Matolla on kodissa monta tehtävää: sen pitää sitoa tilan huonekalut yhteen, koristaa lattiaa, vaimentaa askeleiden ääniä, torjua kylmää ja pysäyttää lika. Valitse näillä vinkeillä sopivin matto asuntosi jokaiseen huoneeseen!

1. Lika jää eteiseen

Ensimmäisen kurastopparina toimii ovi- tai kynnysmatto. Toimivin ratkaisu on valita karkea ruohomatto tai kova kumimatto heti oven ulkopuolelle, mihin enimmät roskat ja näkyvin kura pysähtyy. Sisällä ensimmäisenä taas odottaa tiheä kynnysmatto, joka poimii muut roskat ja pikkukivet uuumeniinsa. Kuramattoa saa monen kokoisena. Pienen eteisen tai tuulikaapin voi päällystää kokonaan kuramatolla. Pitkään eteiskäytävään on syytä varata riittävän pitkä ja leveä käytävämatto. Huolehdi, että pienet eteismatot pysyvät hyvin paikoillaan, eivätkä liiku sisään astujan jalan alla.

2. Kovaa kulutusta keittiössä

Keittiön maton tulisi olla ensisijaisesti käytännöllinen, eli helposti puisteltavissa ja puhdistettavissa, sillä keittiössä jos missä sotkua syntyy. Hauska valinta on esimerkiksi perinteinen räsymatto. Muista kuitenkin varmistaa, että matto pysyy hyvin paikoillaan. Jos kompastut maton reunaan kuumaa kattilaa kantaessasi, seuraukset voivat olla katastrofaaliset.

3. Pöydän alle vai ei?

Ruokapöydän alle sijoitettu matto rytmittää kauniisti ruokailuryhmää ja tuntuu ihanan pehmeältä istujien jalkojen alla. Perheissä, jossa on pieniä lapsia, voi mattoratkaisu kuitenkin olla turhan epäkäytännöllinen. Jos kuitenkin päädyt laittamaan maton pöydän alle, varmista, että matto on on helposti puhdistettavissa.

4. Olohuoneen kalusteet yhtenäisiksi

Olohuoneen maton valinnassa yleisin virhe on valita liian pieni matto. Maton kuuluisi kuitenkin olla riittävän iso, jotta se sitoisi yhteen oleskeluryhmän. Maton tulisi vähintään sujahtaa sohvan etujalkojen, sekä mielellään kokonaan nojatuolien alle. Suomalaiset ovat kovia tamppaamaan mattojaan, mutta monet isommat keskilattiamatot puhdistuvat jopa paremmin pelkällä imuroinnilla.

5. Pehmeästi kylpyhuoneessa

Kylpyhuoneen matto pehmentää laattojen kovuutta, tuntuu lämpöiseltä paljaiden jalkojen alla ja tuo vaihtelua kylppärin tai wc-tilan sisustukseen. Maton täytyy kuitenkin olla nopeasti kuivuva ja kiiltävän laatan päällä mielellään lateksi- tai kumipohjainen. Jos suihkutilan lattia tuntuu liukkaalta, pesun ajaksi suihkun alle voi sijoittaa kevyen suihkumaton. 

6. Innostu matoista!

Huomaa, että matot näyttävät erikokoisilta valtavassa huonekaluhallissa kuin omassa olohuoneessa, joten luota mieluummin mittoihin kuin silmämääräiseen ulkonäköön. Tarkista myös ennen ostopäätöstäsi ohjeet maton pesuun. Matoilla voi myös leikitellä! Pienet matot näyttävät hauskoilta ryhmässä, tai isompien keskilattiamattojen päällä. Nosta ohut räsymatto pöytäliinaksi ja pue sohvan selkänoja paksuun taljamattoon. Kesäkaudeksi parvekkeelle tai terassille voi kantaa raikkaat räsymatot ja talvella levitellä paksuimmat matot poistamaan vedon tunnetta vanhoilta lattioilta. 

Parhaat matot kotisi kaunistukseksi ja lattiapintasi suojaksi tilaat Kärkkäisen verkkokaupan kautta!