Mönkijä on näppärä kulkuneuvo. Sillä voi mainiosti liikkua siellä, mihin autolla tai muulla isommalla kulkuneuvolla ei pääse. Mönkijä sopii työjuhdaksi mutta myös mukavaksi vapaa-ajan seikkailuvälineeksi.

Mönkijää ei kannata hankkia summamutikassa, koska erilaiset mönkijät sopivat eri tarkoituksiin. Ennen ostopäätöstä pitää pohtia, a) missä mönkijää käyttää ja kuka sillä tulee ajamaan, b) millaisia ominaisuuksia mönkijässä tulee olla ja c) millaisia lisävarusteita tarvitaan.

a) Missä käytät mönkijää?

Nykyisin mönkijät ovat sellaisia, että niiden ominaisuudet sopivat monenlaiseen käyttöön. Useimpia mönkijöitä mainostetaankin sillä, että ne sopivat sekä työhön että vapaa-ajalle.

Vaikka mönkijä olisi periaatteessa monikäyttöinen, se on kuitenkin suunniteltu tiettyä käyttöä silmällä pitäen. Esimerkiksi mönkijä metsälle, mönkijä lumitöihin, mönkijä lapselle tai mutamönkijä ovat sellaisia.

Mönkijöiden pääkategoriat ovat maastomönkijä, tieliikennemönkijä ja traktorimönkijä. Niillä on sen verran oleelliset erot, että niihin kannattaa kiinnittää huomiota. Erot vaikuttavat siihen, missä mönkijällä voi ajaa ja kuka sillä voi ajaa.

Maastomönkijä on kulkuneuvo, jolla ei saa ajaa tiealueella kuin poikkeustapauksissa. Sillä voi ajaa siis vain omalla maalla tai maanomistajan luvalla muulla yksityisellä maalla. Maastomönkijä tarvitsee liikennevakuutuksen, mutta sitä ei tarvitse katsastaa. Maastomönkijän nopeutta ei ole rajoitettu.

Traktorimönkijä on periaatteessa sama kuin maastomönkijä. Sen nopeus on kuitenkin rajoitettu, joten se on myös hyvä nuorten mönkijä. Traktorimönkijällä voi ajaa missä vain, mutta kuskilla täytyy olla vähintään T-ajokortti.

Tieliikennemönkijä sopii nimensä mukaisesti tieliikenteeseen, se tulee katsastaa vuosittain ja sen ajamiseen tarvitaan ajokortti. Näin ollen kuskin tulee olla vähintään 18-vuotias. Tieliikennemönkijästä on tosin olemassa mopoversio eli mopomönkijä, joka sopii nuorempienkin käyttöön.

Liikenneturva on koonnut omille verkkosivuilleen käytännöllistä tietoa mönkijöistä. Sieltä voi kätevästi tarkistaa, millaiset säädökset koskevat erityyppisillä mönkijöillä ajamista.

b) Millaisia ominaisuuksia mönkijällä tulisi olla?

Mönkijän ominaisuudet tulee pohtia ennen ostopäätöstä. Tärkeimpiä huomioitavia asioita ovat vaihteisto, veto, moottorin koko ja merkki. Jos hankkii käytetyn mönkijän, tulee tarkistaa myös ajokilometrit ja käyttötunnit.

Vaihteiston tarkastelussa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, voidaanko sitä säätää ylä- ja ala-asentoon (high ja low). Ala-asento on ehdoton silloin, kun mönkijää käytetään työssä. Ala-asennolla varmistetaan se, että kone jaksaa vetää raskasta kuormaa. Kaikista halvimmissa malleissa tätä säätömahdollisuutta ei ole.

Mönkijät ovat yleensä joko taka- tai nelivetoisia. Nelivetoiset 4x4 mönkijät sopivat hyvin työhön tai muuhun vaativaan käyttöön. Takavetoiset 2x4 mönkijät ovat kevyemmän käytön ajoneuvoja. Ne sopivat paremmin paikasta toiseen liikkumiseen kuin työhön.

Moottorin kokoon vaikuttaa oleellisesti se, missä ja miten mönkijää käyttää. Yksi raja-arvo moottorin koossa on 400 kuutiota. Huvikäyttöön tarkoitetun mönkijän moottori voi olla alle tuon raja-arvon, mutta työkäyttöön ajateltu mönkijä tarvitsee tehokkaamman moottorin.

Laadukkaita ja käyttäjien suosimia merkkejä ovat Trapper, Arctic Cat, Access ja Apollo. Muun muassa Kärkkäisen verkkokauppa myy näitä merkkejä. Valikoimassa on myös lasten mönkijät, joten verkkokaupasta löytyy mönkijä jokaiseen tarpeeseen.

c) Mitä lisävarusteita pitää olla mukana?

Jotta mönkijästä saisi täyden hyödyn, kannattaa hankkia myös tietyt tarvikkeet. Mönkijän ehdottomia lisävarusteita ovat muun muassa mönkijän perävaunut, vinssit ja tarvikkeet, lumiketjut ja puskulevyt. Lisäksi halutessaan voi hankkia suojapeitteet, tuulisuojat tai vaikka kahvanlämmittimet.

Mönkijä kuluu käytössä ja sitä tulee huoltaa. Kulutus- ja varaosat voikin hankkia etukäteen, mutta niitä saa tilattua tarpeen tullen myös netistä. Muun muassa Kärkkäisen verkkokauppa myy moottorin osat, renkaat, variaattorin hihnat, pallonivelet ja pyörän laakerit.

Tunnetuimmat mönkijämerkit tarjoavat itse tarvikkeita ja varaosia, mutta on myös olemassa erikseen mönkijän lisäosiin erikoistuneita merkkejä, kuten ITP, Bronco, CST ja Ultimax.

Sen jälkeen, kun olet pohtinut mönkijän tulevaa käyttöä, sen ominaisuuksia ja lisävarusteita, olet valmis hankkimaan mönkijän. Mönkijät voi hankkia käytettynä tai ostaa uutena vaikka Kärkkäisen verkkokaupasta.