Jos talvinen luonto ja umpihanki vetävät puoleensa, kannattaa seurata kutsua. Vaellus luonnossa hiihtäen tekee hyvää. Ennen retkelle lähtöä kannattaa kuitenkin tarkistaa, että hiihtovälineet ovat kunnossa.

Retkihiihdon välineiden valintaan vaikuttavat sääolosuhteet, kuljettava maasto ja matkan pituus. Kun valitset välineitä, kiinnitä huomiota suksien kokoon, siteiden hiihdettävyyteen ja sauvojen pituuteen. Kärkkäisen verkkokaupan retkeilyosastolla voi selata erilaisia retkihiihtoon sopivia välineitä.

Hyvän eräsuksen ominaisuudet

Eräsuksen pituus on tärkeä. Ideahan on nimittäin se, että metsäsukset kannattelevat hiihtäjää mahdollisimman hyvin hangen päällä. Perinteisesti umpihankeen onkin hankittu pitkät ja leveät metsäsukset, jotta hiihtäjän pinta-ala olisi mahdollisimman laaja. Nykyisin on kuitenkin kehitetty myös lyhyempiä malleja metsäretkille tai jahtiin.

Esimerkiksi Peltonen valmistaa vaikeakulkuista maastoa varten erikoisleveitä ja lyhyitä suksia. Muun muassa Peltonen Hunter Nanogrip -eräsuksilla pääsee paikkoihin, joihin tavallisella umpihankisuksella ei pääse. Myös Ozoom Myhkyri -metsäsuksi on lyhyt ja soveltuu pohjoismaisiin runsaslumisiin talviin.

Parhaimman nautinnon retkeilystä saa, kun metsäsuksen pituus, leveys, tasapaino ja joustavuus ovat oikeissa mittasuhteissa. Suksen pituutta määriteltäessä on otettava huomioon hiihtäjän painon lisäksi mahdollisten varusteiden paino.

Paino vaikuttaa myös suksen jalkavuuteen eli siihen, kuinka paljon suksen keskiosa on kantaa ja kärkeä korkeammalla. Oikean jalkavuuden voi testata siten, että laittaa paperin suksien keskikohdan alle, seisoo tasaisesti kummankin suksen päällä ja kokeilee, tuleeko paperi ehjänä pois suksien alta.

Sanotaan, että umpihangessa hiihdettäessä pito on luistoa tärkeämpää. Tämän vuoksi metsäsuksissa on usein valmiina pitopohja. Esimerkiksi Peltosen Metsä Skin -eräsuksissa on skin-pitopohja, joka luistaa yhtä hyvin kuin voideltu suksi alamäessä ja tasatyönnössä.

Kestävät ja tukevat siteet eräsuksiin

Erähiihtoa harrastavat pitävät tärkeänä, että eräsuksen siteet ovat helppokäyttöiset ja mahdollistavat joustavan hiihdon. Sivusuuntainen tukevuus on oleellista, koska se lisää suksen hallittavuutta.

Kärkkäisen verkkokauppa tarjoaa muun muassa Finngrip-merkkisiä eräsiteitä. Ne kestävät kovia olosuhteita ja ovat saaneet palautetta hyvästä hiihdettävyydestä. Verkkokaupasta löytyy myös Tegnäs epok -suksiside, jonka rakenne on suunniteltu joustamaan ja antamaan samalla vakautta sivusuunnassa.

Teleskooppisauva sopii vaihteleviin oloihin

Eräsauvat kannattaa valita huolellisesti. Niissäkin oleellista on pituus, koska sopiva pituus riippuu lumen laadusta ja maastosta. Retkihiihtoon sopii mainiosti teleskooppisauva, jota voi säätää uppolumessa pidemmäksi ja vastaavasti kovalla hangella lyhyemmäksi.

Teleskooppisauvoja on saatavilla Kärkkäisen verkkokaupassa. Muun muassa tuotemerkit TSL ja Anar valmistavat erilaisiin maastoihin sopivia sauvoja.

Sauvoja hankittaessa kannattaa muistaa myös, että somman tulee olla suhteellisen iso. Suositeltu muoto on pyöreä ja halkaisijan pituus noin 15 cm, jotta sauva ei uppoaisi syvälle lumeen.

Erähiihdon hohto piilee siinä, että hiihtäjä määrää ladun suunnan eikä latu hiihtäjän suuntaa. Hiihtäjän kulkua ja retkeilyn riemua lisäävät vielä kunnolliset välineet, jotka voi tilata kätevästi Kärkkäisen verkkokaupan retkeilyosastolta.