Jos olet kiinnostunut harrastuksesta, jossa tarjotaan toimintaa, yhdessäoloa, jännitystä ja strategioita, softaus voisi olla hyvä valinta. Kyseessä on Japanista lähtöisin oleva peli, joka saapui Suomeen 1990-luvun alussa.

Sanasta airsoft tulee melkein ensimmäisenä mieleen ammuttavat muovikuulat. Niillä onkin tärkeä rooli softauksessa, joka on alkujaan taistelupeli. Siinä joukkueet suorittavat tehtäviä ja ampuvat vastustajia asejäljitelmillä, joiden ammukset ovat muovikuulia. Airsoftaus on siis varteen otettava harrastus, ja harrastajille on olemassa Softaaja-niminen nettilehti.

Airsoft-ase ei periaatteessa vahingoita toisia pelaajia. Silti pelatessa on oltava suojat kasvojen ja silmien suojina. Yleensä peliä pelataankin ulkotiloissa ja vielä eristetyllä alueella. Tyypillisiä pelipaikkoja ovat metsämaastot ja hylätyt teollisuusrakennukset.

Erityyppiset muovikuula-aseet

Softauksessa käytettävät aseet jaetaan kolmeen luokkaan: jousitoimiset aseet, kaasutoimiset aseet ja sähkötoimiset aseet. Ensimmäiset kunnolla käyttöön otetut aseet ovat olleet nykyisinkin käytetyt jousella ja ilmanpaineella toimivat aseet.

Jousitoiminen ase on kertaviritteinen airsoft-ase ja lempinimeltään vemppu. Sen toiminnalliset osat ovat piippu, sylinteri, mäntä, jousi ja liipaisinkoneisto. Jousiviritteisiä aseita valmistetaan useissa eri maissa, ja niiden hinnat voivat vaihdella suurestikin.

Kaasutoiminen ase sisältää kaasumännän. Kalliimmissa versioissa on kaasusäiliö ja halvemmissa säiliö on aseen sisällä. Yleensä kaasuaseet jaetaan vielä kategorioihin GBB-ase ja NBB-ase. NBB-kaasuase eli non-BlowBack on yksinkertaisempi ja edullisempi kuin GBB-kaasuase.

Sähkötoiminen ase toimii akun avulla, ja akusta johdetaan virta sähkömoottoriin. Tämän tyypin muita kutsumanimiä ovatkin sähköase tai moottoripyssy. Sähköviritteinen ase on hyvin tyypillinen peleissä, joten sitä myös viritetään ja muokataan paljon.

Maskit ja asusteet softaukseen

Airsoft-asetta tulee käsitellä kuten oikeaa asetta, sillä niilläkin voi aiheutua vahinkoa ja onnettomuuksia. Onkin olemassa sääntö, että aseella ei saa ampua lähietäisyydeltä. Varotoimien lisäksi pelaajien tulee hankkia suojaimet ja käyttää niitä pelattaessa.

Tavallisimpia suojaimia ovat silmäsuojat ja maskit. Maskit suojaavat sekä silmiä että hampaita, joten maskin kanssa erillisiä hammassuojia ei tarvita. Muita suojaimia ovat muun muassa polvisuojat, nivussuojat, rannesuojat, kyynärsuojat ja nilkkasuojat. Myös kypärä on tarpeellinen pelin tuoksinnassa.

Softauksessa käytetään asusteita. Tavallisimmin peleissä käytetyt vaatteet ovat maastoutumiseen tarkoitettuja, ja suosituimpia ovat eri armeijoiden maastopuvut. Muita varusteita ovat käsineet, taisteluliivit, vyökotelot ja reisikotelot.

Kärkkäisen verkkokauppa myy monipuolisesti aseet, kuulat ja tarvikkeet softaukseen. Airsoft-aseista on olemassa pistooli, revolveri ja kivääri. Kätevää on myös hankkia valmis setti, kuten Proairsoft SR-16 jousiviritteinen airsoft-kiväärisetti.

Tuotemerkeistä Kärkkäisellä ovat edustettuina muun muassa tanskalainen ASG ja ranskalainen Cybergun. Niiden tarjoamaan valikoimaan kannattaa käydä tutustumassa, jos airsoft yhtään kiinnostaa.