Kodin pintojen maalaus on helppo tapa uudistaa asunnon ilmettä. Seinien, katon ja kaapistojen maalauksella voit lykätä isomman remontoinnin tarvetta. Maali raikastaa pintoja ja piristää väsähtänyttä sävymaailmaa. Huolellisella pohjatyöllä ja hyvillä työkaluilla saat onnistuneen ja kestävän maalipinnan. 

Pohjatyöllä siistiin lopputulokseen

Maalauksen pohjatyöt onnistuvat tavallisilla kotityökaluilla. Seinistä irrotetaan vanhat tapetit kastelemalla ne vedellä, tai hyvin laimennetulla liisterillä. Apuna voi käyttää leveää lastaa. Mahdolliset kolot kitataan ja hiotaan tasaiseksi. Puiset pinnat, kuten paneelit, lautalattiat ja huonekalut hiotaan ja irtoava maali poistetaan. Jos maalattava pinta on huomattavasti eri värinen kuin uusi maali, pinta kannattaa ensin pohjamaalata. Mikäli koko tila on tarkoitus maalata, työ aloitetaan aina ylhäältä alas, eli katosta lattiaan. Näin vältetään maalin roiskuminen juuri maalatuille pinnoille. Saumakohdat ja rajat suojataan maalarinteipillä, jotka poistetaan välittömästi maalauksen jälkeen. Muuten on vaarana että maali kuivuessaan nappaa teipin lujasti kiinni ja repeilevä teippi vahingoittaa maalipintaa.

Värillä on väriä

Nyrkkisäännön mukaan vaaleat pinnat avartavat ja tummat pienentävät. Värejä ei kuitenkaan kannata pelätä, sillä tumma seinä ei muuta avaraa olohuonetta pimeäksi kopiksi, vaan tuo huoneeseen intiimiä tunnelmaa. Täysin valkoinen tila saattaa taas tuntua steriililtä ja kalsealta. Värin lisäksi maalin kiiltoaste vaikuttaa sen ulkonäköön. Kiiltävä maali on helppo puhdistaa, joten se sopii kosteisiin tiloihin ja lattiaan. Himmeä taas on hyvä valinta kattoon. Seiniin sopii himmeä tai puolikiiltävä maali.

Maali pensselillä vai telalla?

Telalla maalaaminen on nopeaa ja jäljestä tulee tasaista, mutta kapeisiin kohtiin telalla on vaikea päästä. Katon raja sekä nurkat kannattaakin vetää ensimmäiseksi pensselillä ja telata seinäpinnat tasaiseksi tämän jälkeen. Myös huonekaluja voi maalata kapealla telalla, mutta hankalissa kulmissa on usein turvauduttava pensseliin. Paneelia maalatessa hyvä ajatus on vetää paneelin urat ensin pensselillä, jonka jälkeen paneelin pinnan voi maalata telalla. Kärkkäisen verkkokaupasta löydät laajan valikoiman käsityökaluja kodin remontteihin ja maalaustarvikkeet asunnon ilmeen kohentamiseen.