Monet suuntaavat nyt kesälomalle. Pienen lapsen vanhemmille voi tuntua tuskalliselta ajatella tulevaa matkaa pienen lapsen kanssa. Riittävä tauottaminen, ruokailu ja hyvä turvaistuin kuitenkin takaavat mukavan ja iloisen matkan lapsen kanssa.

Pienen lapsen kanssa matkustaminen voi joskus olla myös haastavaa. Varsinkin pidemmillä matkoilla lapsen mielenkiinto matkustamista kohtaan voi lopahtaa. Väsymys ja nälkä saavat lapsen myös huonolle tuulelle. Aikuisen on hyvä suunnitella matka etukäteen ja pitää taukoa sopivin välimatkoin. Pienet pysähdykset ja tauot auttavat ajajaa jaksamaan mutta myös pieniä matkustajia pysymään hyvällä tuulella pitkän matkan ajan.

Tauot, ruokailu ja juominen auttavat jaksamaan matkailun, mutta yksi iso merkitys lapsen jaksamiseen ja mukavuuteen on se, missä lapsi matkustaa. Pienen lapsen täytyy istua turvaistuimessa koko matkan ajan. Hyvä turvaistuin on turvallinen, mutta myös malliltaan sellainen, jossa lapsen on hyvä ja mukava istua.

Turvaa lapsen matka oikein oikeanlaisella istuimella

Hyvä turvaistuin turvaa pienen lapsen automatkan. Turvallisin paikka pienelle lapselle on matkustaa auton takapenkillä oikeanlaiseen turvaistuimeen kiinnitettynä. Hyvää tietoa löytyy liikenneturvan sivuilta, jossa eri ikäisille lapsille on eritelty oikeanlainen matkustustapa.

Turvaistuinvalikoima on laaja. Erilaiset turvallisuustestit ja tuttavien kokemukset ovat hyvä alku alkaa miettimään omalle lapselle oikeanlaista turvaistuinta. Turvaistuinta ostaessa on hyvä vertailla eri vaihtoehtoja. Millainen kiinnitys turvaistuimessa kannattaa olla ja millaiseen autoon turvaistuin tulee sopia?

Turvaistuin tai turvakaukalo laitetaan autoon kiinni joko turvavyöllä tai isofix-kiinnityksellä. Kaikissa autoissa, varsinkaan vanhemmissa autoissa ei ole Isofix-kiinnitysmahdollisuutta. Tämän kannattaa ottaa huomioon, kun valitsee lapselle turvakaukaloa tai turvaistuinta. Myös auton koko kannattaa huomioida, että turvakaukalo tai turvaistuin mahtuu autoon, eikä etupenkkejä tarvitse siirtää liian eteen.

Vaihda turvakaukalo turvaistuimeen ajoissa

Turvakaukalo on tarkoitettu vauvoille. Jokaisessa turvakaukalossa on painorajoitukset. Kun lapsi kasvaa ja paino lisääntyy, täytyy turvakaukalosta luopua. Kun lapsen paino ylittää turvakaukalossa olevan rajan ja vaikka lapsi muuten mahtuisi vielä turvakaukaloon, täytyy lapsen siirtyä matkustamaan turvaistuimessa.

Turvaistuimet, joissa kiinnitysjärjestelmänä on viisipistevyöt ovat luotettavia ja helppoja. Turvaistuin mahtuu pitkään, mutta kun kasvaa, vyöllä kiinnitettävä turvaistuin on lapselle mukavampi. Huolehdi, että tallaisessa, turvavyöllä kiinnitettävässä istuimessa on esimerkiksi turvavyönohjaimet, jotka asettelevat turvavyön menemään oikein lapsen yli.

Turvakaukaloa ja turvaistuinta etsiessä, kannattaa siis muistaa monta tärkeää asiaa. Lapsen turvallisuus on kuitenkin aina tärkein asia. Mukavuus ja helppous tulee hyvänä kakkosena perässä.

Kärkkäisen verkkokaupasta löydät tutun ja turvallisen turvakaukalon ja turvaistuimen valmistajan Britaxin, sekä monia muita tunnettuja merkkejä. Britax on yksi tunnetuimpia turvaistuimen ja turvakaukalon valmistajista. Tutustu siis Kärkkäisen verkkokaupan kalusteet valikoimaan ja tilaa lapsellesi sopiva turvatuote.