Vaelluskengät ovat yksi tärkeimmistä varusteista retken onnistumisessa. Kenkien tärkein ominaisuus on antaa käyttötarkoitukseen sopiva tuki nilkalle ja jalkapohjalle, ja näin mahdollistaa miellyttävä, rullaava askel.

– Mitä pienempää kuormaa kannat, sitä taipuisammat kengät kannattaa valita. Rinkkavaelluksille etenkin hankalaan maastoon sopivat varsin jäykät ja tukevat jalkineet, sanoo LOWA Suomen toimitusjohtaja Joonas Teeriaho.

Kovilla alustoilla, esimerkiksi myymälässä, testatessa rinkkavaelluksille sopivat jäykät ja tukevat jalkineet tuntuvat monesti korostuneen jäykiltä, mutta maastossa rinkkaa kantaessa ne osoittautuvatkin juuri tilanteeseen sopiviksi.

LOWA-vaelluskengille on tehty eri käyttötarkoituksia varten luokitukset. Näitä luokkia ovat esimerkiksi Alpine, Backpacking, Trekking, All Terrain Classics, All Terrain Sports, Travel,WinterjaHunting.

Teeriaho kertoo, että LOWA-vaelluskenkien pohjissa on sisäänrakennetut tuet, joiden ansiosta jalkaterän askellus ei pääse ulos- eikä sisäänpäin. Samalla tuet vähentävät jalkapohjan pieniin lihaksiin kohdistuvaa rasitusta, jolloin jaksaa kävellä pidempään.

Teeriaho neuvoo kiinnittämään huomiota pohjan kuviointiin ja pohjan kumiseokseen, jotta ne ovat laadultaan sellaiset, että ne antavat tarpeeksi pitoa esimerkiksi märässä kivikkomaastossa tai märkien puunrunkojen seassa vaeltaessa.

Valtaosa Suomessa myytävistä vaelluskengistä on varustettu vedenpitävällä Gore-Tex -kalvolla.

– Gore-Tex -jalkineiden suosio johtuu paljolti kosteista maastoistamme, joissa kumisaappaat olivat ennen vaeltajan vakiovaruste. Kumisaappaisiin verrattuna Gore Tex -jalkineet ovat vesitiiviyden lisäksi hengittäviä, toteaa Teeriaho.

Vaelluskengän laadukkuutta voi Teeriahon mukaan tarkkailla nahkan laadusta sekä siitä, miten nahka ja kumi yhdistyvät vaelluskengässä.

– Laadukas nahka on paksumpaa nupukkia tai pintanahkaa. Kumiosat ja nahka on yhdistetty siten, että yhtymäkohdissa ei näy liimarailoja tai teräviä kohtia.

Vaelluskengät pysyvät kunnossa, kun niitä huoltaa säännöllisesti.

– Tärkeintä on puhdistaa kengät heti vaellusreissun jälkeen pikkukivistä, neulasista jne.

Patterin päälle tai nuotion ylle nahkaista vaelluskenkää ei laiteta kuivumaan: missä voi sulaa, siellä nahka palaa.

– Nahkaisen vaelluskengän voi kuivata päältä päin pyyhkeellä ja laittaa kengän sisään talouspaperia ja imeyttää kosteus siihen, sanoo Teeriaho.

Nahkapintaisia kenkiä kannattaa lisäksi vahata kerran, pari vuodessa. Vaha pitää nahkaa kunnossa ja estää sitä kuivumasta.

– LOWAn valikoimissa oleva kermamainen hoitoaine uppoaa hyvin myös nahan pieniin syihin, kertoo Teeriaho.

Vaelluskenkien hyvä kaveri on vaellussukat.

– Laadukas vaellussukka pysyy tukevasti jalassa, kiristää jalkaa tukea tarvitsevista kohdista, eikä rullaannu jalan ympärille. Hyviä vaellussukkamateriaaleja ovat merinovilla tai tekniset materiaalit. Puuvillasukka ei sovi vaellukselle, koska se sitoo kaiken kosteuden, eikä päästä sitä pois.

Usein sanotaan, että vaelluskenkä on hyvä sisäänajaa ennen vaellukselle lähtöä.

– LOWA vaelluskenkiä ei välttämättä tarvitse, ne ovat suoraan kävelyvalmiit. Monia LOWAn malleja myydään esimerkiksi Alpeilla vaellusreittien varsilla olevissa "maastomyymälöissä", ja vaeltajat vaihtavat suoraan siinä paikan päällä vaelluskenkänsä uusiin.

Vuodesta 1923 saakka perinteet omaavat LOWAn vaelluskengät valmistetaan 100-prosenttisesti Euroopassa.