Liikutko ympäristössä, jossa voi liukastua, astua naulaan tai loukata varpaat? Jos vastaus kysymykseen on kyllä, kannattaa miettiä kunnollisten turvajalkineiden hankkimista.

Turvakengät ovat oikea valinta silloin, kun tekee töitä erilaisilla työmailla tai muuten vaaranpaikkoja sisältävissä olosuhteissa. On erittäin tärkeää, että hyvillä ammattijalkineilla ei liukastu, satuta nilkkoja tai saa selkää kipeäksi.

Kengät työympäristön mukaan

Eri ammateissa työkengiltä vaaditaan eri asioita. Usealla työmaalla turvakengät ovat yksi tärkeimmistä suojavarusteista. Ne soveltuvatkin monenlaiseen vaativaan ammattikäyttöön.

Hyvät kengät ovat sellaiset, että niissä on työympäristöön sopiva suojaustaso, erinomainen pito ja istuvuus. Myös valmistuksessa käytetyn materiaalin tulee olla mukava ja hengittävä.

Tiivistetysti paras turvakenkä vaativaankin ympäristöön on kevyt, siinä on naulaanastumissuoja ja varvassuoja. Lisäksi antistaattinen pohjarakenne on hyödyllinen.

Erilaisiin sääolosuhteisiin tarkoitetut turvakengät

Tarvittaessa turvakengän täytyy olla vedenpitävä ja lämmin, joustava ja hengittävä. Turvallisuuden lisäksi niissä on otettu huomioon Suomen vaihtelevat sääolosuhteet.

Turvalliset saappaat ja talviturvakengät on tarkoitettu talven pakkasiin. Muiden suojien lisäksi niissä on vettä hylkivä pinta ja lämmin vuori. Lisäksi useimmissa malleissa on heijastin ja erityisesti pakkasessakin hyvin pitävä pohja.

Sandaalit, pistokkaat ja muut kevyemmät turvakengät sopivat hyvin kesäsäihin tai sisätiloissa työskentelyyn. Turvasandaali vaatii myös korkean suojaustason. Niissä onkin naulaanastumissuoja, varvassuoja ja laadukas pohjarakenne.

Tämän hetken kenkävalikoimasta löytyvät erikseen miesten ja naisten turvakengät sekä erikseen eri ammattiryhmille sopivat kengät. Toisaalta yksi ja sama jalkinetyyppi sopii usealle eri ammattilaiselle, esimerkiksi metsurin turvasaappaat rakennustyömiehelle.

Turvallisuuden lisäksi kengissä on tärkeää niiden ergonomia. Työkenkien täytyy olla sellaiset, että niillä tekee töitä tehokkaasti ja että työnteko on mukavaa.

Tietysti myös ulkonäkö merkitsee, joten kannattaa valita itselleen mieluisat turvakengät. Erilaisia hyvännäköisiä vaihtoehtoja löytyykin esimerkiksi etsimällä netistä Jalas turvakengät, Sievi turvakengät tai Graninge turvakengät.