Kesää kohden on mukava ajella huolettomana hyvin huolletulla mopolla. Mopon huoltamisen ja kunnostamisen moni osaa tehdä itse, mikä on selvää säästöä, kun ei tarvitse korjaamomaksuja maksella. Mopo kannattaa huoltaa määräajoin, sillä se ylläpitää mopon toimintavarmuutta ja turvallisuutta. Mitä useammin ja tarkemmin huoltaa moponsa, sen vähempi korjaamiseen menee rahaa.

Mopon omistajana tulee väkiselläkin hiukan perehdyttyä mopojen toimintaan, osiin ja käyttäytymiseen. Useat oppivat näin ollen paljonkin moottoriajoneuvojen korjaamisen kuin itsestään. Etenkin kulutusosien osalta mopon tai skootterin omistajana oppi karttuu väkisellä, jos haluaa itse pitää mopon kunnossa. Mopon korjaus ei ole rakettitiedettä, joten sen oppii kuka tahansa.

Kulutusosat mopoon

Mopon kulutusosat ovat mopon osia, jotka joutuvat kovimmalle kulutukselle käytön aikana. Kuluvat osat, kuten ketjut ja rattaat ovat suhteellisen helposti vaihdettavissa. Ketjut voivat löystyä ajossa, joten ketjun kiristäminen kannattaa suorittaa aika-ajoin.

Kun ajotuntumassa tuntuu poikkeuksellista ”hyppyyttämistä”, on syytä tarkistaa etenkin takahammasrattaan kunto. Mopon kaasuttimen kunto ja ilmansuodattimet vaikuttavat mopon käyntiin. Ne kannattaa puhdistaa tai vaihtaa uuteen tasaisin väliajoin.

Uudet renkaat mopoon

Mopon renkaat ovat usein kovalla kulutuksella, joten niiden kunnosta on pidettävä hyvää huolta, ja vaihtaa ajoissa uudet kumit alle. Huonoilla renkailla ajaminen on turvallisuusriski. Mikäli mopon rengas saa niin sanotun syvän viiltovaurion tai johonkin kohtaan kumia ilmestyy ylimääräinen patti, tulee mopolla ajo lopettaa siihen saakka, että on saanut hankittua uuden renkaan. Ajotilanteessa kyseiset ongelmat saattavat puhkaista renkaan ja silloin mopon ohjattavuus katoaa.

Mopon renkaan kuviointi vaikuttaa erityisesti ajomukavuuteen. Vähäurainen rengas on asfaltilla parhaimman tuntoinen, kun taas maastoon kannattaa valita rouheampi pintainen mopon rengas.

Hyvien renkaiden lisäksi mopon ajotuvallisuuteen vaikuttavat jarrut, Huolletut ja hyvin toimivat mopon jarrut antavat turvallisuuttaa liikkumiseen. Jarruosat kannattaa tarkistaa ja vaihtaa muutaman tuhannen kilometrin välein.

Mopon varaosat mahdollistavat korjaamisen

Monesti hyvästä huollosta ja oikeanlaisesta käytöstä huolimatta mopo saattaa kuitenkin lakata toimimasta syystä tai toisesta. Laajasta mopojen varaosavalikoimasta onneksi löytyy apu ongelmiin. Kun osaa paikallistaa, että mistä ongelmat johtuvat, niin varaosat löytyvät helposti.

Varaosien tarve tulee myös ajankohtaiseksi, jos mopon kanssa kolaroi hiukan. Lokasuojat, takahaarukka sekä käynnistys- ja jarrupolkimet saattavat herkästi ottaa kosketusta maahan ja näin ollen vaurioituvat. Ajomukavuuden ja toimivuuden kannalta vaurioituneet osat ovat hyvä uusia heti.

Mopon varaosat voi itse vaihtaa paikoilleen, eikä se ole vaikeaa. Varaosat pitää hankkia kuhunkin mopoon merkkikohtaisesti, sillä jokaisessa merkissä on omat ominaispiirteensä.

Kärkkäisen verkkokaupasta löytyy laaja mopojen kulutus- ja varaosavalikoima. Kattavasta valikoimasta voit etsiä rauhassa kotisohvalla istuen juuri ne oikeat osat ja tarvikkeet, joita moposi tarvitsee toimiakseen moitteettomasti. Turvallisia ja mukavia ajokilometrejä ajokauteen!