ettei kukaan kuvaa enää filmille? Se on harhaa, sillä yhä useammat ovat innostuneet vanhoista kunnon filmikameroista. Filmikuvaaminen on parhaimmillaan jopa meditatiivista puuhaa: kun kuvaa filmille, on pakko keskittyä täysillä kuvaustilanteeseen ja koettaa tehdä parhaansa kuvan eteen. Uusintaotos ei nimittäin ole niin helppoa kuin digikameralla.

Miksi filmi?

Jotkut pitävät filmikameran kuvan laadusta. Se on hieman rakeinen, rehellinen ja vangitseva. Siitä puuttuu digikuvan steriili jälki ja se avaa nostalgisuudessaan kaipuun menneeseen. Filmille kuvaamisen syynä on siis lähinnä sen esteettisyys: filmillä saa vain niin kauniita kuvia. Vanhanaikaisiin kameroihin ja pokkarehin on yhä saatavilla kinofilmejä hyvinvarustetuista valokuvausliikkeistä ja verkkokaupasta. Niiden kysyntä on ollut viime vuosina jopa hienoisessa nousussa.

Filmikameroihin liittyy tiettyä odotusta ja mystiikkaa. Et näe heti miltä ottamasi kuva näyttää, vaan joudut odottamaan filmirullan täyttymistä ja tämän jälkeen kuvan kehitystä. Kuitenkin, jo ennen digikameroita, kehiteltiin kamera jolla kuvankehitys on filmikameraa nopeampaa. Nämä Polaroid-kamerat ovat tänä päivänä huipputrendikkäitä.

Muodikas polaroid

Polaroid-kamera oli syntyessään vallankumouksellinen: nappaat kuvan ja parissa minuutissa saat siitä valmiin paperiversion. Digikameroiden ja kännykkäotosten jyrätessä kaikki muut kuvaustavat alleen, ovat polaroid-kamerat nousseet yllättäen uuteen suosioon. Syynä on valmis kuva. Koska kuvaamme niin valtavia määriä, ettemme missään ajassa pysty tai edes halua tulostaa kuvia, häipyvät kuvat vähitellen tiedostoiksi tietokoneidemme syövereihin. 

Polaroid-kamera antaa meille heti valmiin kuvan. Niiden käytöstä häissä ja muissa juhlissa on tullut hitti. Vieraat voivat napsia kuvia hääparista ja juhlatunnelmasta ja liittää valmiit kuvat heti vieraskirjaan tai viedä mukanaan muistoksi. Polaroid tarvitsee kuviinsa tavallisen filmin sijasta pikakameroille tarkoitetun polaroid-kasetin.

Tulosta valokuvapaperille

Mitäpä jos joskus ottaisit aikaa ja tulostaisit viimeinkin ne koneellasi tai puhelimessasi odottavat kuvat oikeiksi paperiversioiksi? Netissä toimiviin kuvapalveluihin omat valokuvat on helppo lähettää tiedostoina, mutta voit tulostaa kuvat saman tien myös kotonasi valokuvapaperille. 

Entäpä toisinpäin! Piirongin laatikossa haalistuu kasa kuvia ja negatiiveja, jotka pitäisi skannata ja lähettää sukulaisille ja ystäville. Erityisesti tärkeät sukukuvat tulisi tallentaa myös jälkipolville. Parhaiten kuvat ja diat saa talteen kinofilmiskannerin avulla. Negatiivit tallentuvat skannerissa helpoiten näppärän skannausmaskin avulla. 

Vanhat sukukuvat voi jakaa esimerkiksi sähköpostin tai pilvipalvelun kautta. Hyvä idea on myös perustaa sosiaaliseen mediaan suljettu ryhmä, johon kutsuu kaikki asianomaiset mukaan. Siellä jokainen voi jakaa omia kuviaan, keskustella ja kommentoida kuvan henkilöitä menneitä muistellen.

Kaikki valokuvaustarvikkeet löydät helposti ja nopeasti Kärkkäisen verkkokaupasta.