Asuuko teilläkin hamsteri, kesyhiiri, gerbiili tai marsu? Jyrsijät ovat erittäin suosittuja lemmikkejä eikä ihme: ne ovat helppohoitoisia, seurallisia ja mukavia kavereita! Jyrsijät sopivat mainiosti myös lapsiperheeseen. Mikäli harkinnassa on pieni, soma lemmikki lapselle, muistathan kuitenkin että aikuinen on viime kädessä vastuussa eläimen hoidosta ja terveydestä.

Mitä tarvikkeita jyrsijä vaatii?

Tarvikkeiden hankinta alkaa ennen lemmikin saapumista kotiin. Häkin koko, virikkeet ja välineet riippuvat valitsemastasi eläimestä: mitä suurempi lemmikki on, sitä enemmän se tarvitsee elintilaa. Pohdi myös, pärjääkö lemmikkisi yksin vai tulisiko haluttua eläintä hankkia kaksin kappalein. Esimerkiksi marsut ovat hyvin seurallisia eläimiä, jotka mieluusti viihtyvät lajitoveriensa kanssa yhdessä. Hamsterista taas useimmat viihtyvät paremmin yksin. Tutustu huolella eri jyrsijälajeihin ja pohdi, mikä eläin sopisi parhaiten omaan elämäntilanteeseesi.

Jyrsijä tarvitsee tiheäverkkoisen häkin sekä kaiveluun sopivan pohjan. Häkki ei kuitenkaan saa olla liian tiivis – tiiviin tilan ilmanlaatu saattaa olla pienelle lemmikille jopa tuhoisaa. Hamsterit pitävät kaivelusta, tunneleista ja piilopaikoista. Suurta liikunnan tarvetta eläin voi tyydyttää vauhdikkaan juoksupyörän avulla. Häkkiin tulisi sijoittaa myös pesäkolo, vettä, kalkkivi sekä lajin vaatimusten mukaan kylpyhiekkaa ja suolakivi.

Mitä jyrsijät syövät?

Jyrsijän ruoat koostuvat pääasiassa kasvikunnan tuotteista. Hyönteisiä, lihaa tai kalaa tarjotaan vähäisesti hoito-ohjeen mukaan. Pääasiallinen ravinto on kasviksista puristettu pelletti. Lisäksi tarjotaan heinää, siemeniä sekä jyrsittäväksi näkkileipää. Erilaiset puristetangot ja ruokasekoitukset varmistavat täysipainoisen ja vitamiinipitoisen ruokavalion. Eläinruoka tarjotaan jyrsijälle omasta ruokinta-astiastaan ja ruokinavälineet pidetään puhtaana.

Muista että ruoka on lemmikin elämää ja terveyttä pitkälle säätelevä tekijä. Oikeanlaisella ruokavaliolla vähennät eläimen sairastumisriskiä ja pidät sen aktiivisen vireänä. Lemmikkiä hankkiessasi varmista aina lajikohtainen ravintosuositus, jotta lemmikkisi nauttisi pitkän ja terveen elämän. Huolehdi, että eläimelläsi on aina halutessaan saatavilla raikasta vettä.

Omat hoitovälineet jyrsijälle

Pitkäkarvaisten jyrsijöiden turkki vaatii paikoin hoitoa. Esimerkiksi takkuja on niiden ilmestyessä hyvä selvittää, mutta varo kuitenkin lemmikksi haurasta ja herkkää ihoa. Näyttelylemmikin turkki tulisi olla moitteeton ja harjattuna. Liian pitkät kynnet leikataan tarpeen vaatiessa. 

Jos syystä tai toisesta lemmikin turkkia joudutaan pesemään, huolehdi, että pesuun käytetään eläinten turkin hoitoon tarkoitettuja pesu- ja hoitoaineita. Ihmisten hoito- ja muotoilutuotteet eivät sovellu lemmikeille. 

Oma lemmikki on iloa tuottava asia! Se opettaa empatiaa, välittämistä, vastuuta ja huolenpitoa. Kärkkäisen verkkokauppa tarjoaa tuotteet antoisiin hetkiin oman jyrsjiäystävän kanssa.