Hitsaaminen on osien liittämistä yhteen lämpöä hyväksikäyttämällä. Lämmönlähteenä hitsauksessa käytetään sähköä, kitkalämpöä, liekkiä, lasersädettä tai elektronisuihkua. Hitsaaminen on tarkoitettu erityisesti metallien yhdistämiseen. Hitsatessa valokaari sulattaa hitsattavan kappaleen ja sulatusaineen yhtenäiseksi massaksi, joka jähmettyessään tuottaa niin sanotun hitsisauman.

Hitsaamalla tuotetaan kestävää saumaa ja jälkitöillä sen voi häivyttää huomaamattomaksi. Hitsaamistapa määräytyy sillä, millä laitteella työ aiotaan toteuttaa. Yleisimmät niistä ovat MIG/MAG-hitsaaminen, puikkohitsaaminen ja Tig-hitsaaminen sekä plasmaleikkaus. Hitsaajan tärkein varuste on kunnollinen suojamaski. Automaattisesti valokaaren mukaan tummuva Optech Carbon automaattihitsausmaski helpottaa ja nopeuttaa työskentelyä hitsatessa.

MIG/MAG-hitsaus

Usein MIG- ja MAG-hitsausprosesseista käytetään vain yhtä yleisnimitystä MIG-hitsaus. MIG-hitsaus sopii yhtä hyvin erilaisten terästen kuin ei-rautametallien (alumiinin, kuparin ja nikkelin) hitsaukseen.

Suojakaasu voi olla aktiivinen tai inertti kaasu. Aktiivinen kaasu reagoi sulassa metallissa olevien aineiden kanssa. Aktiivinen kaasu on joko puhdas hiilidioksidi tai argonin ja hiilidioksidin muodostama seoskaasu, esim. 75%Ar+25%CO2. Inertti eli reagoimaton kaasu on argon tai helium.

Nykyisin käytetään myös kaasutonta ydintäytelankaa, jota voidaan hitsata koneen napaisuutta vaihtamalla, eikä se vaadi koneen omistajalta hitsauskaasupulloa. Ydintäytelangalla hitsatessa erinomainen valinta on Timcon MIG-hitsauskone. Koneella on helppo työstää ja kompaktin kokonsa ansiosta se mahtuu pienempäänkin pajaan.

Lisäaine on ohut kelalla oleva lanka, jonka yleisimmät langanhalkaisijat ovat 0,6–1,2 millimetriä, käyttöalue alkaa noin 1 millin aineenpaksuudesta ylöspäin.  

Hitsauskoneiden aatelia on Wallius LMC  MIG-hitsauskone, joka on puoliautomaattinen. Sen edistykselliset toiminnot takaavat erinomaisen työjäljen.

MIG/MAG-hitsausta käytetään lähes kaikkialla hitsaavassa teollisuudessa, mm. maatalouskoneita, metsäkoneita, kuljetusvälineitä, laivoja, teräsrakenteita ja paineastioita valmistavassa teollisuudessa. Se on tyypillisesti myös ohutlevyjä hitsaavan teollisuuden prosessi, mm. autokorjaamot ja autoteollisuus.

Puikkohitsaus

Puikkohitsauskone sopii lähes kaikkien hitsattavien metallien hitsaukseen. Puikkohitsauskoneiden etuna on, että niillä hitsattaessa et tarvitse lisäksi suojakaasua, sillä valokaari palaa puikon ja hitsattavan kappaleen välillä, ja hitsauspuikon pinnoite suojaa hitsaussaumaa likaantumiselta. Lisäksi puikkohitsauskone sopii työskentelyyn, joka vaatii liikkuvuutta, sillä laitteet ovat pienikokoisia, kevyitä ja vankkarakenteisia.

Hyvänä esimerkkinä on Timco-hitsausinvertteri, joka on varusteluiltaan niin tasokas, että se sopii aloittelijasta ihan ammattilaiskäyttöön.

Laitteiden hitsausvirta on tarpeidesi mukaan säädettävissä, joten ne mukautuvat mitä parhaiten kulloisiinkin tarpeisiin. Puikkohitsaus on parhaimmillaan 3 millimetrin ainevahvuuksista ylöspäin.  Puikkohitsaus on vanhin ja tunnetuin kaarihitsausmenetelmä, ja suhteellisen helppo oppia, joten se sopii hyvin myös aloittelijoille. Nykyiset puikkohitsausinvertterit hitsaavat kaikkia puikkotyyppejä.

Plasmaleikkaus

Plasmaleikkuri sopii ammattimaiseen käyttöön teollisuudessa, pienteollisuudessa sekä myös kotiverstaassa. Plasmaleikkureilla leikkaat eripaksuisia metalleja nopeasti ja tehokkaasti jopa 35 millimetrin ainevahvuuteen asti, ja saat aikaan siistin leikkuusauman.

Leikkuri sopii muun muassa teräksen, ruostumattoman teräksen, kuparin, alumiinin, titaanin sekä kaikkien sähköä johtavien materiaalien leikkaamiseen. Plasmaleikkuri on paras työkalu metallin leikkaamiseen, koska sillä saat aikaan tarkan ja puhtaan leikkausjäljen.

Plasmaleikkaukseen sopii erityisen hyvin Timco NL40CUT -plasmaleikkuri. Se leikkaa jopa 12 millin vahvuista metallia sileällä leikkauspinnalla.

TIG-hitsaus

TIG-hitsaus on kaasukaarihitsausprosessi, jossa valokaari palaa sulamattoman volframielektrodin ja työkappaleen välissä suojakaasun ympäröimänä. Suojakaasu on useimmiten argonia, joka ei reagoi sulan kanssa. TIG-hitsausta voidaan tehdä lisäainetta syöttäen tai ilman lisäainetta.

Lisäaine on yleensä 1,5–3,5 millimetriä paksu noin metrin mittainen paljas lanka, jonka koostumus vastaa hitsattavaa materiaalia. Käsin hitsauksessa lisäaine syötetään hitsisulaan käsin.

TIG-hitsaukseen soveltuu erinomaisesti Timco TIG -puikkohitsauskone. Tämä hitsauskone on ominaisuuksiltaan aivan ylivertainen hintaansa nähden!

TIG-hitsausta käytetään yleisesti vaativien putkistojen hitsauksiin, ruostumattomien putkien ja putkipalkkien hitsaukseen ja valmistukseen, ohuiden aineiden hitsaukseen, alumiinien ja erikoismetallien hitsaukseen sekä pieniin korjaushitsauksiin. Käyttöalue alkaa noin 0,1 millin ainepaksuudesta.

Hitsausprosessin etuja ovat muun muassa hyvä sulan ja tunkeuman hallinta, tarkasti säädeltävä lämmöntuonti ja hitsin puhtaus. TIG-hitsausta tehdään käsin hitsauksena vähän samaan tapaan kuin kaasuhitsausta, hitsin päälle ei muodostu kuonakerrosta, ja hitsistä saadaan helpommin halutun muotoinen kuin muilla hitsausprosesseilla. 


Kärkkäisen laaja valikoima innostaa vasta-alkajaakin hitsaamisen monipuolisuudesta. Tervetuloa tutustumaan verkkokauppamme monipuoliseen ja innostavaan valikoimaan!