Autoilu, kuten moni muukin asia maailmassa muuttuu jatkuvasti. Autot, autojen varustelut ja esimerkiksi ajovalot ovat nykypäivänä aivan toista kuin mitä ne olivat vaikkapa kymmenen vuotta sitten. Useammista kymmenistä puhumattakaan. Auton valot ovat nykyisin suurimmalta osin LED-valoja, mikä tarkoittaa kestävämpiä, pitkäikäisempiä ja tehokkaampia ajovaloja.

Lähivalot, kaukovalot ja lisävalot

Auton keulassa olevista lampuista löytyvät siis ajovalojen lähi- ja kaukovalojen lisäksi sumuvalot, huomiovalot, vilkut ja muut mahdolliset lisävalot. Ajovalot voivat olla päällä aina, ellei ajaja erikseen halua kirkkaalla säällä käyttää niin sanottuja päiväajovaloja.

Useimmissa uusissa autoissa on niin sanottu valomuisti, joka sytyttää auton käynnistäessä ajovalot ja sammuttaa ne sitten, kun auto sammutetaan. Silloin kuskin ei tarvitse erikseen huolehtia ajovalojen sytyttämisestä sään huonontuessa tai ilman hämärtyessä.

Laki auton valoista

Auton valojen käytöstä Suomen lainsäädännössä säädetään tieliikennelaissa. Tieliikennelaki määrää, että moottorikäyttöisessä ajoneuvossa on aina ajon aikana käytettävä ajovaloja tai huomiovaloja.

Ajoneuvon kaukovalot täytyy sammuttaa silloin, kun ne voivat häikäistä vastaantulevaa liikennettä tai lähellä ajattaessa edellä menevän ajoneuvon kuljettajaa. Kaukovalojen käyttö on kielletty aina tiellä, joka on muutoin valaistu.

Nykyisin autoissa on useimmiten led-kaukovalot. Sen huomaa esimerkiksi siitä, että vastaantulevan valot alkavat usein häikäistä jo melko kaukaa. Tämä on hyvä huomioida tienpäällä liikkuessa.

Uudistuksia ja erilaisia lisävaloja

Trafi eli Liikenteen turvallisuusvirasto on yksinkertaistanut määräyksiä autojen ja perävaunujen teknisiin ominaisuuksiin liittyen. Erityisesti uusi automääräys helpotti ajoneuvojen valojen käyttöä. 28.8.2017 alkaen autoon saa siis asentaa niin sanotun ylimääräisen kaukovalaisimen, mikä käytännössä tarkoittaa, että uusi valosäädös mahdollistaa myös parittoman määrän lisävaloja, eli niitä voi olla yksi tai kolme, kunhan kokonaisreferenssi ei ylitä sataa. Lisävalojen referenssiluku on ilmoitettu kaupan tuoteteksteissä.

Led-valopaneelit ovat yleistyneet jo aikaisemmin. Muotonsa ansiosta niitä on asennettu yksittäin auton keulalle rekisterikilven yläpuolelle. Säädösmuutoksen jälkeen symmetriavaatimus kyllä säilyy, mutta auton keskilinjalle asennettu yksi valaisin täyttää edelleen vaatimuksen.

Muut valaisinvarusteet

Auton laittaminen ja huolto voi parhaimmillaan olla mukava harrastus. Omalla pihalla tai autotallissa valaisinten vaihto ja lisävalojen kytkentä käyvät tottuneelta autoilijalta helposti. Valojen kanssa voi turvallisuuden ja säädösten puitteissa hifistellä oman mieltymyksen mukaan.

Auton valaisimissa, ajovaloissa ja polttimoissa on valinnanvaraa. Valikoima kattaa hyvät lisävalot erilaisine malleineen sekä parhaat sähköjärjestelmätarvikkeet. Meillä verkkokaupassa on varauduttu kaikenlaisiin ilmiöihin ja muutoksiin.

Eli perinteiset ja uuden säädöksen mukaiset auton ajovalot ja sähkötarvikkeet löytyvät helposti verkkokaupastamme. Lisävalotelineet, johtosarja lisävaloille tai mitkä tahansa lisävalotarvikkeet on kätevää tilata meiltä netistä, aivan kuten kaikki erilaiset lisävalot ja polttimotkin. Verkkokauppa on valveutuneen autoilijan ostospaikka.