Sali on pullollaan ihmisiä, kun astut sisään. Pelikentälle juostessasi tunnet, kuinka nilkka nyrjähtää eivätkä sisäpelikengät pidä yhtään. Mieleesi juolahtaa, miksi lähdin tänne, koska loukkaantumisriski on todella suuri. Sisäpelikengän kunto on ratkaiseva lajeissa, joissa niitä tarvitaan. Hyviä ja tukevia sisäpelikenkiä edustavat muun muassa, Acics, Adidas, Nike, Puma ja Mizuno.

Sisäpeleissä on suotavaa käyttää aina sisäpelikäyttöön valmistettuja kenkiä. Ensimmäisellä kokeilukerralla voidaan pelata vaaleapohjaisilla kengillä, jotka eivät jätä lattiaan jälkeä, niin nähdään, onko laji mieluinen. Kun löydetään sopiva laji, jota harrastetaan kolme tai yli kolme kertaa viikossa, suosittelemme hankkimaan täysin erilliset sisäpelikengät tätä urheilulajia varten. Sulkapallo on yksi jalalle ja nilkalle vaativimmista lajeista, jolloin kengät ovat erityisen tärkeät.

Miten valita hyvä sisäpelikenkä?

On tärkeä muistaa, että jos sinulla on ollut jalkaongelmia, erityisesti nilkat ja polvet kannattaa huomioida sisäpelikenkää valittaessa. Fysiikalla on suuri merkitys, kun valitaan sopivaa kenkää. Sisäpelikengän korkeudella ei ole merkitystä, koska se ei riitä tukemaan nilkkaa. Tukemista varten on valittavissa nilkkatuki, joka on todella hyvä vaihtoehto, jos nilkka pitää saada erikseen tuettua.

Miesten sisäpelikengät kuluvat todella nopeaa, sillä paino ja fysiikka ovat kuluttavaa sisäpelikengille. Naisten sisäpelikengät kestävät hieman pidempään, koska paino on kevyempi, ja näin ollen kitka on pienempää. Lasten ja nuorten sisäpelikengät kestävät yleensä niin pitkään kuin koko antaa myöden, kunhan niistä pidetään hyvää huolta. Muistathan silti vaihtaa sisäpelikengät tarpeeksi usein, ettei tukirakenteet ja pohja kerkeä rikkoontua. Silloin loukkaantumisriski on todella suuri!

Hyvän sisäpelikengän ominaisuudet

Sisäpelikengän koko kannattaa valita niin, että sisäpelikengät ovat napakat jalassa. Lapselle valittaessa kannattaa jättää hieman kasvuvaraa, mutta kuitenkin niin, että kengät eivät hölsky jalassa ja tukirakenteet pitävät jalan kasassa. Aikuista suosittelemme valitsemaan kenkänsä ilman minkäänlaista kasvunvaraa. Kengän pitää tukea jalkaa ja olla todella napakka. Silloin kenkä pääsee oikeuksiinsa.

Lesti on tärkeä osa sisäpelikenkää, sillä kengän pitää olla juuri oikean kokoinen. Toisilla jalkaterä saattaa olla suhteellisen leveä, kun taas toisilla todella kapea. Sisäpelikenkiä kannatta sovittaa urheilusuorituksen jälkeen, koska jalka on silloin paksuimmillaan. 

Sisäpelikengässä pohjan tulisi olla pitävä ja todella kitkainen. Jokaisessa lajissa, jota pelataan sisällä, pitäisi pystyä tekemään niin kutsuttuja Stop and go -lähtöjä. Tukijalan pitäisi pysyä paikallaan, jotta vältytään loukkaantumisilta.

Urheilukengissä on monenlaisia vaimennuksia. Sisäpelikengissä vaimennus on pääosin päkiöiden alueella, sillä päkiöitä käytetään juoksemiseen. Kokovaimennettuja mallejakin löytyy, jotka sopivat esimerkiksi polvivaivoista kärsiville. Kenkien käytössä on hyvä huomioida, että jos pohjallisessa alkaa näkyä painaumia, on aika vaihtaa uudet kengät.

Sisäpelikenkien ostaminen voi siis olla välillä haastavaa, koska niitä ei voida kokeilla kuukautta, jonka aikana kenkä alkaisi olemaan muotoutunut omaan jalkaan sopivaksi. Aluksi sisäpelikenkä saattaa hieman puristaa, tehdä rakkoja ja tuntua oudolta. Hyvä niksi onkin laittaa vanhoista sisäpelikengistä pohjalliset uusiin kenkiin, niin kenkä muotoutuu helpommin omaan jalkaan sopivaksi.

Tutustu laajaan sisäpelikenkävalikoimaamme verkossa ja tehdään yhdessä harrastuksestasi mukavaa!