Tehokas otsalamppu on jokaisen pimeässä liikkuvan luottotavara. Hyvä otsalamppu valaisee riittävän tehokkaasti ja tekee siten liikkumisen luonnossa tai pihalla turvalliseksi ja miellyttäväksi. Kun jokainen kivi ja kanto on helposti nähtävissä, helpottuu liikkuminen erilaisissa maastoissa ja liikkuja voi keskittää huomionsa muihin asioihin.

Otsalamppu suunnistukseen ja muuhun retkeilyyn

Paras otsalamppu on sellainen, joka on monipuolinen kaikenlaisiin käyttötilanteisiin. Ladattava otsalamppu sopii vaativaankin käyttöön. Led-otsalamppu on sikäli loistava valinta, että sen käyttöikä on pidempi, eikä sitä tarvitse ladata missään välissä. Pidemmän toiminta-ajan lisäksi ne kestävät myös iskuja perinteisiä hehkulamppuja paremmin sekä kuumenevat vähemmän.

Otsalampputesti osoittaa, että aina lampun Lumen-luvut eivät kerro kaikkea. Erilaisiin käyttötarkoituksiin paras lamppu löytyy kokeilemalla. Otsalamppuvertailu onnistuu vaikka kaupan hyllyjen välissä testailemalla.

Varsinkin suunnistuksen juoksuosuuksilla on tärkeää, että otsalamppu pysyy kunnolla päässä. Myös lampun keveys ja kestävyys ovat tärkeitä ominaisuuksia.

Parhaat otsalamppumerkit ovat muun muassa Ledlenser, Nitecore ja Petzl. Niiden valikoimissa on runsaasti vaihtelua ja valinnanvaraa. Verkkokaupastamme löydät kattavan valikoiman juuri näiden merkkien otsalamppuja ja muita valaisimia.

Muut valaisimet retkelle ja luontoon

Otsalampun lisäksi retkeilijällä on hyvä olla muita valaisimia käytössään. Tehokas taskulamppu tuo apua moniin pimeisiin tilanteisiin. Taskulamppuja löytyy halvoista kalliisiin ja himmeämmistä tehokkaampiin. Perustaskulampulla selviää lyhytkestoisesta käytöstä esimerkiksi kotipihalla tai liiterissä käydessään.

Vaativampiin käyttötilanteisiin kannattaa taskulamppukin valita huolella. Paras taskulamppu on mahdollisimman helppo kuljettaa mukana ja valaisee riittävällä teholla. Led-taskulamppu kestää vanhanaikaista taskulamppua paremmin käytössä kolhuja eikä kuumene samalla tavoin.

Taskulampun lisäksi muut retkivalaisimet lisäävät retkeilyn turvallisuutta ja mukavuutta pimeänä aikana. Retki- ja myrskylyhdyt valaisevat leiriä ja kestävät hyvin huonojakin keliolosuhteita.

Valaisimille on olemassa myös koko joukko erilaisia tarveikkeita niin kiinnitykseen kuin kuljetukseen ja lataamiseenkin.

Valaisinten tärkeitä ominaisuuksia

Otsalamppua tai käsivalaisinta etsiessä kannattaa ensin miettiä, millaiseen käyttöön valaisin tulee. Itse valaisimessa kannattaa kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin:

• Valoteho (Lumenia)
• Valokeilan kantama
• Valovoima
• Käyttöaika

Myös lampun koko ja paino ovat merkityksellisiä. Otsalampussa tärkeää on myös sen kiinnitysominaisuudet ja se, kuinka hyvin se istuu ja pysyy päässä. Vedenpitävyys on myös syytä tarkistaa.

Säädettävällä valokeilalla olevat valaisimet ovat käteviä silloin kun on tarpeellista nähdä laajalle alueelle. Lampun Lumen-luvut eivät kerro kaikkea ja voivat toisaalta myös hämätä. Valokeilan säädettävyys ja muoto sekä optiikan laatu, paristojen kestävyys ja monet muut seikat vaikuttavat siihen, kuinka hyvin lampulla näkee.

Myös toisinaan kirkkauden säätö on tärkeää ominaisuus esimerkiksi etsintätehtävissä, joissa tarvitaan välillä todella häikäisevää, jopa 1600 lumenin valotehoa. Monissa monipuolisissa ja keskimääräistä kalliimmissa valaisimissa tämä ominaisuus onkin. Nämä käsivalaisimet ja otsalamput sopivat ammattikäyttäjillekin.

Onpa etsinnässä sitten taskulamppu ammattikäyttöön tai otsalamppu suunnistukseen, niin Kärkkäisen verkkokauppa tarjoaa monipuoliset valikoimat kaikenlaisille valoa kaipaaville. Syksyn pimeän ei siis tarvitse haastaa liikkujaa. Valaisimet tuovat turvaa ja mukavuutta!