Pelimaailma on aivan oma virtuaalinen maailmansa. Sen sisällä liikkuvat pelaajat löytävät jatkuvasti uutta pelattavaa ja jännittäviä seikkailuja. PC- ja videopelit pitävät pintansa vuodesta toiseen.

Mitä ovat tietokonepelit ja videopelit?

Tietokonepeli eli PC-peli tarkoittaa videopeliä, jota pelataan tietokoneella. Konsolipelit puolestaan ovat videopelejä, joita pelataan erityisellä pelikonsolilla, kuten televisiovastaanottimella tai alustalla, joka on kytketty näyttöön. Useimpiin suosittuihin peleihin on olemassa eri laitteille omat versionsa.

Monelle pelille sopii alustaksi siis niin tietokone kuin Nintendo, PlayStation kuin Xboxikin. Alusta tarkoittaa erityistä tietokonetta tai elektronista laitteistoa, joka mahdollistaa videopelin toimimisen. Alustasta voi käyttää yleistä nimitystä pelikonsoli, eli konsoli.

On olemassa myös käsikonsoli, joka viittaa kannettavaan pelikonsoliin, jossa on itsessään integroituna näyttölaite. Konsoli voi olla myös matkapuhelin. Tietokonepelit, eli PC-pelit pelataan usein näppäimistön ja hiiren avulla, pelikonsolipeleissä käytetään niihin varta vasten suunniteltuja ohjaimia. Ohjaimet voivat olla myös niin kutsuttuja erikoisohjaimia kuten valopistooli tai rattiohjain.

Erilaisia konsoleita ja pelejä

Pelasitko aikoinaan 8-bittisellä Nintendolla? Jäitkö koukkuun Super Marion seikkailuihin? Pelimaailma on muuttunut paljon vuosikymmenien aikoina. Nykyisin on olemassa eri valmistajien konsoleita, jotka poikkeavat jonkin verran toisistaan. Periaatteessa niiden käyttö on hyvin samanlaista, ja niille löytyvät usein aivan samat pelit, mutta erojakin tietysti löytyy.

Suosituimmat pelit ovat seikkailupelit, toimintapelit, tasohyppelypelit ja taistelupelit. Lisäksi peli voi olla lastenpeli, puzzlepeli, roolipeli, urheilupeli tai vaikka ajopeli tai simulaattoripeli. Nintendo, PlayStation ja Xbox sisältävät kaikki mahdollisuuden juuri tällaisiin peleihin.

Nykyisten pelikonsoleiden ominaisuudet, kuten HD-kuvanlaatu, virtuaalitodellisuus ja liikesensorit ovat singonneet pelaamisen aivan uudelle tasolle.

Nintendo
Nintendon juuret ulottuvat 1800-luvun loppuun, jolloin se valmisti pelikortteja. Korteista ja muista leluista Nintendo siirtyi peleihin vasta 1980-luvulla. Nintendon ensimmäinen konsoli Nintendo Entertainment System, eli NES tuli Suomeen vuonna 1987. Nintendon tuotteisiin kuuluvat alussa muun muassa Game & Watch -elektroniikkapelit, pelikonsolit, Wii-perhekonsoli sekä Nintendo 3DS, joka on kirjaimellisesti tuonut uuden ulottuvuuden pelaamiseen.

Lisäksi on myös Wii U -pelikonsoli, joka sopii loistavasti koko perheen käyttöön. Uusimpana tuotteena Nintendo Switch on huikea osoitus siitä, miten pelaaminen voidaan tehdä aina vain helpommaksi. Konsolia voi käyttää sellaisenaan kannettavana käsikonsolina tai sitten telakoituna konsolina televisioon kytkettynä.

Nintendo Switch -laitteessa on kaksi irrotettavaa Joy-Con-ohjainta, jotka toimivat erikseen käytettyinä, jolloin voidaan pelata kaksinpelejä, tai ohjaimet voi liittää yhteen, jolloin niistä muodostuu yksi perinteinen peliohjain.

Nintendo on luonut itse monia tunnettuja pelihahmoja ja -sarjoja. Niitä he valvovat itse. Tällaisia ovat esimerkiksi Super Mario, Pokémon, Zelda, Metroid, Kirby ja Donkey Kong.

Microsoft Xbox
Siinä, missä Nintendon tarina alkaa Japanista, Xboxin kehitti Microsoft Pohjois-Amerikassa. Xbox tuli markkinoille siellä 2001 syksyllä ja Euroopassa seuraavana keväänä. Markkinoilla olivat kilpailemassa samaan aikaan Sonyn PlayStation ja Nintendon GameCub.

Xbox on monipuolinen konsoli, jossa on useimmiten kiintolevy. Sille voi siis tallentaa pelejä ja musiikkia. Siinä on myös sisäänrakennettu langaton ja langallinen verkkosovitin. Lisäosien ansiosta sillä voi myös katsella elokuvia tai liittää sen televisioon tai vahvistimeen. Xbox one sekä Xbox one S ovat koko Microsoftin johtava tuote.

Maailman tehokkaimman pelikonsolin tehot takaavat aidon 4K-pelaamisen. Xbox one -pelit, -peliohjaimet ja kaiken videopelaamiseen löydät verkkokauppamme monipuolisesta valkoimasta helposti.

Sony PlayStation
PlayStation eli Pleikkari tai Pleikka on luotu yhdessä pelaamiseen. Sen monet, huippu hienot ominaisuudet ovat kehittyneet historian aikana. Aikoinaan Playstation oli ensimmäinen pelikonsoli, joka oli suunniteltu aitoa 3D-grafiikkaa varten.

PlayStation on yksi pelikonsolihistorian pitkäikäisimmistä konsoleista, sillä sitä valmistettiin 11 vuoden ajan. Ja sen jälkeen ovat markkinoille tulleet PS2, PS3 ja PS4. PS4 Pro -konsoli on tämän hetken kuumin uutuus PlayStation-tuoteperheessä. PS4 -pelit ja PS4 -ohjain takaavat täydellisen pelinautinnon.

PS-pelit ovat vuorovaikutteisia ja kehittäviä. Ne tarjoavat erittäin monipuolisen sosiaalisen median kytköksen ja verkkoyhteisö-ominaisuudet. Voit siis jakaa pelikokemuksesi muiden kanssa ja pitää hauskaa suurenkin porukan voimin.

Videopelit kaiken ikäisille

Peliuutuuksia ja vanhoja peliklassikoita pelaavat monen ikäiset ihmiset sukupuoleen katsomatta maailmanlaajuisesti paljon. On kuitenkin olemassa tiettyjä ikäryhmiä, joissa tietyt pelit nousevat suosioon. Tietokonepelit ja videopelit ovat suosittuja varsinkin poikien ja miesten keskuudessa, mutta pelinaisia ja -tyttöjäkin löytyy.

Kaikissa peleissä valmistajat ovat tarkistaneet, tarvitaanko peliin ikärajoitus. Pelien ikärajoitukset määräytyvät pelin sisällöstä riippuen. Väkivaltaisuus tai seksuaalinen sisältö määrittävät, minkä ikäiset saavat pelata mitäkin peliä. Kaikki pelit käyvät siis läpi yleiseurooppalaisen Pan European Game Information -luokituksen, eli niin kutsutun PEGI-luokituksen.

18 vuoden ikäraja pohjautuu lakiin, muut ikärajat ovat suosituksia. Pelit voivat sopia siis joko kaikille, tai sitten niissä on 3, 7, 12, 16 ja 18 vuoden ikärajat. Yli 18-vuotiaille tarkoitetun pelin luovuttaminen alaikäiselle on rikos. Kaupoilla on velvollisuus noudattaa näitä ikärajoja.

Ikärajat ja suositukset suojaavat lasta mutta myös tarjoavat hänelle kulloiseenkin ikävaiheeseen sopivaa pelattavaa. Eri ikäkausina lapsia kiinnostavat erilaiset pelit. Aivan lapsena kiinnostavat eniten helpohkot ja yksinkertaiset sisällöt, mutta kokemuksen ja osaamisen karttuessa alkaa lapsi hakea peleihin haastetta ja monipuolisuutta. Pelimaailma on sitä laajempi, mitä aikuisemmille pelaajille sen pelit on tarkoitettu, mutta lapsillekin löytyy silti paljon erilaista pelattavaa.

Tutustu laajaan pelien ja pelikonsoleiden valikoimaan verkkokaupassamme ja tilaa heti omasi. Näin pääset parhaimpiin seikkailuihin nopeasti ja vaivattomasti!