– Urheilu tuo virkeyttä ja voimaa

Mikä liikkumisessa on sinulle parasta? Mikä sinut motivoi ulkoilemaan? Liikutko mieluummin luonnossa vai suuntaatko kuntosalille? Kuntourheilu kuten kaikki muukin urheilu vaatii lopulta kaikkein eniten viitseliäisyyttä, ei niinkään välineitä. Vaikka tietysti välineilläkin on oma tärkeä roolinsa. Millaiset välineet sinä tarvitset ylläpitääksesi ja kohottaaksesi kuntoa?

Liikkuminen tekee hyvää niin henkisesti kuin fyysisestikin. Se lisää liikkuvuutta, tasapainoa ja hapenottokykyä. Jo pieni määrä liikuntaa päivässä saa ajatuksia kirkastumaan ja vapauttaa kehosta jännityksiä. Erilaisissa tutkimuksissa on voitu kiistattomasti todistaa liikunnan hyvät vaikutukset. Liikunta muodossa tai toisessa tekee hyvää meille jokaiselle. Sisä- ja kuntourheilu yleistyvät varsinkin syksyn ja talven aikana, kun sääolosuhteet ovat vaihtelevia tai pakkanen kipuaa koviin lukemiin.

Sisäurheilun mukavuus

Sisällä liikkuessa ei useinkaan ole sellaisia rajattomia mahdollisuuksia juosta tai kävellä miten pitkästi tahansa, sillä seinät tulevat vastaan ennen pitkää ja yksitoikkoinen liikuntasalin kiertäminen ei pidemmän päälle houkuta meistä ketään. Onneksi sisätiloissa voi kuitenkin harrastaa lukemattoman määrän erilaisia pelejä ja urheilumuotoja. Mikä on sinun lajisi?

Sykemittarit ja aktiivisuusrannekkeet ovat loistava mahdollisuus niin seurata omaa kehitystä kuin myös pitää huolta siitä, että tulee liikuttua riittävästi. Jo pienikin määrä liikuntaa tekee hyvää. Siksi kannattaakin edes välillä hypätä jonkun mukavan liikuntaharrastuksen pariin ja päästää irti arjen tehtävistä. Liikunnan on tarkoitus olla rentouttavaa ja virkistävää, ei pakkopullaa, joka vain lisää stressin määrää.

Talven tullessa tai muutoin säiden ollessa armottomia monia mukavia lajeja voi harrastaa sisällä. Kuntourheilu kuntosalilla tai kotona on loistava tapa pitää huolta lihaskunnostaan, ryhdistään ja jaksamisestaan.

Pallot ja välineet lajin mukaan

Erilaiset pallopelit ovat hauska mahdollisuus urheilla suurellakin porukalla. Usein niissä tulee hikoiltua aivan huomaamatta. Erilaisissa lajeissa on sekin mukava puoli, että niihin voi usein mennä mukaan, vaikkei olisi aikaisemmin pelannutkaan. Tietysti seurojen kilpailusarjat ovat asia erikseen. Mutta joka kylältä ja kaupungilta löytyvät myös omat harrasteporukkansa.

Pöytätennis, eli pingis vaatii nopeita refleksejä ja vilkkaita käsiä. Pingispöytä on mahdollista sijoittaa kesällä vaikka ulos, mutta talveksi se on syytä nostaa sisälle lämpimään ja kuivaan. Pingismaila on pieni, kova maila, jolla lyönnit lähtevät lujasti ja tarkasti. Pelaajia on kaksi. Perusidea pelissä on sama kuin tenniksessä, eli palloa lyödään vastustajan puolelle siten, että pallo pomppaa pelikentän, eli pöydän pinnasta siten, ettei vastustaja saisi lyötyä sitä takaisin sääntöjen mukaisella tavalla.

Pöytätenniksessä voittoon vaaditaan kolme tai neljä voitettua erää. Erän puolestaan voittaa 11 pisteellä tai tasatilanteessa kahden pisteen johdolla. Pingis on hyvin suosittu sisäurheilulaji, ja nykyään se on yksi olympialajeista.

Lentopallo puolestaan on suuremman porukan peli. Sitä pelataan yleensä sisätiloissa, paitsi jos kyseessä on rantalentopallo, eli beach volley. Lentopallossa on kaksi verkon erottamaa kuusihenkistä joukkuetta. Tavoitteena on lyödä pallo vastustajan puolelle kenttään ennen kuin vastapelaajat saavat lyödyksi sitä takaisin.

Lentopallossa on erilaisia lyöntitekniikoita ja tapoja, joilla pyritään lyömään vastapelaajalle mahdollisimman vaikeita lyöntejä, jotta tämä ei saisi vastattua palloon sääntöjen mukaisella tavalla. Eli ei saisi lyötyä palloa takaisin niin, että se lentää vastustajan puolelle, mutta kuitenkin kentän rajojen sisällä.

Salibandy on mailapeli, jota pelataan sisätiloissa. Se on jonkinlainen versio jääkiekon, katukiekon ja jääpallon sekoituksesta. Salibandystä käytetään myös nimitystä sähly, joka kuitenkin tarkoittaa enemmänkin kaveriporukoissa pelattavaa salibandyn muotoa. Sählyn sääntöjä on muokattu harrastusporukoihin sopiviksi. Salibandy puolestaan on kilpaurheilua, jonka sisällä on niin miesten ja naisten salibandyliigoja, maajoukkuetoimintaa kuin MM-kisojakin.

Sähly rantautui Suomeen Ruotsista 70-luvulla. Ensimmäiset sählyn harrastajat olivat opiskelijoita. Salibandy kehittyi myöhemmin sählystä.

Koripallo on pääasiassa sisällä harrastettava urheilulaji. Se on pallopeli, jossa kaksi joukkuetta kisaa toisiaan vastaan. Vaikka koripallo on kontaktilaji, taklauksia siinä ei sallita. Pelin tavoitteena on heittää palloa vastustajan koriin ja samalla puolustaa omaa koria, ettei vastustaja pääse heittämään palloa sinne.

Koripallossa voittaja on se joukkue, kumpi saa enemmän koreja, eli enemmän pisteitä. Koriksessa puhutaan pelijaksoista, ja jokainen pelijakso alkaa erotuomarin ylösheitosta, jossa yksi pelaaja kummastakin joukkueesta kilpailee, kumpi saa pallon haltuunsa. Pelaajat syöttelevät palloa toisilleen, kuljettavat palloa ja yrittävät päästä vastustajan korille heittämään palloa koriin. Koripallossa palloa saa kuljettaa vain pomputtelemalla.

Sulkapallo on kaksinpeli tai nelinpeli, jota pelataan mailoilla ja sulkapallolla. Sulkapallossa pelataan palloa verkon yli vastustajan rajojen sisälle, siten että vastustaja ei saisi palautetuksi palloa takaisin.

Sulkapallossa pelin sujumisen kannalta todella oleellista ovat lyönnit. Erilaisilla tekniikoilla ja lyönneillä on tarkoitus saada syötyä vastapelaajalle niin vaikea pallo, ettei hän joko ehdi tai pysty palauttamaan palloa sääntöjen mukaisesti, eli pelikentän rajojen sisäpuolelle.

Urheilujuomat ja lisäravinteet tuovat potkua urheiluun

Urheilijalle ja kuntoilijalle on olemassa valtavat määrät erilaisia ravinnon lisiä ja hyvinvointia lisääviä juomia. Urheilujuomat ja lisäravinteet ovat osa suorituskykyä, kestävyyttä ja palautumista helpottavaa huolehtimista siinä missä venyttelyt ja verryttelytkin.

Urheilujuomat tarjoavat vaihtoehtoa energian saantiin urheilusuorituksen aikana tai heti sen jälkeen. Tärkeintä juomissa tuntuu silti olevan niiden maku. Pahanmakuinen juoma jää helposti juomatta ja korvattua vedellä. Vesi toki onkin hyvä juoma urheillessa, mutta energiaa siitä ei saa.

Lisäravinteet tukevat hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Urheilujuomien ja lisäravinteiden kanssa on kuitenkin muistettava kohtuus. Eikä terveellistä ruokavalioa ja monipuolista syömistä sovi koskaan unohtaa.

Verkkokaupastamme löydät välineet ja pallot monipuoliseen sisä- ja kuntourheiluun. Vaikka pakkanen paukkuisi nurkissa tai taivaalta putoaisi vettä, palloilulajeja, liikkumista ja liikunnan riemua ei tarvitse unohtaa!