Jalkapallo kuuluu maailman suosituimpiin urheilulajeihin. Sitä pelataan ammattimaisesti ja seurataan intohimoisesti jokaisella asutulla mantereella. Jalkapalloilla voi myös omaksi iloksi ja ihan vain kuntoilun vuoksi.

Jalkapallo on siitä hyvä harrastus, että vähimmillään sen pelaamiseen tarvitaan vain pallo. Jos kuitenkin pelaa säännöllisemmin tai harrastaa lajia, kannattaa hankkia jalkapallokengät ja säärisuojat. Jalkapalloilijoille on tarjolla myös muita tarvikkeita, joihin voi tutustua Kärkkäisen verkkokaupassa.

Jalkapallokengät ovat futarin työkalu

Futiskengät täytyy valita huolellisesti, koska niiden pitää olla pelaajan jalkaan juuri sopivan kokoiset. Lasten jalkapallokengät voi ostaa siten, että niissä on kasvunvaraa yhden sormen verran pisimmän varpaan kohdalla.

Kengät valmistetaan erilaisia pelialustoja varten. Sisäliikuntahalleihin kannattaa valita futsalikengät, jotka ovat vallan mainiot sisäpelikengät myös muissa urheilulajeissa.

Nappulakengät sopivat muille pelialustoille. Kannattaa kuitenkin huomata, että nappisten pohjien muotoilu vaihtelee sen mukaan, millaiselle alustalle ne on tarkoitettu. Ostotilanteessa pitääkin tarkistaa, onko kenkä tehty pehmeälle vai kovalle alustalle, tekonurmelle vai luonnon alustalle.

Hanki oikeankokoiset suojat

Säärisuojat ovat jalkapalloilijoille tärkeät ihan sen vuoksi, että pelatessa syntyy helposti jalkavammoja. Lisäksi säärisuojat tulee hankkia vakuutuksen vuoksi. Vakuutus nimittäin ei korvaa vahinkoja, jotka ovat sattuneet ilman säärisuojia pelatessa tai treenatessa.

Jalkapalloilijoille on olemassa myös nilkkasuojat, jotka estävät nilkkavammoja suojaamalla arkoja luita ja nivelsiteitä. Samoin kuin futiskenkien, suojienkin tulee olla oikeankokoiset. Liian isot suojat vain vaikeuttavat liikkumista ja pallonhallintaa.

Valitse pallo pelaajan iän mukaan

Aivan ensimmäiseksi tulee mieleen, että jalkapalloiluun riittää mikä tahansa pyöreä pallo. Kevyt pelailu ei vaadikaan muuta, mutta esimerkiksi virallisissa peleissä täytyy olla Suomen jalkapalloliiton hyväksymä ottelupallo.

Myös treeneihin on hyvä olla sopivasta materiaalista tehty ja ilmalla täytetty futis. Pallot on luokiteltu numeroin eri kokoluokkiin. Aikuisille sopiva normaalikokoinen pallo on numero viisi. Lasten jalkapallot ovat kokoja 3 ja 4.

Treenaamiseen ja tekniikan hiomiseen on olemassa erikseen harjoittelupallot. Ne voivat olla tavallista pienikokoisempia ja myös erimallisia. Lisäksi treenaamista varten on olemassa tekniikkakaaret tai tekniikkakartiot.

Kärkkäisen verkkokauppa myy runsaasti erilaisia tarvikkeita jalkapalloiluun. Muun muassa tuotemerkiltä Adidas löytyy erilaisia futiskenkiä ja -palloja. Uhlsport-merkki tarjoaa esimerkiksi maalivahdin hanskat ja jalkapallot.

Jalkapallo on kesälaji parhaimmillaan. Aina pelin ei tarvitse olla totista kilpailua, vaan pelaamisesta voi nauttia hyvässä porukassa kauniissa kesäsäässä.