Monta kekseliästä ja hauskaa tapaa kohdata syksyn pimeät illat

Yllättääkö pimeys syksyisin suomalaiset samoin kuin lumi ja liukkaat talvisin? Vaikka illat hämärtyvät hitaasti, niin usealle meistä käy niin, että tajuamme pimeiden iltojen tulleen aivan yhtäkkiä. Hämärä on kaunista ja pimeys luo tunnelmaa, mutta samalla se tarkoittaa myös haasteita, ellei valaistus ole kunnossa. On siis tärkeää nähdä ja näkyä myös pimeän aikana!

Kodin valaistus

Kodin sisävalaisimet ovat usein kesän valoisuuden jälkeen päivittämättä. Erilaiset työvalot tuovat kodin askareisiin helpotusta. Lue vinkit kodin sisävalaisimien valintaan verkkolehdestämme.

Sisävalaistuksen lisäksi on syytä tarkistaa myös kodin ulko- ja pihavalaisimet. Ulkovalaistus tuo pihalle paitsi tunnelmaa myös turvallisuutta. Turvallisuus puolestaan tuo mukavuutta. Liiketunnistinvalo ilmoittaa aina, kun joku tulee pihalle. Samalla se auttaa pimeään kotiin palaavan kulkua. Poimi toimivat ohjeet ja ideat pihan valaistussuunnitteluun verkkolehtemme artikkelista.

Sisä- ja ulkovalaisimien lisäksi löydät verkkokaupastamme erilaiset lamput ja valaisintarvikkeet.

Autojen ja muiden moottoriajoneuvojen valot 

Kodin valaistuksen lisäksi on tärkeää, että autoillessa näet ja näyt kunnolla. Turvallisuus on koko autoilun tärkein asia. Viimeistään syksyn tullen on hyvä tarkistaa, että auton ajovalot toimivat. Auton lisävalot tuovat lisää turvallisuutta tiellä liikkumiseen. Verkkokaupassamme on laaja valikoima myös erilaisia sähköjärjestelmätarvikkeita autoilijan turvallisuuden parantamiseksi.

Heijastavat tienviitat ja aurauskepit tuovat pihatielle ja yksityisille teille turvallisuutta. Ne osoittavat tien reunan niin auraajalle kuin ajajallekin. Silloin tie on kaikille kulkijoille turvallinen.

Kaikenlaisilla ajoneuvoilla liikkuessa on tärkeää huolehtia oman näkyvyyden lisäksi siitä, että näkyy vastaantulijoille ja muille liikkujille. Mopot, moottoripyörät, autot, traktorit, moottorikelkat ja mönkijät ovat kaikki tien päällä vaaraksi itselleen ja muille, ellei niissä ole huolehdittu riittävästä valaistuksesta.

Tiellä tai metsässä liikkujan heijastimet ja valot

Autoiletko työ- tai koulumatkasi, vai onko sinulla tapana kulkea se jalkaisin tai pyörällä? Ajattele, miten tärkeää on, että samalla kun itse näet tien myös sinut nähdään! Verkkokaupastamme löydät monenlaiset niksit ja valaisimet näkemiseen ja näkymiseen pimeässä. Otsalamppu, taskulamppu, näkyväliivi, heijastava reppu tai mikä tahansa näkyvyyttä tuova asuste tekee matkastasi turvallisemman.

Retkeilyvalaisimista löydät lisätietoa Otsalamppu ja muut retkeilijän valaisimet -artikkelista. Sieltä löydät hyviä vinkkejä niiden hankintaan ja käyttöön.

Heijastin on pakollinen, sillä tieliikennelaki velvoittaa jalankulkijaa käyttämään heijastinta pimeän aikana tiellä liikkuessa. Liikkujalle tarkoitettuja vaatteisiin kiinnitettäviä tai vaatteiden päälle puettavia heijastimia on monenlaisia. On käsivarteen kiinnitettäviä heijastinrenkaita, heijastavia liivejä ja vöitä sekä monenlaisia riippuvia heijastimia, jotka voi kiinnittää esimerkiksi ulkoilutakkiin.

Aarikka valmistaa heijastimia kauneutta ja turvallisuutta etsiville. Heijastimissa on erilaisia kuvioita. Wowow puolestaan on keskittynyt erilaisiin, näyttäviin heijastintuotteisiin. Näillä tuotteilla saat näkyvyyttä niin reppuusi kuin kaikkiin muihinkin asusteisiisi.

Polkupyöräilijä on pimeässä vaikeasti havaittavissa, ellei pyöräilijä tai pyörä ole kunnolla valaistu ja heijastimilla korostettu. Polkupyörän valo on oiva väline niin näkemisen kuin näkyvänä olemisenkin suhteen.

Laki edellyttää, että siinä missä kävelijältä edellytetään hämärässä heijastimen käyttöä, polkupyörästä täytyy löytyä valaisin. Valaisimeksi riittävät niin pyörään kiinnitettävät valaisimet kuin myös esimerkiksi otsalamppu. Pyörällä liikkuessa lamppu on pakollinen ainoastaan pimeällä.

Tarkista, että pyörän lampussa tai otsalampussasi on riittävä valoteho, jotta näkyvyytesi on mahdollisimman hyvä. Riittävä valoteho takaa niin näkemisen kuin nähdyksi tulemisenkin. 

Mitä hauskaa heijastavilla tuotteilla voisi keksiä? 

Tiellä liikkuja voi korostaa näkyvyyttään hauskoillakin yksityiskohdilla. Heijastinpipo ja vilkkukengät tai valopohjakengät näyttävät hyvältä ja tuovat näkyvyyttä niin kadulla kuin metsäpolullakin.

Jos et ole ihastunut hohtaviin kengänpohjiin, voit valita myös hohtavat kengännauhat. Ne piristävät vanhoja kenkiäsi taatusti eivätkä jää kadulla huomaamatta.

Valokengät tuovat näkyvyyttä pimeässä.

Heijastavat kengätpohjat tuovat kadulle näkyvyyttä ja ilmettä.

Heijastavilla tuotteilla voi tuoda näkyvyyttä niin liikkuessaan mutta miksei myös vaikkapa illanistujaisiin tai puutarhajuhliin. Syksyn hämärät illat antavat siihen hyvän mahdollisuuden. Led-valotikut ja neonvalotikut koristavat mukavasti tarjoilupöytää tai vaikkapa terassia.

Myös lemmikin kanssa liikkuessa turvallisuutta lemmikille tuovat niin koiran vilkkuvalo kuin heijastava kissan panta. Lemmikille voi laittaa vilkkuvan valon, jolloin se on helppoa havaita tien varrelta pimeässäkin. Lemmikin heijastusasusteet voivat myös olla turvallisuuden lisäksi hauska yksityiskohta lenkkeilijän ja kadulla liikkujan asuvalinnoissa. Ratsastajille löytyvät myös omat heijastavat tuotteensa.

Millaiseen tarkoitukseen sinä käyttäisit heijastinlankaa tai heijastavaa spraytä? Kärkkäisen verkkokaupasta löytyvät kaikki mahdollinen näkemiseen ja näkymiseen syksyn pimeillä teillä ja pihoilla. Kotien valaistustakaan unohtamatta.