1. Luota LED-valoihin

Kun puhutaan asuntovaunun tai matkailuauton sähkötarvikkeista ja valaistuksesta, ykkösasiana tulee vähäinen energiankulutus. LED-valot paitsi kuluttaa vähän sähköä, myös vie vain vähän tilaa. Tekniikka on siis helppoa ujuttaa myös ahtaisiin tiloihin.

2. Riittävä sisävalaistus

Huolehdi sisävalaistuksen riittävyydestä. Näetkö hakea tarvikkeita yläkaapeista? Tuleeko makuuparvelle riittävästi valoa? Saatko keittiönurkkauksessa tehtyä ruuan, pilkottua ja kokattua ilman siristelyä? Kompaktissa tilassa on erityisen tärkeää huolehtia, ettei aktiiviset paikat jää ikävästi varjoon. Jos sisällä viihdytään lähinnä illalla tai huonon sään aikaan, sisävalaistuksen merkitys korostuu entisestään.

3. Pistorasiat helposti saatavilla

Pistorasiat ja muut tarvikkeet täytyy sijoittaa turvalliseen paikkaan, mutta kuitenkin helposti saataville. Pientä tilaa on turha kuormittaa liiallisilla pistorasioilla, joten huolehdi että voit hyödyntää yhtä sähköpistettä mahdollisimman moneen toimintaan.

4. Kevyt tekniikka, johdot piiloon

Ahtaan tilan haaste on sovittaa nykypäivän tarvittava tekniikka mahdollisimman kompaktiin tilaan mahdollisimman tyylikkäästi. Huolellinen suunnittelu takaa kuitenkin sisätilojen siistin ja levollisen ilmeen. Huolehdi kuitenkin että vaadittavat toiminnot ja esimerkiksi sähkökeskus ovat helposti saatavilla.

5. Ulkovalaistus on tarpeen

Kun matkailuajoneuvosta liikutaan sisään ja ulos, maasto ei aina ole sitä mitä odottaa. Vaarana on kompastuminen, liukastuminen tai vaikka suoraan vesilammikkoon astuminen. Ulko-oven päälle asennettu ulkovalo lisää turvallisuutta huomattavasti. 

6. Kuinka paljon on riittävästi?

Mieti energiankulutustasi vielä kerran. Kuinka paljon sähkölaitteita aiot matkaillessai käyttää? Onko televisio usein päällä? Tarvitsetko radiota, tietokonetta, puhelimen laturia, pesukoneita tai muita kodinkoneita? Mitoita sähkökapasiteettisi oman kulutukseksi mukaan.

7. Korosta materiaaleilla

Vaaleat materiaalit, kiiltävät pinnat sekä selkeät tilat lisäävät valoisuuden tunnetta. Vaaleat pinnat ja kiiltävät pinnat myös heijastavat valoa paremmin kuin tummat mattapinnat. 

8. Valaise epäsuorasti

On ikävä jos valo pistää suoraan silmään vaikka ruokaillessa. Epäsuoralla valaistuksella on helppo myös lisätä valoa tilaan. LED-nauha hyllyn reunaan tai ruokailunurkkauksen ylle lisää viihtyvyyttä ja tuntuu miellyttävältä silmiin.

9. Laadukas säästää rahaa

Laadukas valaistus maksaa pitkässä juoksussa itsensä takaisin. Matkailuauton sähkölaitteiden pitää kestää lämpötilan vaihteluita, kovaa tärinää, kulutusta ja hankausta, joten valitse nimenomaan caravan-käyttöön suunnitellut lamput, valaisimet ja muuta sähkötarvikkeet,

10. Käytä ammattilaista

Kaikki sähköasennukset sekä suurin osa sähkötöistä on ammattilaisten heiniä, joten älä suotta ota turhia riskejä. Ammattilainen myös osaa valita materiaalit ja tehot juuri sinun tarpeillesi sekä turvallisuusvaatimusten mukaisiksi. Jos et ole varma mitä toivot tai tarvitset, kysy rohkeasti esimerkiksi sähköasentajan tai valaisinsuunnittelijan mielipidettä.

Sähkötarvikkeet asuntovaunuun ja -autoon löydät helpsti Kärkkäisen verkkokaupan kautta.