Kesäkeittiössä hääräilee iloinen kokki. Hän on juuri valmistanut maittavan aterian. Salaatin valmistusaineet hän keräsi kasvihuoneestaan. Perunat ja sipulit löytyivät omalta kasvimaalta ja jälkiruokamansikatkin hän sai poimia tontiltaan. Vain lihat ja maitotuotteet tarvitsi kipaista kaupasta. Kesä ja kokkailu ovat nyt parhaimmillaan!

Vihreät syyt kasvihuoneen perustamiselle

Kasvisten kotona kasvattaminen on nyt kovasti muodissa. Kasvihuone, olipa se sitten iso tai pieni minikasvihuone, on mitä oivallisin paikka kasvattaa aitoa lähiruokaa omiksi ja koko perheen tarpeiksi. Ajatella, miltä tuntuu poimia salaattiainekset omalta pihalta tai parvekkeelta. Ja vieläpä aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn asti.

Kasvihuone sopii loistavasti lämpöä vaativien kasvien viljelyyn ja kasvattamiseen. Kasvihuone myös nopeuttaa salaattien ja pikkuvihannesten kasvua. Lisäksi kasvikset kypsyttävät enemmän makua oikeanlaisissa kasvuolosuhteissa.

Kasvihuoneen valinta

On olemassa monenlaisia kasvihuoneita. Niiden koissa ja materiaaleissa on suuriakin eroja. Pieni kasvihuone voi olla parvekkeelle sopiva minikasvihuone tai jopa ikkunanlaudalle laitettava pienoiskasvihuone esikasvatukseen.

On tärkeää miettiä, miten paljon tarvitset tilaa kasvatukseen? Liian suurta kasvihuonetta ei kannata hankkia, mutta ei liian pientäkään, jos on mahdollisuus, että nälkä kasvaa syödessä ja alatkin pian kaivata enemmän tilaa istutuksillesi.

Toimiva ratkaisu terassille tai parvekkeelle on myös uudenlainen kasvihuoneratkaisu Plant Inn -kasvihuone.

Suurempien, pihalle laitettavien kasvihuoneiden runkomateriaali on yleisimmin alumiini. Alumiini on kestävä eikä se ruostu erilaisissa sääolosuhteissa. Muovikasvihuone ei luonnollisestikaan ole niin kestävä, sillä muoviset seinät repeytyvät helposti. Lasiseinäiset kasvihuoneet ovat kauniita, mutta niiden lämmöneristävyys tai kestävyys eivät ole sitä luokkaa kuin kennokasvihuoneilla.

Kennokasvihuone puolestaan on todella kestävä eikä se hajoa lasten leikeistä tai haravan varren kolhaisusta. Kennolevyt eristävät hyvin lämpöä sekä vähentävät varjostamisen tarvetta. Kennolevy pitää myös kasvihuoneen lämmön tasaisempana, vaikka ulkona lämpötilat vaihtelevatkin. Kennokasvihuone on siis hyvä valinta erilaisille kasvatuksille.

Verkkokaupassamme VillaGreen-alumiinikasvihuoneet ovat kestäviä kennokasvihuoneita.

Mitä kasvihuoneessa kannattaa kasvattaa

Kasvihuoneeseen kasvatettaviksi sopivat sellaisetkin kasvit, jotka eivät Suomen kesässä muutoin ehtisi tuottaa satoa tai sato jäisi pieneksi. Erilaiset salaatit ja yrtit sopivat kasvihuonekasvatukseen. Niiden sato on runsasta ja jatkuu pitkälle syksyyn.

Myös paprikat, tomaatit ja kurkut kasvavat kasvihuoneissa makeiksi. Ne saavat siellä riittävän pitkän kasvukauden, joten maku ehtii kypsyä kunnolla. Myös mansikat saavat kasvihuoneessa mehukkaamman maun ja tuottavat runsaammin satoa.

Tuttujen makujen lisäksi voit kokeilla myös eksoottisempia, lämpöä vaativia kasveja, kuten kiiviköynnöstä, vahakurpitsaa, makeapippuria, kivakurkkua eli kiwanoa, jamssipapua, maakastanjaa tai talvenkestäviä viiniköynnöksiä.

Alla muistilista kasvihuoneessa hääräilijälle:

Maaliskuu: Kylvä tomaatti ja paprika
Huhtikuu: Kylvä kasvihuonekurkku ennen huhtikuun puoltaväliä. Siirrä tomaatit, paprikat ja muut vihannekset suurempiin ruukkuihin.
Toukokuu: Istuta tomaatti, kun lämpötila on vähintään 15 astetta ja kurkku, kun lämpötila on vähintään 18 astetta. Siirrä kukkien taimet ruukussaan kasvihuoneen pöydälle.
Kesäkuu: Istuta kukkien taimet kasvupaikalleen kesäkuun 10. päivän jälkeen.
Heinäkuu: Varhaisimmat tomaatit ja kurkku alkavat antaa satoa.
Elokuu: Sato on parhaimmillaan. Varaudu kylmiin öihin lämmittimellä. Viherkasvit takaisin sisätiloihin.
Syyskuu: Satokausi voi jatkua syyskuuhun. Kerää loput, raa’at tomaatit ja paprikat ja kypsytä ne sisällä loppuun.

Kasvihuoneen paikka ja asennus

Kasvihuone kannattaa sijoittaa mahdollisimman valoisaan paikkaan itä–länsisuuntaisesti. Silloin sen pitkä eteläsivu ei kuumene keskipäivällä liikaa. Pihapuun lähellä kasvihuone saisi varjoa helteisimmän paahteen aikana.

Kasvihuone on helppoa koota ja sijoittaa sopivalle paikalle. Verkkokaupastamme tilatessasi lähetämme toimituksen mukana yksityiskohtaiset asennusohjeet, joiden avulla saat pystytettyä kasvihuoneen itse. Kasvihuoneen mukana tulevat ohjeiden lisäksi metallisokkeli, jonka päälle kasvihuone on helppoa asentaa. Sitten onkin jo aika upottaa sormet multaan.