Aurinko paistaa matalalta, eivätkä sen säteet valaise enää niin kirkkaana. Koska luonnon valo vähenee, elimistömme joutuu koville. Jopa 85 prosenttia meistä kokee vuodenaikojen vaihtelun vaikuttavan mielialaan ja jaksamiseen. Pimeimpinä aikoina vitamiinit ja hivenaineet tuovat helpotusta väsymykseen. Kun kehomme voi hyvin, virkeys kasvaa ja vastustuskyky paranee.

Voima, virkeys ja vitamiinit

Kotimaiset marjat ja hedelmät sekä erilaiset yrtit ja sienet tuovat syksyisin pöytiimme runsaasti vitamiineja, mutta moni meistä silti kokee, että pimeys nielee voimavaroja ja laskee mielialaa. Flunssa tarttuu myös usein helpommin, kun vastustuskyky heikentyy. Silloin ravintovalinnoilla on huomattava merkitys. Voima ja virkeys kasvavat oikeiden valintojen avulla.

Kaiken ikäiset ihmiset tarvitsevat vitamiineja kasvuun ja kehitykseen mutta myös terveyden hoitamiseen ja ylläpitämiseen. Erilaiset tutkimukset osoittavat, miten esimerkiksi D-vitamiini auttaa vähentämään hengitystieinfektioita ja C-vitamiini lyhentäisi flunssan kestoa, tai jopa ehkäisi sen puhkeamisen.

Myös monivitamiinit tuovat apua syksyn väsymiseen. On tärkeää huolehtia, että vitamiinit ovat helposti imeytyvässä muodossa.

Muut vitamiinit tuovat jokainen omalta osaltaan lisää terveyttä ja hyvinvointia.

Alla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaiset vitamiinien vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen sekä niiden puutosten aiheuttamat haitat. Lisäksi listassa näkyvät ruoka-aineet, joista kyseistä vitamiinia saa.

A-vitamiini

A-vitamiinin vaikutus:
hämäränäköön, solujen ja luuston kasvuun, lisääntymiskykyyn ja immuunivasteen kehittymiseen

A-vitamiinia saa:
maksasta, maitotuotteista, ravintorasvoista ja kasviksista

A-vitamiinin puutos voi aiheuttaa:
hämäräsokeutta, ihon kuivumista ja kutiamista

B1-vitamiini (tiamiini)

B1-vitamiinin vaikutus:
hiilihydraattiaineenvaihduntaan

Mistä B1-vitamiinia saa:
sianlihasta, täysjyväviljasta ja pavuista

B1-vitamiinin puutos voi aiheuttaa:
ruokahaluttomuutta, väsymystä, lihasheikkoutta ja hermostovaurioita

B2-vitamiini (riboflaviini)

B2-vitamiinin vaikutus:
hapetus-pelkistysreaktioon sekä rasvahappojen hajotukseen ja synteesiin

Mistä B2-vitamiinia saa:
maidosta, lihasta ja pavuista

B2-vitamiinin puutos voi aiheuttaa:
suupielten ja suun haavoja sekä ihottumaa kasvoissa

B3-vitamiini (niasiini)

B3-vitamiinin vaikutus:
elimistön hapetusreaktioissa

Mistä B3-vitamiinia saa:
täysjyväviljoista ja pähkinöistä

B3-vitamiinin puutos voi aiheuttaa:
iho-oireita (pellagra)

B6-vitamiini (pyridoksiini)

B6-vitamiinin vaikutus:
aminohappo- ja hiilihydraattiaineenvaihduntaan

Mistä B6-vitamiinia saa:
sianlihasta, siipikarjasta, kalasta ja täysjyväviljoista

B6-vitamiinin puutos voi aiheuttaa:
luuston ja hermoston häiriöitä

B9-vitamiini (folaatti, foolihappo)

B9-vitamiinin vaikutus:
aminohappojen ja nukleotidien aineenvaihduntaan

Mistä B9-vitamiinia saa:
tuoreista kasviksista, hedelmistä ja marjoista, pavuisya, täysjyväviljasta sekä maksasta

B9-vitamiinin puutos voi aiheuttaa:
megaloblastinen anemiaa

B12-vitamiini (kobalamiini)

B12-vitamiinin vaikutus:
proteiini-, rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihduntaan

Mistä B12-vitamiinia saa:
maksasta, kalasta, lihasta ja maidosta

B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa:
varastoituminen elimistöön vuosiksi, mikä estää puutosten ilmenemisen

C-vitamiini

C-vitamiinin vaikutus:
kasvuun, luuston ja hampaiden muodostumiseen, suojaa elimistöä hapettumiselta

Mistä C-vitamiinia saa:
kasvikset, hedelmät ja peruna.

C-vitamiinin puutos voi aiheuttaa:
väsymystä, infektioherkkyyttä, keripukkia (pitkäaikainen puute)

D-vitamiinin

D-vitamiinin vaikutus:
luuston ja hampaiden muodostumiseen, kalsium- ja fosforiaineenvaihduntaan

Mistä D-vitamiinia saa:
auringonvalosta, kaloista, vitaminoiduista maitotuotteista ja margarineista

D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa:
riisitautia (lapset), osteomalasiaa eli luun pehmenemistä (aikuiset)

E-vitamiini

E-vitamiinin vaikutus:
solukalvon rakenteeseen, suojaa elimistön rasvahappoja vapailta radikaaleilta ja hapettumiselta

Mistä E-vitamiinia saa:
kasviöljyistä, täysjyväviljoista ja pähkinöistä

E-vitamiinin puutos voi aiheuttaa:
E-vitamiinin puute on Suomessa harvinainen

 

Energiaa ja elinvoimaa ravintolisistä

Unen merkitys hyvinvointiin on kiistaton. Siksi onkin tärkeää huolehtia riittävästä levosta ja laadukkaasta unesta.

Syksyn edetessä, talven lähestyessä ja päivien pimentyessä väsymys saattaa hiipiä jo alkuillasta. Toisilla meistä se ehtii ikävästi mennä ohi ennen nukkumaanmenoaikaa. Silloin iltaa voisi rauhoittaa magnesium. Magnesiumia kannattaa ottaa iltaisin, jotta sen rentouttava vaikutus auttaisi nukahtamisessa ja parantaisi unen laatua.

Magnesiumin lisäksi myös muilla ravintoaineilla on merkitystä niin unen laatuun kuin muutenkin jaksamiseen. Vastan sanotaan olevan ihmisen toiset aivot, joten suoliston kunto vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Entsyymivalmisteet ja maitohappobakteerit ovat ensisijaisesti suoliston tasapainoa ja terveyttä tukevia valmisteita.

Aivojen virkeyttä ja ajatuksen kirkkautta puolestaan lisäävät erilaiset öljyvalmisteet. Kasviöljyt ovat kasveista saatavaa öljyä, joka valmistetaan yleensä kasvin tuottamista siemenistä tai pähkinöistä. Kalaöljyt puolestaan ovat rasvaisten kalojen lihasta kerättyä öljyä.

Laadukkaat öljyt sisältävät paljon Omega-3-rasvahappoja, jotka auttavat veren rasva-arvojen ja verenpaineen hallinnassa. Lisäksi ne saattavat vähentää sydämen rytmihäiriöitä.

Erilaiset mineraalit ja hivenaineet tuovat elimistölle lisää hyvinvoinnin rakennusaineita. Alla lyhyt kuvaus kolmesta tärkeästä ravintoaineista, joiden avulla jaksamme paremmin niin syksyn pimenevissä illoissa kuin talven tuiskuissakin.

Miksi kalsium on niin tärkeä?

Kalsium on tärkeä kaikille soluillemme, koska se säätelee monia tärkeitä elintoimintoja, kuten sydämen, lihasten ja hermoston toimintaa. Kalsium antaa myös lujuuden hampaillemme ja luillemme. Ellei ravintomme sisällä riittävästi kalsiumia tai kalsiumia ei imeydy riittävästi, elimistömme alkaa käyttää luuston kalsiumia tärkeiden elintoimintojen turvaamiseen. Tällöin luustomme menettää kalsiumia ja vahvuuttaan.

Mihin rautaa tarvitaan?

Rauta osallistuu elimistössämme hapen kuljetukseen sekä sen varastointiin kudoksissa. Lisäksi se on mukana soluhengityksessä, elektronien siirrossa sekä vapaiden radikaalien poistossa. Jollemme saa riittävästi rautaa, raudanpuute johtaa anemiaan. Anemian oireita ovat väsymys, heikotus, keskittymisen ongelmat, hermostuneisuus, kalpeus ja vastustuskyvyn lasku.

Miten sinkki vaikuttaa terveyteemme?

Sinkkiä tarvitaan yli 200 entsyymin toimintaan elimistössämme. Sillä on siis monia elintärkeitä vaikutuksia niin hormonien ja valkuaisaineiden tuotantoon, ihon kuntoon ja haavojen paranemiseen mutta myös maku-, haju- ja näköaistin toimimiseen. Sinkki säätelee myös immuunisysteemiämme ja on siksi yhteydessä flunssan tai allergian puhkeamisen ehkäisyssä.

Sinkistä on apua myös elimistön happoemästasapainon säätelyssä. Lisäksi se on elintärkeä normaaleille kognitiivisille toiminnoille, kuten muistille ja oppimiselle.

Mitä muut mineraalit antavat?

Lisäksi on koko joukko muita mineraaleja, joilla on tärkeä osuus hyvinvoinnissamme. Voit valita eri mineraalien yhdistelmän monimineraalivalmisteilla. Silloin elimistösi saa kerralla erilaisia mineraaleja terveyden rakennusaineiksi.

Mitä ovat superfoodit?

Superfood eli superruoka on sama kuin voimaruoka. Se on ravintoa, joka pieninäkin määrinä tarjoaa suuren määrän terveellisyyttä, voimaa ja virkeyttä. Superruokaa ovat syöneet jo aikoinaan kaukaiset esi-isämme, mutta markkinoille varsinainen superfood on tullut vasta viime vuosina.

Kirkasvalolamppu auttaa taistelussa pimeää vastaan

Tuntuuko sinusta, että saat riittävästi vitamiineja ja muita ravintoaineita, mutta silti jaksaminen takkuaa vuoden pimeimpänä aikana? Koetko aamuisin, että on aivan liian pimeää herätä ja aloittaa päivä? Valon puute voi todella aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten epätasapainoisuus, mielialan lasku, uupumus, voimattomuus, lisääntynyt unentarve, ruokahaluttomuus ja keskittymisen vaikeudet.

Onneksi verkkokaupassamme on huomioitu vitamiinien ja tärkeiden lisäravintoaineiden lisäksi myös valohoitolaitteet. Kirkasvalolamppu on oiva apu päivittäisen valon saannin turvaamiseen.

Heräämisvalo tai herätysvalo tarkoittaa niin sanottua sarastusvaloa, joka on suunniteltu juuri pimeän aamun herätyskelloksi. Heräämisvalo ikään kuin herättelee sinut lempeästi lisäämällä valon määrää hiljalleen.

Philips Wake-up Light herättää sinut aamuisin miellyttävästi valon lisääntyessä vähitellen. Valo muuttuu lämpimän oranssista kirkkaan keltaiseksi aivan kuten auringon noustessa. Herätysvalo auttaa sinua pitämään unirytmisi kunnossa ja näin ollen se vähentää stressiä ja tukee terveyttä. Herätysvalossa on kolme luonnollista herätysääntä: linnunlaulu, linnut metsässä ja Zen-puutarha. Mihin ääneen sinä mieluiten heräisit?

Beurerin terveyden- ja kauneudenhoitotuotteista löytyvät myös jokapäiväiseen käyttöön sopivat kirkasvalolamput. Beurerin kirkasvalolamppu ja herätysvalo ovat tyylikkäästi muotoiltuja ja kompaktin kokoisia vaikka matkalle mukaan otettavaksi.

Kun pimeydestä ja kylmästä johtuva väsymys on selätetty verkkokaupastamme löytyvien tehokkaiden vitamiinien, ravitsevien lisäravinteiden ja piristävien valohoitolaitteiden avulla, voitkin alkaa nauttia syksystä aivan uudella tavalla!