Enää ei tarvita todella kalliita helikoptereita kun kuvaillaan lintuperspektiivistä. Lintuperspektiivi avaa monen silmät kun nähdään tarkat yksityiskohdat ilmasta. Nykyaikainen drone eli kuvauskopteri on todella kätevä kun halutaan laadukasta ilmakuvaa tai videota. Dronella tarkoitetaan miehittämätöntä lentävää laitetta tai robottia.

Harrastuskäyttäjät eivät saa lennättää dronea yleisön päällä, toisin kuin ammattimaisesti toimiva henkilö. Ammattimaisesti toimivalla henkilölläkin on laitteen painoraja, joka on asetettu kolmeen kiloon. Dronea saa lennättää maksimissaan 150 metrin korkeudella maan- tai veden pinnasta mitattuna. Lentokenttien lähialueilla, jota lennonjohto valvoo on maksimikorkeus 50 metriä ja kentillä on viiden kilometrin turvaetäisyys kiitoradasta.

Drone sopii monenlaiseen käyttöön

Halvat dronet maksaa muutamasta kympistä ylös päin ja kalleimmat aina tuhansiin euroihin. Yleensä  kuvaamista aloitellessa halutaan kokeilla, onko tämä juttu juuri minulle mieleistä puuhaa. Jos kenelläkään tuttavalla ei ole kuvauskopteria, päädytään usein ostamaan halpa drone ja lähdetään sillä alkuun harrastuksessa.

Hintojen noustessa dronen ohjattavuus lisääntyy ja ominaisuudet paranevat. Parin kympin pikkukopterilla voi lentää vain pari minuuttia kerrallaan ja ne ovat todella kevyitä, joten ulkona lentämistä ei voi suositella.

Hintaluokassa 100-200€ kuuluvat hieman turvallisemmat sisäkopterit, joissa on suojaukset propelleissa. Tämä turvaa sen, että osuessa esimerkiksi seinään ne eivät mene rikki. Yleensä halvemmissa koptereissa ohjaimena käytetään älypuhelinta tai tablettia, johon ladataan ohjainsovellus.

Laadukkaiden kuvauskoptereiden hinnat nousevat varusteista riippuen 500–3500 euroon. Tämän hintaluokan kuvauskoptereista löytyy huomattavasti pidempi lentoaika, Full HD tai 4K -kuvanlaatu, gimbal.

Satsaa laatuun

Jos sinulla on ajatuksena kuvata ja katsella maisemia lintuperspektiivistä, kannattaa sijoittaa hyvään laitteeseen. Hyvä kopteri pitää sisällään gps-yhteyden ja ”kotiinpaluu”-napin. Se turvaa sen, että jos menetät laitteeseen näköyhteyden, se osaa tulla lähtöpisteeseen yhdellä painaisulla. Ilman gps-yhteyttä ja muuta automatiikkaa lentäminen on hankalaa. Automatiikan avulla kopterin saa esimerkiksi seuraamaan kohdetta, ja törmäyksenesto pitää huolen, ettei drone lennä muihin ympärillä olijoihin.

Kuvaamisen kannalta olennainen asia on kamera ja gimbal, eli vakaaja. Gimbalilla on tärkeä tehtävä, jotta kuva pysyy vakaana ja liikkeet tasaisena, vaikka kopteri heiluisi. Kameran tärkein tehtävä on ottaa tarkkaa kuvaa tai videota. Korkealla ollessa yksityiskohdat menevät todella pieneksi.

DJI on ollut tällä alalla ensimmäisiä ja arvostetuimpia valmistajia. Aluksi laitteet olivat pelkkiä koptereita, joihin piti erikseen hankkia esim. GoPro-kamera, mutta nykyään DJI:n kuvauskoptereissa on integroituna huippulaadukkaita 4K-videokameroita. Kuvauskoptereiden kantamat ovat useita kilometrejä, ja lentonopeuskin yli 50 km/h.

Suositut kuvauskoptereiden merkit

Kuvauskoptereita löytyy todella monen merkkistä ja laatuista. Tässä tämän hetken suosituimmat mallit:

 

Kärkkäisen verkkokaupan monipuoliseen ja inspiroivaan ilmakuvaustuotteiden valikoimaan kannattaa tutustua. Uusi harrastus voisi alkaa sieltä!