Kesä on karavaanareiden sesonkiaikaa. Sadat leirintäalueet täyttyvät lomailijoista kesäkuukausien ajaksi, mutta myös talvella on paljon karavaanareita, jotka lomailevat talvikuukaudet vaunussa. Tällöin hyvin tärkeään rooliin nousee asuntovaunun tai -auton toimiva lämmitys.

Lämmitys toteutetaan yleensä vaunun taikka auton omalla sisään rakennetulla ilma-, lattia- tai nestekiertolämmityksellä. Nykyään on hyvin saatavilla myös erillisiä lisälämmittimiä, jotka ovat turvallisia ja tehokkaita lämmönlähteitä. Talven laskettelureissut voi huoletta toteuttaa vaunuillen, kun asuntovaunun lämmittimet pitävät asukkaat hyvin lämpiminä myös pohjoisen kylminä öinä.

Asuntovaunun lämmitys on tärkeä

Asuntovaunussa tai -autossa viihtyy huomattavasti paremmin, jos lämpötila on sopiva asumiseen. Asuntovaunua on mahdollisuus lämmittää vaunun omalla lämmitysjärjestelmällä. Lämmitysjärjestelmän valmistajasta riippuen lämmitys toimii joko ilma- tai nestekierrolla. Lämmitys ottaa tarvitsemansa virran joko kaasusta, verkkovirrasta tai joissakin vaunumalleissa jopa 12 voltin vastuksesta.

Lämmitysjärjestelmä toimii hyvin, kunhan sitä huolletaan ja tarkistetaan säännöllisesti. Hyvä lämmitysjärjestelmä vaunussa pitää lämpötilan sopivana myös talven pakkasilla, sillä pieni tila lämpiää nopeasti. Kesäaikaan lämmitystä kannattaa käyttää etenkin kylmimpinä öinä. Lämmitys poistaa kosteutta vaunun tai asuntoauton sisäilmasta.

Asuntovaunuissa ja -autoissa rakenteisiin sijoitettu ilmakiertoinen Truma-lämmityssysteemi on nopea luovuttamaan lämpöä. Nestekiertoinen lämmitys on taas hitaampi mutta kovassa käytössä tehokkaampi, ja sen lämpö on tasaisempi. Tarvittaessa lisälämpöä on helposti saatavana erillisillä lämmittimillä, jotka ovat nykyään turvallisia, tehokkaita ja edullisia.

Lisälämmitin asuntovaunuun sekä -autoon

Matkailuajoneuvojen kiinteän lämmityssysteemin rinnalle voi hankkia erillisen lisälämmittimen tuomaan tasaista lämpöä. Sähkölämmitin vaunussa tuo nopeasti ja tehokkaasti halutun lämpötilan kylmimpinäkin aikoina. Lämmittimen voi ottaa kiinteän lämmityssysteemin rinnalle tai käyttää sitä pelkästään.

Karavaanareiden keskuudessa suuren suosioin saanut Ecomat 2000 Select -lisälämmitin on kompaktin kokoinen ja tehokas lämpöpuhallin. Lämmitin toimii keraamisella elementillä, joten itse lämmitin ei kuumene eikä näin ollen aiheuta palovammariskiä. Sen kuulalaakeroitu tuuletin on hiljainen mutta tehokas, ja lämpöä riittää jopa 60-80 neliön tilaan.

Tehokkuutensa ansiosta Ecomat-lämmitin soveltuu erinomaisesti myös vene- ja mökkikäyttöön. Tällä lämmittimellä saa myös talvisäilytyksen aikana pidettyä kosteuden poissa. Kesäaikaan lämmittimen puhallustoimintoa voi käyttää ilman lämmitystä, jolloin puhallin kierrättää tehokkasti sisäilmaa ja poistaa tunkkaisuutta.

Edullisemmat vaihtoehdot saada lisälämmitin asuntovaunuun on hankkia kevytrakenteinen keraaminen lämmitin tai säteilylämmitin. Väliaikaisella ja vähäisemmällä käytöllä nämä ovat aivan kelpoja lisälämmittimiä asuntovaunuun tai -autoon. Lisälämmittimen tuoma lämpö poistaa kosteaa sisäilmaa ja tekee vaunun lämmöstä miellyttävän.

Kärkkäisen verkkokaupasta löytyvät karavaanarille oivat lämmittimet niin syksyn viileyteen kuin talven koville pakkasillekin.