Keväällä lumen sulaessa ajatukset siirtyvät pihan- ja puutarhanhoitoon. Talven aikana syntyneet ideat puutarhan uudistamis- ja muutostöistä voidaan päästä toteuttamaan. Pihanlaitto on helppoa, kunhan hankkii laadukkaat puutarhan rakennustarvikkeet. Suuremmankin pihan tai puutarhan hoito helpottuu, kun tekee alusta alkaen pohjatyöt kunnolla. Toimivan puutarhan salaisuus onkin usein perusteellisissa pohjatöissä sekä laadukkaissa työvälineissä.

Suodatin- ja maisemointikangas puutarhan pohjana

Kukkapenkkien ja istutusten sekä erilaisten kivetysten riesana ovat usein rikkaruohot, jotka tunkeutuvat maanpinnalle mitä kummallisimmista paikoista. Rikkakasvien kitkeminen maaperästä on hidasta ja toisinaan jopa mahdotonta. Ne valtaavat hetkessä kukkapenkit ja kivetykset, ellei niiden tekovaiheessa katkaise uuden kukkapenkin ja maaperän kosketusta toisiinsa kestävällä kankaalla. Suodatin- ja katekankaat ovat suunniteltu erottelemaan maa-ainekset toisistaan. Kestävä polypropeeni läpäisee veden ja ravinteet, mutta estävät rikkaruohojen läpikasvun. Suodatinkangas estää myös maan routavaurioita, joten se sopii hyvin laattojen sekä hiekan ja soran alle.

Puiden ja pensaiden lähettyvillä istutuksissa kannattaa käyttää juuriestemattoa. Se pitää sitkeimmätkin juuristot kurissa, eivätkä ne pääse vaurioittamaan istutuksia.

Puutarha-allas on pihan helmi

Pienenkin pihan näyttävä katseenvangitsija on kaunis puutarha-allas. Altaita on useita eri kokoisia, mutta niiden toimintaperiaate on sama. Vesi kiertää suihkulähdepumpun avulla ja luoden näin ihanan äänimaiseman pihalle. Allasmuovi mahdollistaa erilaisten altaiden valmistamisen. Huolellinen pohjatyö ja laadukkaat välineet mahdollistavat pitkäaikaisen ja kauniin puutarha-altaan toimivuuden.

Koristeallas pihalle on helppo toteuttaa, kun hankkii laadukkaat allastarvikkeet. Altaan ympärille on kiva asetella koristekivet sekä kukkaistutuksia.

Pidä istutukset ja puut kunnossa

Pihalla vierailevat luonnoneläimet saattavat vaurioittaa puiden ja pensaiden runkoja puremalla. Pienet rungot ja oksat maistuvat erityisesti jänikselle. Rungon ympärille on hyvä kiinnittää suojaverkko pitämään jyrsijät loitolla, sillä vaurioituminen saattaa tappaa koko kasvin.

Myyrät tekevät usein myös tuhojaan pihoilla ja puutarhoissa. Myyrien karkottamiseen on tarjolla tehokas 3000 Hz:n resonanssiääntä lähettävä myyränkarkotin, joka pitää herkkäaistiset myyrät pois. Laite karkottaa käärmeet myös toiminta-alueeltaan.

Kasvi- ja kukkamaa on helppo suojata tuhohyönteisverkkoa käyttäen. Auringonvalon ja veden läpäisevä polyeteenikangas on helppo laittaa suojaksi. Peite ei nosta kuumanakaan päivänä lämpötilaa liian korkeaksi.

Suomalainen kesä on suhteellisen lyhyt. Siksipä pihoilla ja puutarhoissa työt aloitetaan jo aikaisin keväällä. Nyt on hyvä aika suunnitella tulevan kesän pihaprojektit Kärkkäisen verkkokaupan äärellä ja tilata kaikkea tarpeellista ja kaunista pihalle sekä puutarhaan. Puutarhan rakennustarvikkeet takaavat onnistuneen toteutuksen.