Puutarha kukoistaa hyvin hoidettuna ja nurmikko tuntuu paljaalle jalalle pehmeältä. Piha on se osa kodistamme, joka näkyy ensimmäisenä kotiin tullessamme. Pihanhoito kannattaa tehdä mukavaksi hyvillä puutarhakoneilla. Mutta esimerkiksi ruohonleikkurin tai trimmerin valinta ei välttämättä ole aina aivan yksinkertainen juttu. Valikoimaa ja malleja on nimittäin nykyisin todella paljon. Paras ruohonleikkuri vastaa täydellisesti pihasi tarpeisiin ja kestää käytössäsi vuosia. Alla kattavat ohjeet leikkurin valintaan.

1. Kiinnitä ensimmäiseksi huomio seuraaviin seikkoihin:

  • Minkä kokoinen ala on leikattavana
  • Onko piha tasainen vai epätasainen ja onko siinä rinnettä
  • Istutusten ja lehtipuiden määrä
  • Kuka käyttää leikkuria? (käynnistys, paino, liikuttelu, ergonomiset säätömahdollisuudet)
  • Haluaako leikkuujätteen kerätä talteen tai hyödyntää kasvussa.

Ruohonleikkureita on todella monenlaisia. On ajettava, työnnettävä, vedettävä, robotti, biosilppuava tai keräävämalli. Hyvä ruohonleikkuri on pitkäaikainen sijoitus, joten sen ominaisuuksiin ja tarvikkeisiin kannattaa perehtyä kunnolla ennen ostopäätöksen tekemistä.

2. Kartoita erilaiset ruohonleikkurityypit

Alla esiteltyinä eri leikkurityyppien plussat ja miinukset. Samassa ruohonleikkurissa voi siis olla useampia alla mainittuja ominaisuuksia.

Kelaleikkuri

Kelaleikkuri sopii parhaiten pienemmille pihoille. Sen leikkuu jälki on hyvä ja terä leikkaa ruohon eikä vain lyö sitä poikki. Sitä on kevyt työntää ja se on ympäristöystävällinen. Lisäksi se on helppoa säilyttää, nopea ottaa käyttöön ja kaikin puolin helppo työkone pienellä pihalla.

Ainoa miinus on sen puhtaanapito, joka on samalla ainoa huoltotoimenpide. Sen sylinterin voi toki hioa ja terän teroittaa noin kahden vuoden välein.

Akku- ja sähköleikkurit

Akku- ja sähkökäyttöiset leikkurit sopivat keskikokoisille pihoille. Niistä löytyy erikokoisia malleja sekä joko kerääviä tai taakse jättäviä malleja. Useimmissa malleissa on kerääjä. Leikkurit ovat hiljaisempia kuin polttomoottorileikkurit ja niitä ei tarvitse huoltaa.

Akku- ja sähköleikkureissa on sähköstartti, eli ruohonleikkurin käynnistys on helppo. Lisäksi niissä on usein vetonopeuden portaaton säätö ja korkeuden säätö tapahtuu yhdestä vivusta.

Miinuksena sähköleikkurissa on se, että sähkövirran tulee olla lähellä. Akkukäyttöisissä vara-akku säästää aikaa. Leikkuria myös työnnetään useissa malleissa omin voimin.

Polttomoottorilla toimiva ruohonleikkuri

Polttomottoriruohonleikkuri on hyvä valinta keskikokoista suuremmalle pihalle. Leikkuri on raskaampi ja jämäkämpi kuin kela- tai akku- ja sähköruohonleikkurit. Leikkureita on eri tehoisia ja niissä on vaihtelevasti ominaisuuksia. Leikkuutaoa on bioleikkuri tai sivulle heittävä. Polttomoottorileikkuria pitää huoltaa, sillä se pidentää käyttöikää.

Suosiostaan huolimatta polttomoottorileikkuri on helposti työläs käynnistää ja usein raskaampi ajaa. Lisäksi se on äänekäs ja vaatii säännöllistä huoltoa.

Robottileikkurit

Niin pienelle kuin suurellekin pihalle sopiva robottiruohonleikkuri pitää nurmikon aina viimeisteltynä. Se jättää siistin leikkuujäljen ja leikkaa nurmikon juuri silloin kun omistaja haluaa. Leikkuri on työssään hiljainen ja sitä on kevyt siirtää pihan eri osiin.

Robottilruohonleikkuri vaatii kuitenkin etukäteisvalmisteluja eikä välttämättä pääse kaikkiin paikkoihin pihalla.

Päältäajettava ruohonleikkuri

Ajettava ruohonleikkuri kannattaa hankkia silloin, kun leikattavaa pinta-alaa on yli 1500 neliömetriä. Päältäajettavia leikkureita on kahdenlaisia: etuleikkurilla olevia ja puutarhatraktoreita. Etuleikkuri on luonnollisesti koneen edessä, puutarhatraktorissa se on puolestaan keskellä konetta.

Etuleikkurin kanssa leikatessa näkyvyys on parempi verrattuna traktorimalliin, joka on hyvä vaihtoehto suurille, avarille pihoille.

Sivulle puhaltava ruohonleikkuri

Sivulle puhaltava leikkuri työntää leikatun nurmen sivulle leikatessa. Siksi se sopii pitkänkin nurmikon leikkaamiseen.

Ikävää sivulle jäävässä nurmessa on se, että silppu saa pihan vähän sotkuisen näköiseksi ja kulkeutuu helposti kenkien pohjassa sisälle asti. Lisäksi se saattaa puhaltaa ruohosilppua myös käyttäjäänsä päin.

Biosilppuava leikkuri

Biosilppuava ruohonleikkuri silppuaa vain osan ruohonkorresta, eli sillä täytyy leikata ruohoa tiheään. Samalla se silppuaa maasta muun muassa puiden lehtiä, joten se tekee maasta ravinteikkaampaa.

Keräävä ruohonleikkuri

Ruohonleikkuri keräyssäiliöllä ottaa talteen leikatun nurmen, jolloin nurmikko jää siistiksi. Siliötä täytyy kuitenkin tyhjentää usein ajon aikana. Muutoin käytännöllisen ominaisuuden kanssa täytyy siis suunnitella, minne tyhjentää säiliötä.

3. Perehdy ruohonleikkurin huoltoon

Ruohonleikkurin huolto vaatii leikkaajalta aikaa. Mutta huoltamisella voi vaikuttaa paljon ruohonleikkurin käyttöikään. Hyvällä huollolla takaat siis kauniin pihan ja mukavan työskentelyn. Ruohonleikkurin terän teroitus tai puhdistaminen ovat molemmat helpompaa tehdä, kun siihen on selkeät ohjeet.

Paras ruohonleikkuri löytyy tutustumalla ja tutkimalla. Verkkokaupassamme on valtava valikoima erilaisia ruohonleikkureita. Tunnetuimmat merkit ovat Makita, Ryobi, Jonsered ja Murray. Klikkaa siis itsesi markkinoille ja löydä juuri pihaasi parhaiten hoitava palvelija.