Suomessa autoilu tarkoittaa väistämättä sitä, että renkaat on vaihdettava ainakin kaksi kertaa vuodessa. Kesän alkaessa kesärenkaat ja talvipakkasten alettua talvirenkaat. Edulliset renkaat ja vanteet on ilo tilata netistä! Siksi kannattaakin nyt suunnata rengasostoksille aina edulliseen verkkokauppaamme.

Turvalliset kesärenkaat ja pitävät talvirenkaat

Renkaat ja vanteet ovat yksi auton tärkeimmistä osista. Renkaiden kunnolla on suuri merkitys autoilun turvallisuuteen ja myös mukavuuteen. Hyvät renkaat takaavat turvallisuuden lisäksi parhaat ajo-ominaisuudet pitkillekin matkoille ja kovimmissa vauhdeissa.

Auton huolto on monipuolista ja ympärivuotista. Renkaiden vaihto on vain yksi osa kaikkea huoltoa. Renkaiden vaihdon yhteydessä renkaisiin voi vaihtaa koristekapselit, eli pölykapselit. Niillä suojataan renkaan pultteja pölyltä ja lialta. Renkaisiin voi myös vaihtaa vanteet. Vanteet voivat olla samat kesät, talvet, mutta silloin vanteisiin vaihdetaan vain aina kumit vuodenajan mukaan.

Suomen laissa on määritelty niin kutsuttu talvirengaspakko. Kesärenkaat tulee vaihtaa talvirenkaisiin viimeistään 1.12. ja ne tulee pitää ainakin 28.2. asti. Talvirenkaat ovat muutoin samanlaisia kuin kesärenkaatkin, mutta nastarenkaissa on nastat antamassa pitoa. Kitkarengas puolestaan ovat nastattomat talvirenkaat. Niiden pito perustuu pehmeään kumiseokseen sekä lamelleihin, jotka ikään kuin imeytyvät tien pintaan kiihdytettäessä ja jarrutettaessa.

Hyvät kesärenkaat ovat turvalliset myös märällä tiellä ja kovassa vesisateessa ajettaessa. Kesärenkaan minimiurasyvyys on 1,6 mm. Se on Suomen laissa määritelty. Kuitenkin suositeltu urasyvyys kesärenkaissa on 4 mm. Sen alle mentäessä rengasammattilaisten mukaan renkaan pito ja vesikeliominaisuudet alkavat selvästi heiketä.

Kummat valita – kitkarenkaat vai nastarenkaat?

Autoilijat käyvät usein keskustelua siitä, kannattaako laittaa autoon talveksi kitka- vai nastarenkaat. Kitkarenkailla voi periaatteessa ajaa läpi vuoden, joskaan autoalan ammattilaiset eivät sitä suosittele. Nastarenkaat taas saavat olla autossa vain tietyn aikaa vuodesta, sillä nastat kuluttavat teitä. Monissa Euroopan maissa nastarenkaat on kielletty kokonaan.

Parhaat nastattomat kitkarenkaat ovat käytössä ominaisuuksiltaan hyvin lähellä nastarengasta. Jäällä tai jäisellä pinnalla pitokyky on kuitenkin vähän heikompi nastarenkaaseen verrattuna. Kitkarengas on kuitenkin miellyttävämpi ajaa sekä hiljaisempi verrattuna nastarenkaan ropinaan asfalttia vasten.

Kitkarenkaissa kannattaa suosia pohjoisessa valmistettuja renkailta, sillä esimerkiksi Keski-Euroopassa suunnitellut kitkarengasmallit eivät sovellu pohjoisiin talviolosuhteisiin kunnolla. Suomessa valmistetuissa kitkoissa on yleensä runsaammin lamellointia sekä runko ja kumiseos ovat pehmeämpiä, mikä takaa varmemman pidon.

Talvirenkaan minimi urasyvyys on myös määritelty Suomen laissa. Talvirenkaiden minimiurasyvyys on 3,0 mm, eli selkeästi enemmän kuin kesärenkaissa. Rengasammattilaiset ovat sitä mieltä, että kulutuspinnan kannattaisi olla jopa 5mm, jotta rengas täyttäisi turvallisuusvaatimukset talvikeleillä. Talvirenkaissa on eroja. Laadusta ei kannata tinkiä, sillä laadukas rengas on turvallinen ja kestävä, eli se pitää ominaisuudet pidempään kuin halvemmat vaihtoehdot.

Urasyvyyden tarkistaminen on tärkeä osa auton turvallisuudesta huolehtimista. Muistathan tehdä sen säännöllisin väliajoin? Kulutuspinnan tarkistaminen on todella helppoa, kunhan sen vain muistaa tehdä. Renkaat kuluvat eri tahtiin, joten tarkista jokainen rengas samalla kertaa.

Tarkistuksen voi tehdä esimerkiksi kahden euron kolikolla. Upota kolikko uraan, ja jos sen hopeinen reuna menee kunnolla piiloon, silloin ura on riittävät syvä. Tämän saman mittauksen voi tehdä myös tulitikulla. Jos tulitikun sytytyspää uppoaa kunnolla uraan ja piiloutuu sinne, silloin ei ole huolta liian kuluneesta renkaan kulutuspinnasta.

Renkaan kulutuspinnan tarkistaminen on helppoa. Suurin ongelma tässä on se, että ihmiset eivät sitä viitsi tehdä. Tarkista kaikki renkaat kerralla. Renkaat kuluvat eri tahtiin, joten etu – ja takarenkaiden välillä voi olla suuriakin eroja.

Erilaisia merkkejä erilaisiin autoihin

Auton huolto on myös muun muassa pesemistä ja öljyjen vaihtoa. Nykyisin kaikki huollot voi tehdä huoltoliikkeissä. Kärkkäisen Autohuolto Iissä, Ylivieskassa ja Lahdessa tarjoaa edulliset ja monipuoliset takuuhuollot autolle kuin autolle vankalla ammattitaidolla. Autohuolto tarjoaa lisäksi pikahuollot ja varaosat. Myös renkaiden vaihto käy siellä kätevästi!

Verkkokaupassamme on valikoima myös kuorma-autoilijoille. Kuorma-auton renkaat ovat suurempia ja kestävät kovempaa painoa ja kulutusta kuin henkilöauton renkaat.

Rengasvalikoimamme keskeisimmät tuotemerkit ovat

Nankang,
Goodride,
Triangle,
Linglong,
Fullrun
ja Nokian Tyres.

Vanteet löytyvät yleisimmin merkeiltä Barzetta, 885, Jack Wheeler, Blaukreuz, Melchior ja Motec.

Olipa etsinnässä kesärenkaat, talvirenkaat tai vanteet, verkkokauppamme Renkaat ja vanteet -valikoima on poimittu sinua ja turvallisuuttasi ajatellen. Suuntaa siis ostoksille jo tänään!