Frisbeegolf on kasvanut vuosi toisensa jälkeen yhdeksi kesän suosituimmaksi harrastukseksi. Tämä nopeasti kasvava laji on myös edullinen harrastaa, sillä alkuun pääset muutaman kympin sijoituksella.

Mitä on frisbeegolf?

Urheilulajina frisbeegolf on periaatteeltaan sama kuin perinteinen golf. Tavoitteena on päästä radan alusta loppuun mahdollisimman vähin heitoin. Kun rata on heitetty lävitse, pienimmän tuloksen saanut voittaa. Aloittelevalle pelaajalle riittää, kun on muutama kiekko, joilla saa harrastuksen alkuun, ja samalla näkee, innostuuko lajista tosissaan. Yleisimpiä kiekkoja radalla ovat Discraft, Westside ja Innova.

Frisbeekiekko

Aloittelevalle heittäjälle löytyy kiekkosettejä, jotka pitävät sisällään putterin, midrangen ja driverin. Jos et ole perehtynyt frisbeegolfin saloihin jo aiemmin, tässä vielä vinkit, joiden avulla löydät oikeanlaiset kiekot:

  • Putterilla tarkoitetaan kiekkoa, jolla heitetään 10 metrin alueelta korin ympärillä tai lähestytään koria.

  • Midranget eli tuttavallisemmin midarit ovat keskimatkan kiekkoja ja useimmat niistä lentävät melko suoraan.

  • Fairway driverit 6–9 ovat hitaampia. Fairway driverillä heitetään usein keskipitkien väylien avausheitot tai hyvin pitkien väylien toiset heitot.

  • Distance driverit 10+ ovat kaikista nopeimpia ja pisimmälle lentäviä kiekkoja. Nämä kiekot ovat todella vaikeita hallita, mutta ammattilaisen käsissä lentävät jopa yli 150 metriä.

 

Tiesitkö mitä frisbeegolf-kiekkojen numerot tarkoittavat?

Ensimmäinen numero (1-14) tarkoittaa kiekon nopeutta, Speed. Suurempi numero tarkoittaa nopeampaa kiekkoa. Hitaammat kiekot ovat helpompia heittää ja sopivatkin näin paremmin aloittelijoille. Nopeammat kiekot vaativat enemmän voimaa ja tekniikkaa.

Toinen numero tarkoittaa Glideä (1-7), eli sitä miten hyvin kiekko liukuu eli liitää. Mitä suurempi luku, sitä parempi liito. Aloittelijoille suosittelemme kiekkoja hyvällä liidolla, jolloin heittoihin saa helpommin pituutta.

Kolmas numero tarkoittaa kääntymistä (Turn, vakaus, -5 - +1). Aloittelijan kannattaa valita alivakaa, eli pienen turn-luvun kiekko.

Neljäs numero tarkoittaa feidiä (Fade, 0-5). Fade 0 -kiekko laskeutuu suoraan, mutta fade 5 kiekko kaartaa lennon lopussa voimakkaasti. Aloittelijalle sopii parhaiten pienellä feidillä olevat kiekot.

Frisbeekiekon heittäminen

Frisbeegolfin tavallisimmat heitot ovat rysty- ja kämmenheitto. Frisbeekiekkoa heittäessäsi rystyltä, heittokäsi lähtee takaa, heittokäden kylki osoittaa heittosuuntaan ja heittokäsi tuodaan eteen läheltä kehoa ja koko vartaloa kiertäen. Kämmenheitto muistuttaa hieman tenniksen kämmenlyöntiä, mutta kyynärpää ei ole suorana. Frisbeen heittäminen ei ole voimasta kiinni, vaan siinä tarvitaan myös paljon harjottelua, jotta kiekko lentää sinne, minne tarkoitus oli.

Frisbeegolfia pelataan monella eri tasolla. Kilpailuja ja sarjoja on erikseen ammattilais- ja amatööripelaajille. Ammattilaiseksi lasketaan kaikki, jotka ovat voittaneet rahapalkintoja tai joille on myönnetty hakemuksen perusteella ammattilaispelaajan status. Useimmat frisbeegolfseurat järjestävät niin sanottuja viikkokilpailuja, virallisten kilpailujen lisäksi.

Jos ei frisbeegolf ole jo ennestään tuttua, aloita tänään uusi, upea harrastus. Kaikki tarvittavat frisbeegolfin tarvikkeet löydät kätevästi verkkokaupastamme