Ei tiedä töihin tulevansakaan!

S atu Viinikainen tuli ensi kertaa ”isoon taloon” töihin Kärkkäisen avattua liikkeensä Jyväskylässä huhtikuussa 2017.

– Olen ollut luontaistuotealalla vuodesta 1990, ja tulo isoon yhteisöön oli vähän arvoituksellinen. Tosi mukavaa on ollut, niin kiinnostavaa, että ei tiedä töihin tulevansakaan, sanoo Satu.

Äitinsä luontaistuotekaupassa ennen Kärkkäistä työskennellyt Satu sai ensikosketuksia luontaistuotteisiin elävän ravinnon kurssilla.

– Siskon kanssa käyntiin. Siitä alkoi innostus, joka ei ota laantuakseen, naurahtaa Satu, joka olisi voinut jatkaa äitinsä jälkiä tämän jäätyä eläkkeelle.

– En halunnut yrittäjäksi ja olin utelias kokemaan ison talon tarjoamat mahdollisuudet. Paikka Kärkkäiselle tuli hyvään saumaan, kertoo Satu.

Satu on käynyt ensimmäisen kurssinsa jälkeen useita muita kursseja ja koulutuksia.

– Mitä enemmän olen lukenut, kuullut ja oppinut luontaistuotteista, sitä kiinnostuneempi olen ja täällä Kärkkäisellä tapaa paljon saman henkisiä ihmisiä, juttelee Satu.

Kärkkäisen tunnettu perusvaltti on aina ollut edullinen hinta, mutta myös tarjonta on omassa luokassaan.

– Asiakkaat ovat olleet aidosti yllättyneitä tarjonnastamme. He ovat hämmästelleet tarjonnan monipuolisuutta, sanoo Satu.

– Elintarvikkeita, joista suurin osa luomua, pähkinöitä ja superfoodeja. Lisäksi meillä on laaja valikoima pienempien suomalaisyritysten erikoisempia palvelutuotteita, kuten luomuhunajaa, eteerisiä öljyjä ja muuta, luettelee Satu.

Luontaistuoteosaston koko on saanut monet kävijät yllättymään.

– Monessa tavaratalossa on pelkkä hylly. Meidän osastomme koko, tuotteiden määrä ja saatavuus ovat ilahduttaneet kävijöitä. ”Tällaista määrää tai tarjontaa ei ole missään”, ovat monet asiakkaat todenneet, sanoo Satu tyytyväisenä.

– Positiivinen palaute innostaa. Asiakaskohtaamiset, kokemusten vertailu ja uusien suosikkituotteiden löytäminen luovat ilmapiirin, jossa viihtyvät kaikki, tietää Satu, jonka kotona on totuttu käyttämään luontaistuotteita.

– Mies ja lapset käyttävät tuotteita, ihan mielellään. Itse otan päivittäin kourallisen luontaistuotteita ja terveenä on pysytty, kehuu Satu.

Asiakaspalvelijan omaan tuotesuosikkilistaan tulee aina jotain lisää ja joku joskus vaihtuukin. Asiantuntijamyyjän omakokemus kiinnostaa asiakkaita.

– Mielellään kerron ja kuulen kokemuksia. Omat suosikkini ovat mm. kalaöljy, D-vitamiinit, magnesium ja merilevät sekä B-ryhmän tuotteet, erityisesti B12, kertoo Satu.

Osaston siisteys ja tavaroiden löydettävyys pistää kävijän silmään.

– Hyllytys ja esillepano on mukavaa liikuntaa ja tällaiselle järjestysintoilijalle ihan kivaa touhua, hymyilee Satu ja kertoo salaisuuden.

– Kun tuntee hyllyjen sisällön hyvin, niin löytää helposti kunnon ”hifistelytuotteita”, joiden käyttökokemuksista on puhua jonkun yhtä innostuneen kanssa...

Satu on mieleisessään työssä, luonnollisesti.

Teksti ja kuva: Ari Stenius