Sähkökäyttöiset työkalut ovat käteviä apuvälineitä monissa rakennus- ja remontointitöissä. On kuitenkin tilanteita, joissa käsityökalut ovat kätevämpiä käyttää. Työkaluissa kuitenkin riittää variaatioita, joten kotityökalut on hyvä valita tilanteen mukaan.

Käsisaha on kätevä yleissaha kaikkeen

Käsisahat ovat tyypillisesti yleissahoja. Käsisahaa käytetään tavallisesti erilaisten puiden ja lautojen sahaamiseen. Sillä voidaan sahata myös pehmeitä materiaaleja, kuten eristevillaa tai styroksia, mutta pehmeät materiaalit saattavat tylsyttää sahan terää. Sahan hampaiden määrä paljastaa, mihin käyttöön käsisaha on suunniteltu. Tiheämpi hammasväli puree kovaan, tiheään puuhun. Vanerin, laminaatin ja parketin sahaamiseen käyvä laminaatti- tai vanerisaha tekee siistiä jälkeä eikä jätä tikkuista sahausjälkeä. Sahaaminen ei kuitenkaan ole niin nopeaa kuin harvahampaisemmalla yleissahalla. Jos hammasväli on todella harva, kyseessä on kivisaha jolla voi sahailla leca-harkkoja ja muuta kevytbetonia.

Metallisahassa on tiheä hammasväli, mutta itse terä on paljon kapeampi kuin yleissahassa. Sen terä on usein myös irrotettava ja vaihdettava. Metallisahaa käytetään nimensä mukaisesti metallin sahaamiseen.

Vasara valitaan lyönnin mukaan

Vasaran tarkoituksena keskittää iskuvoima kapeaan pisteeseen, esimerkiksi naulaan. Yleisvasarointiin käy näppärä timpurin vasara, jossa on lyöntipää ja sorkkapää. Sorkka on tarkoitettu purkuun, esimerkiksi naulojen ulosvientiin. Kirvesmiehen vasara on vastaava, mutta isompi ja raskaampi. Vasaroiden koko ilmoitetaan unsseissa. Rekyylittömän vasaran päässä olevat teräshaulit estävät vasaran kimpoamisen iskettäessä takaisin.

Leka on vasaran tapainen lyöntityökalu. Sitä käytetään asioiden lyömiseksi, asennuksiin ja purkamiseen. Metsurit käyttävät lekaa iskiessään kiilaa sahausväliin. Lyhytvartista pajavasaraa kutsutaan moskaksi. Sitä käytettään esimerkiksi kivetysten teossa. Puisia ja kumisia nuijia käytetään purkamiseen tai lyömiseen silloin kun tarvitaan varovaisuutta, esimerkiksi kalusteita asennettaessa.

Käsisahat erilaisiin sahaustöihin, monikäyttöiset vasarat, terä- ja taontatyökalut saat Kärkkäisen verkkokaupasta. Vaihtoterät, varaosat ja muut työkalut kätevästi samasta paikasta.