Oli kesä tai talvi, kevät tai syksy, mieli tekee kalalle. Kalastus on hyvä harrastus siinäkin mielessä, että se ei ole sidottu vuodenaikaan eikä sääolosuhteisiin.

Kalastus on hyvin monipuolinen laji, ja siinä on useita alalajeja. Kalastaa voi sekä ammatikseen että harrastukseksi. Kalastuksen neljä päälajia ovat pyydyskalastus, viehekalastus, perhokalastus ja pilkki- ja onkikalastus.

Kalaa pyydyksen avulla

Pyydyskalastus on erinomainen tapa hankkia kalaa kotitarpeiksi. Usein pyydyskalastuksella tarkoitetaan verkkokalastusta, joka on tuhansia vuosia vanha pyyntitapa. Verkkopyynti vaatii, että kalastaja tuntee veden ja sen, missäpäin kalaparvet liikkuvat.

Verkkokalastuksen parasta aikaa on kevät, jolloin kevätkutuiset kalalajit alkavat kutemaan. Esimerkiksi hauet, lahnat, ahvenet, särjet ja kuhat ovat silloin helppoja saaliita. Verkot ja verkkotarvikkeet kannattaakin hankkia valmiiksi hyvissä ajoin kevättalvella.

Katiskat mahdollistavat suhteellisen helpon kalastuksen. Kalastajan tulee kuitenkin tuntea kalojen liikkeet, jotta tietää, mihin katiska kannattaa sijoittaa. Myös rysä on oikein käytettynä erinomainen pyydys, ja siinä saalis pysyy hyvässä kunnossa. Rysäkalastuksen paras aika on syksystä kevääseen, sillä lämpimän veden aikana rysä limoittuu ja likaantuu helposti.

Viehtymys viehekalastukseen

Viehekalastuksessa tarvitaan siima, viehe ja yleensä vielä vapa. Vieheen tarkoitus on muistuttaa mahdollisimman paljon petokalan ravintokohdetta tai pyrkiä muulla tavoin herättämään kalan saalistusvietti tai reviirin suojaaminen.

Vieheellä voi kalastaa ympäri vuoden, ja kalastustapoja ovat heittokalastus, vetouistelu, perhokalastus ja pilkkiminen. Vieheitä on erikokoisia, mutta suomalaisessa kalastuksessa pilkkivieheet ovat yleensä pienempiä kuin avovesikalastuksen vieheet.

Hyvä viehe on kalastuspaikasta ja -tilanteesta riippuen erilainen. Esimerkiksi uistinta käytetään heittokalastuksessa, vetouistelussa ja pilkkimisessä. Erilaisia uistimia ovat lusikkauistimet, vaaput, lipat ja jigit.

Hyviä ja tunnettuja uistinmerkkejä ovat Abu, Mikado ja Daiwa. Suomalaisia uistinten valmistajia ovat muun muassa Rapala ja Kuusamo.

Kalastuspaikan, tilanteen ja mieltymyksen mukaan voi valita myös vavat, siimat ja muut kalastustarvikkeet. Kalastusmarkkinoilla on tarjolla runsaasti laadukkaita kalastusvälineitä, kuten avokelat, avokelavavat, umpikelat ja hyrräkelat.

Ikivanha perhokalastus

Perhokalastus on ikivanha kalastusmuoto. Pyyntivälineenä käytetään perhoa, joka on niin kevyt, että heittämistä varten tarvitaan painavaa perhosiimaa. Perholla kalastetaan silloin, kun halutaan pyytää veden pinnalta syöviä kalalajeja.

Perhovavat ja perhokelat poikkeavat esimerkiksi virvelöinnissä käytetyistä vavoista ja keloista. Perhovapa on suhteellisen kevyt ja pitkä. Sen tulee olla joustava, jotta heittäminen onnistuisi ja kalan väsyttäminen sujuisi helposti.

Kela on puolestaan hyvin yksinkertainen, ja joissakin malleissa kelaan on laitettu jarru kalan väsyttämistä varten. Etenkin suurien kalojen (taimenen ja lohen) kalastuksessa käytetään väsytystaktiikkaa.

Perho kiinnitetään heittosiimaan perukkeen avulla. Perhoperukkeet ovat yleensä kahdesta viiteen metriä pitkiä, mutta niiden muoto ja rakenne vaihtelevat sen mukaan, minkälaisissa olosuhteissa aiotaan kalastaa.

Perhokalastuksen juju on siiman heitossa, koska perho on niin kevyt, että sitä on vaikea yksin heittää. Jotta heitto onnistuisi, siiman painon ja vavan ominaisuuksien täytyy olla sopusoinnussa. Hyvät välineet ovatkin oleellinen osa perhostusta.

Rentouttava pilkki- ja onkikalastus

Pilkki- ja onkikalastus sopivat rentoutumiseen ja luonnosta nauttimiseen. Ne eivät nimittäin ole kaikista tehokkaimpia kalastusmuotoja. Onkikalastuksen ystävät sanovatkin, että mikään ei ole rentouttavampaa kuin istua veneessä tai laiturilla ja heittää onkea kerta toisensa jälkeen veteen.

Pilkkimistä ja onkimista ei yleensä pidetä välineurheiluna sillä tavoin kuin joitakin muita kalastusmuotoja. Ilman kalastusvälineitä saalista ei kuitenkaan tule. Pilkille tarvitaan muun muassa pilkkivavat, kaira ja pilkkisiimat. Onkimista varten kannattaa hankkia onkivavat ja syötit.

Jotta kalastus sujuisi ja siitä nauttisi mahdollisimman paljon, kannattaa hankkia hyvät varusteet. Muun muassa kalastusasusteet, kahluuvarusteet, kaikuluotaimet ja pakit, rasiat ja laukut ovat usein tarpeellisia välineitä.

Erilaisia laadukkaita kalastustarvikkeita on runsaasti tarjolla muun muassa Kärkkäisen verkkokaupassa. Välineitä tärkeämpää on kuitenkin harrastamisen riemu.